logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DENON AVR-1306 - Uruchamia się funkcja PROTECT, końcówki mocy sprawne.

artjur 26 Sty 2021 22:44 804 11
REKLAMA
  • #1 19212593
    artjur
    Poziom 12  
    Potrzebuję podpowiedzi, naprowadzenia może ktoś miał podobny problem.
    Zabezpieczenie uruchamia się ponieważ napięcie -15V po uruchomieniu zaczyna powoli spadać, w momencie gdy osiągnie wartość ok. -12V wzmacniacz się wyłącza. Ponowne załączenie, i czas działania jest uzależniony od tego z jakim napięciem wystartuje stabilizator 7915.

Jutro podjadę kupić nowy i go wymienię, zastanawiam się jednak czy to może być tylko samo uszkodzenie tego stabilizatora, czy może gdzieś w linii zasilającej -15V jest jakiś problem. Z tego co wiadomo, jest to napięcie do zasilania wzmacniaczy operacyjnych.
    Czy ktoś miał może podobne uszkodzenie w tym typie wzmacniacza i czy sama wymiana stabilizatora załatwiła sprawę, czy szukać jeszcze innej przyczyny?

Będę bardzo wdzięczny za jakąś podpowiedź, pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19212654
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 659
    Na początek zrobiłbym test wygrzania suszarką do włosów obszar zasilany przez te -15V.
    Jeżeli tempo spadania będzie takie samo na gorąco jak na zimno to siedzi wg mnie 7915.
    Jeżeli przestanie spadać po wygrzaniu to szukaj przeciążenia w obwodzie zasilania -15V.
    Możesz też sprawdzić co się dzieje na wejściu 7915 czy też spada napięcie równolegle ze spadkiem na wyjściu.
  • REKLAMA
  • #3 19212655
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Cześć
    Zdarzały się uszkodzenia tych ujemnych stabilizatorów. Po wymianie powinno być OK
    Jak mocno się nagrzewa i jakie napięcie jest na wejściu ?
    Pozdrawiam
  • #4 19212955
    artjur
    Poziom 12  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Rysiek2 napisał:
    Na początek zrobiłbym test wygrzania suszarką do włosów obszar zasilany przez te -15V.
    Jeżeli tempo spadania będzie takie samo na gorąco jak na zimno to siedzi wg mnie 7915.
    Jeżeli przestanie spadać po wygrzaniu to szukaj przeciążenia w obwodzie zasilania -15V.
    Możesz też sprawdzić co się dzieje na wejściu 7915 czy też spada napięcie równolegle ze spadkiem na wyjściu.

Zrobię taki test, napięcia na wejściu nie zmierzyłem, ale dziś sprawdzę.

msgow napisał:
    Cześć
    Zdarzały się uszkodzenia tych ujemnych stabilizatorów. Po wymianie powinno być OK
    Jak mocno się nagrzewa i jakie napięcie jest na wejściu ?
    Pozdrawiam

Jak wyżej, wejściowego napięcia nie zmierzyłem. A jak szybko się nagrzewa, za pierwszym razem w ciągu minuty zanim się nie wyłączy to radiatory od tych dwóch stabilizatorów 7915 i 7815 są, można powiedzieć chłodne.
    Jak go tak pomęczę i po tym jak się wyłączy, włączę go natychmiast ponownie to za trzecim, czwartym razem, czuć już że radiatory robią się lekko ciepłe, ale nie gorące. No i za każdym włączeniem, czas w jakim się wyłącza jest coraz krótszy, aż za czwartym razem praktycznie trwa to już tylko kilka sekund.
  • REKLAMA
  • #5 19213076
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1344
    Taki sam problem miałem z pierwszym Denonem jaki naprawiałem.
    To był AVR-1306 i wariował 7915.
    Wymieniłem i jak pamiętam to bylo wszystko.
    Potem OK.
  • REKLAMA
  • #6 19216439
    artjur
    Poziom 12  
    Wczoraj nie udało mi się za niego zabrać, ale dziś wymieniłem ten stabilizator. Nie dostałem takiego jak oryginał w izolowanej obudowie więc założyłem w standardowej dodając podkładkę silikonową.
    Wzmacniacz niby pracuje, po 30 minutach nie wyłączył się, napięcia +15 jak i -15 w tym czasie nie spadały. Napięcia wejściowe +24,5 i -25,6. Tylko mocno grzeją się radiatory, te od stabilizatorów 7815/7915 oraz radiator 7805. Już po 20-30min praktycznie nie da się przytrzymać radiatora dłużej niż 2-3 sekundy. Przy czym radiator stabilizatora 7805 jest dużo cieplejszy.
    Czy one pracują z taką temperaturą, czy jest to normalne?
  • #7 19216500
    jozgo
    Poziom 42  
    artjur napisał:
    Czy one pracują z taką temperaturą, czy jest to normalne?

O ile pamiętam to przy tym AVR 1306 zastanawiałem się nad zwiększeniem radiatorów, ale dałem sobie spokój.
  • #8 19216863
    artjur
    Poziom 12  
    jozgo napisał:
    O ile pamiętam to przy tym AVR 1306 zastanawiałem się nad zwiększeniem radiatorów, ale dałem sobie spokój.

Czyli dać sobie spokój, ten typ tak ma?
    Poskładać i cieszyć ucho dźwiękiem :)
  • #9 19217034
    jozgo
    Poziom 42  
    artjur napisał:
    Czyli dać sobie spokój, ten typ tak ma?

Chyba tak.
  • #10 19217099
    artjur
    Poziom 12  
    OK. To zakładam obudowę i zobaczymy co się będzie działo.
    Bardzo dziękuję wszystkim za okazaną pomoc i zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam!
  • #11 19226959
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Jeśli zdążę, jedna uwaga. To, że stabilizatory się grzeją jest normalne. Obawiam się jednak, że jest to przyczyną częstych awarii wielu serii tych amplitunerów. Koniecznie przelutuj wszystkie wyprowadzenia stabilizatorów, popraw kontakt z radiatorem (pasta !). Sprzęt ma już 15 lat.
  • #12 19227549
    artjur
    Poziom 12  
    Wzmacniacz poskładany, poprawiłem kilka lutów w samym zasilaczu, na pewno poprawiłem przy stabilizatorach bo widać było pierwsze oznaki mogących pojawiać się zimnych lutów. Jednak nie pomyślałem żeby dodać pod stabilizatory pastę - teraz już "pozamiatane"
    Ale dzięki za uwagę, będę wiedział na przyszłość. Nie bardzo mi się chce go drugi raz rozbierać, jak problem powróci to wtedy poprawię tak jak powinno być.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem DENON AVR-1306, który uruchamia funkcję PROTECT z powodu spadającego napięcia -15V. Po wymianie stabilizatora 7915, amplituner działał przez 30 minut bez wyłączenia, jednak radiatory stabilizatorów 7815 i 7915 oraz 7805 mocno się nagrzewały. Użytkownicy sugerowali przeprowadzenie testu wygrzania stabilizatora oraz sprawdzenie napięcia wejściowego. Wymiana stabilizatora okazała się skuteczna, ale zalecano również przelutowanie wyprowadzeń stabilizatorów oraz użycie pasty termoprzewodzącej dla poprawy kontaktu z radiatorami, co może zapobiec przyszłym awariom.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA