logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 256: Rozłączanie co 5 minut, modem Sagem F@st 800 nie traci synchronizacji

szymon188 18 Paź 2005 22:11 1832 9
REKLAMA
  • #1 1909409
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Mam problem z neostrada 256.Mam modem sagem f@st 800 i co okolo 5 minut trace polaczenie,ale modem nie traci synchronizacji.
    Jaka moze byc przyczyna i czy da sie cos z tym zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 1909632
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    wywal oprogramowanie tepsy
    i powiedz jaki masz system
  • #3 1909687
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    sprawdz filtry przez ktore masz podlaczone tel stacjonarne do linii, ich wadliwa praca bedzie powodowac wywalanie pomimo synchronizacji
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1911059
    szymon188
    Poziom 22  
    Nie uzywam tego programu do laczenia sie.Lacze sie przez auto connect v0.1.2.5 wiec po rozlaczeniu laczy sie zautomatycznie,ale np w p2p trace kolejke. System to win xp pro z sp2.W jaki sposob mam sprawdzic te filtry?
  • REKLAMA
  • #6 1911382
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    filtry najprosciej sprawdzic przez ich odlaczenie (tzn odlaczasz wszystkie tel od linii razem z filtrami) jak jest wtedy ok, to wiadomo, ze filtr moze mieszac
    pozdr
  • #7 1911407
    szymon188
    Poziom 22  
    :arrow: arnoldk_20 W temacie ktory podales modem sie wylaczal,a mi sie modem nie wylacza.Ciagle sie swici dioda power i adsl,tylko rozlacza mi sie polaczenie.
    Sprawdzalem.To nie wina filtrow.
  • REKLAMA
  • #8 1911853
    madejb
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    miałem taki sam problem przyczyna były wirusy i trojany sprawdź system antywirusem
  • #9 1911943
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam!
    Jeżeli niemasz włączonego DSLmon to włącz następnie Alt+D włączy sie konfig zakładka ATM/DSL sprawdz jaki masz Margin xxdB jeżeli poniżej 10dB to praktycznie nieda się używac :!: jeżeli jest po wyżej to jest ok. Gdyby dalej zrywało połączenie to w zakładce CONFIG --> USB (na samym dole) masz zaznaczone BULK/ISO zmien na BULK.
    Pozdrawiam

Ps. Gdyby coś było niezrozumiałe to zapraszam na forum neozdrady :) było dużo takich wątków
  • #10 1912504
    szymon188
    Poziom 22  
    Margin 35dB
    Ustawilem na BULK.Zobaczymy czy to cos da.
    :arrow: madejb Antywirusy nic nie wykryly i spybot tez nic.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy rozłączania się połączenia internetowego Neostrada 256 co około 5 minut, mimo że modem Sagem F@st 800 nie traci synchronizacji (dioda power i ADSL świeci ciągle). Użytkownik korzysta z systemu Windows XP Pro SP2 i łączy się przez program Auto Connect v0.1.2.5. Wskazano kilka potencjalnych przyczyn i rozwiązań: wadliwe filtry telefoniczne mogą powodować rozłączanie mimo zachowania synchronizacji, co można sprawdzić przez ich odłączenie; jednak w tym przypadku filtry zostały wykluczone. Sugerowano również sprawdzenie systemu pod kątem wirusów i trojanów, które mogą zakłócać połączenie, lecz antywirusy i Spybot nic nie wykryły. Zalecano włączenie DSLmon i sprawdzenie wartości Margin (wynosi 35 dB, co jest wartością prawidłową). Dodatkowo zasugerowano zmianę ustawienia USB w konfiguracji modemu z ISO na BULK, co użytkownik zastosował i czeka na efekty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA