logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częste rozłączanie Neostrady 256 z modemem Sagem F@st 800 - co robić?

trzygrosze 06 Kwi 2006 10:19 1874 15
REKLAMA
  • #1 2498581
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam.

Mam duży problem z neostradą 256 ! Dosłownie co chwila mnie rozłącza zaraz po połączeniu, czasami co 2- 3 minuty a czasem co kilkia godzin. Są chwile że połączenie sie z netem graniczy z cudem ( np teraz !!! ). Cały czas zielony trójkąt w pasku zadań zmienia kolory nawet gdy nie jestem podłaczony do netu ( komunikat - poczekaj aż djoda na twoim modemie ustabilizuje się ). Często też gdy jestem podłaczony juz trójkącik znika i tym samym mnie rozłącza z komunikatem " Uzytkownik został odłączony od usługi " !!! Mój modem to sagemF@st800

Próbowałem już chyba wszystkiego :

- reinstalowałem sterowniki modemu
    - zmieniałem modem
    - sprawdzałem linie tel. jest ok.
    - reinstalowałem system
    - skanowałem antywirkiem AVK i programikami antyspywere itp.
    - wymieniałem kable USB.
    - Zainstalowałem sterowniki z płyty dostarczonej z tp neo pod moja płyte główną z chipsetem VIA pod winXP
    - Zmieniałem porty USB
    - ustawiłem zarzadzanie energia tak aby komp nie wyłączał urządzenia w trybie oszczedzania energią.

Jako Ciekawostke powiem że czasami gdy zamienie modemy to internet "chodzi " mi poprawnie przez kilka dni, czasem tygodni. Niestety teraz przestał mi ten chwyt działać :/

Proszę o nie pisanie odpowiedzi w stylu " było na forum - uzyj szukaj " !!!! Jesli było to z wyzej wymienionych powodów wolałbym linka do tematu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2498783
    West5
    Poziom 15  
    Spróbuj tego nie instaluj aplikacji ustaw połączenie rzecznie jeśli nie pomorze to ściągnij najnowsze stery do modemu ze strony producenta jeśli i to nie przyniesie poprawy to dzwoń do tepsy bo wtedy problem musi tkwić u niech
  • #4 2498891
    trzygrosze
    Poziom 21  
    próbowałem już łączyć sie przez okienko modemu "Internet ADSL" bez użycia aplikacji neostrady ( kwadratowe - niebiesko - pomorańczowe okienko ) i dalej to samo. Jakie sa jeszcze inne alternatywne aplikacje ??
    W sumie mozliwe jest też że umarł mi jakis kontroler USB na płycie głównej, jak to sprawdzić ? Według menadżera urządzeń " urządzenie działa poprawnie ", inne urządzenia : scaner, aparat cyfrowy, odtw. mp3 działaję OK.

A jeszcze jedno, nie ma róznicy cy antywirus jest włączony czy nie.

Narazie nie chce dzwonic do TP bo wiadomo jak im zależy na jakości usług.. :/
  • REKLAMA
  • #5 2498908
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    odejdź od komputera na chwile (skoro tak wielu rzeczy próbowałeś) i wypnij wszystkie filtry oraz telefony i połącz się. Daj znać czy jest lepiej.
  • REKLAMA
  • #6 2499061
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    W Twoim przypadku winę prawdopodobnie ponosi chipset VIA, był o tym niedawno wątek.
  • #7 2499100
    trzygrosze
    Poziom 21  
    " odejdź od komputera na chwile.. "

ja z problemem borykam sie juz od kilku miesiecy :/ za każdym razem jak mi internet "szaleje" próbuję czegoś nowego, czasem któraś z opcji pomaga, ale tylko pozornie, później okazuje się ze to tylko "kaprys " modemu :/

OK. odłączę telefony i sprawdze, ale to też może byc kłopotliwe bo nie jestem jedynym użytkownikiem tel. stacjonarnego, a zeby to sprawdzić muszę czekać aż modm znów będzie warjował :/

Przez ostatnie kilka godzin znów się uspokoiło po drugiej zamianie medemów.

No ręce opadają :( I bądź tu mądry !!!

A i jeszcze jedna rzecz którą sprawdzałem to uziemienie komputera, też bez różnicy czy jest czy nie. Jeszcze nie próbowałem pożyczyć od kogoś komputer tzn. całej skrzynki, bo też nikt nie pali sie by pożyczyć mi kompjute na kilka dni :/

Czekam na kolejne propozycje, nawet te absurdalne i banalne.

:arrow: lechoo
    Amógłbyś podać link do tego tematu lub opisac problem ?????
  • #8 2499183
    sprzęt
    Poziom 11  
    Myślę,że powinieneś zadzwonić do tepsy.Mój problem z neostardą został rozwiązany właśnie przez telefon i ręczne ustawienie połączenia przez dial-up networking i hula.Nadmienię,że ja mam 98SE a modem też sagem fast.Czy masz dograne service packi do xp?
  • #9 2499236
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Nie mam serwispacka żadnego :/
  • #10 2499293
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Jeżeli faktycznie wszystkie te działania nie pomagają to pozostaje tylko wizyta "fachowca" z TP. Dla pewności sprawdziłbym jeszcze na innym kompie.

P.S.
    Dziwny temat wpisałeś. Wystarczy tak jak u mnie :D.
  • #11 2499494
    sprzęt
    Poziom 11  
    Jesli masz oryginał xp to spróbuj pobrać SP2 są tam zmiany min.odnośnie usb i może modemowy problem będzie z głowy.
  • #12 2499898
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Spróbuję pożyczyć lub zamienić sie z kimś na "skrzynki ".

Czy ktos moze cos wiecej powiedziec na temat chipsetów VIA ????

:arrow: sprzęt
    " Jesli masz oryginał xp... " < nom ja tez nalezę to tej większości uzytkowników Windows...
  • #13 2501478
    maniacs
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    ja tez miałem podobny problem z modemem usb

i niestety żadne fachmany z TP nic mi nie pomogły dopiero wymiana mademu z usb na modemorouter z RJ45 załatwiła sprawe
  • #14 2505653
    przezorny
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    trzygrosze napisał:
    Witam.

Mam duży problem z neostradą 256 ! Dosłownie co chwila mnie rozłącza zaraz po połączeniu, czasami co 2- 3 minuty a czasem co kilkia godzin. Są chwile że połączenie sie z netem graniczy z cudem ( np teraz !!! ). Cały czas zielony trójkąt w pasku zadań zmienia kolory nawet gdy nie jestem podłaczony do netu ( komunikat - poczekaj aż dioda na twoim modemie ustabilizuje się ). Często też gdy jestem podłaczony juz trójkącik znika i tym samym mnie rozłącza z komunikatem " Uzytkownik został odłączony od usługi " !!! Mój modem to sagemF(małpa)st800

Próbowałem już chyba wszystkiego :

- reinstalowałem sterowniki modemu
    - zmieniałem modem
    - sprawdzałem linie tel. jest ok.
    - reinstalowałem system
    - skanowałem antywirkiem AVK i programikami antyspywere itp.
    - wymieniałem kable USB.
    - Zainstalowałem sterowniki z płyty dostarczonej z tp neo pod moja płyte główną z chipsetem VIA pod winXP
    - Zmieniałem porty USB
    - ustawiłem zarzadzanie energia tak aby komputer nie wyłączał urządzenia w trybie oszczedzania energią.

Jako Ciekawostke powiem że czasami gdy zamienie modemy to internet "chodzi " mi poprawnie przez kilka dni, czasem tygodni. Niestety teraz przestał mi ten chwyt działać :/

Proszę o nie pisanie odpowiedzi w stylu " było na forum - uzyj szukaj " !!!! Jesli było to z wyzej wymienionych powodów wolałbym linka do tematu.

podaj nazwe modemu z neo?
    zastosuj program Autoconect
    lub wpadnij do mnie na mejla i podaj swoj gg
  • #15 2506832
    Witkacy8
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Po prostu zadzwoń toTPSy na 0801102102 i powiedz jaki masz problem.
    Mnie też pmogli. Sprobuj. Może modem masz walnięty. Kumpel też tak miał. Wymienili mu.
  • #16 2508100
    zick.pl
    Poziom 17  
    ściągnijcie sobie najnowsze stery ze strony Sagem'a
    co do via to Hipernation-service pack powinien pomóc
    a ogólnie rzecz biorąc to powodów może być wiele i wcale nie muszą dotyczyć kompa czy modemu

zrzuć screena z panela pomiarowego Sagem'a
    klawisze ALT+D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy częstych rozłączeń łącza Neostrada 256 przy użyciu modemu Sagem F@st 800, które występują nieregularnie, od kilku minut do kilku godzin. Objawy to migający zielony trójkąt w pasku zadań, komunikaty o odłączeniu użytkownika oraz niestabilność połączenia. Próbowano wielu rozwiązań: reinstalacji sterowników, zmiany modemu, sprawdzenia linii telefonicznej, reinstalacji systemu Windows XP bez zainstalowanych service packów, skanowania antywirusowego, wymiany kabli USB, zmiany portów USB, ustawień zarządzania energią oraz testów uziemienia komputera. Wskazywano na możliwe problemy z chipsetem VIA na płycie głównej, który może powodować niestabilność USB. Zalecano ręczne ustawienie połączenia dial-up, instalację najnowszych sterowników ze strony producenta, aktualizację systemu do Service Pack 2, odłączenie filtrów i telefonów stacjonarnych oraz test na innym komputerze. Niektórzy sugerowali kontakt z operatorem TP w celu diagnostyki i ewentualnej wymiany modemu. W jednym przypadku wymiana modemu USB na modem-router z interfejsem RJ45 rozwiązała problem. Proponowano także użycie alternatywnych aplikacji do łączenia z Neostradą oraz programów typu Autoconnect. Zalecano przesłanie zrzutu ekranu z panelu pomiarowego modemu (ALT+D) w celu dalszej analizy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA