logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet w bloku i problem z okablowaniem na klatce schodowej

DH8D 03 Lut 2021 18:15 4197 12
REKLAMA
  • #1 19231327
    DH8D
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Chciałbym zapytać, na kim spoczywa odpowiedzialność założenia i utrzymania instalacji sieci internetowej w 3-piętrowym budynku mieszkalnym, zarządzanym przez wspólnotę mieszkaniową, gdyż podczas próby podłączenia internetu z dostępnym tam dostawcą (Netia), pojawił się problem związany z brakiem okablowania na klatce schodowej, które prowadziłoby na trzecie piętro do mojego mieszkania. Zgodnie z danymi dostępnymi na stronie Urzędu Komunikacji Elektronicznej, w budynku dostępna jest usługa internetowa wyżej wymienionego dostawcy. Podczas wizyty montera internetu - ten stwierdził, że wewnętrzna instalacja w budynku musiała zostać usunięta podczas prac remontowych przez Wspólnotę i jedyną opcją jest poprowadzenie kabli na korytarzu (w miejscu widocznym), co wiążę się z pracą i materiałami, za co obciążony dodatkowymi kosztami przyłączenia internetu zostanie klient. Monter wędrując z parteru na 3. piętro, wypatrzył metodą "na oko", jaką długość musiałyby mieć te kable (wyszło mu 50 metrów) i że może przekazać informację do wyceny przez operatora. Czy każdy dostawca internetu zrzuci na klienta koszt doprowadzenia internetu po klatce schodowej do mieszkania? A może to wspólnota mieszkaniowa powinna/musi zadbać o to, by wszystkie piętra posiadały tzw. skrzynki i powinienem wymagać, by takie zostały przywrócone/stworzone?

Tu pojawia się również pytanie, czy osoba prywatna może w porozumieniu z dostawcą internetu, ale bez wiedzy i ewentualnej zgody Wspólnoty dokonać instalacji/okablowania, która prowadzi z piwnicy na trzecie piętro? Czy można w jakiś sposób rozwiązać ten problem, czy też pozostaje on jedynie w gestii właściciela mieszkania i tym samym klienta danej sieci internetowej?
  • REKLAMA
  • #2 19231344
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    DH8D napisał:
    pojawił się problem związany z brakiem okablowania na klatce schodowej, które prowadziłoby na trzecie piętro do mojego mieszkania

No a blok z którego roku?
    DH8D napisał:
    Zgodnie z danymi dostępnymi na stronie Urzędu Komunikacji Elektronicznej, w budynku dostępna jest usługa internetowa wyżej wymienionego dostawcy.

UKE nie może narzucić dostawcy...
    DH8D napisał:
    czy osoba prywatna może w porozumieniu z dostawcą internetu, ale bez wiedzy i ewentualnej zgody Wspólnoty dokonać instalacji/okablowania, która prowadzi z piwnicy na trzecie piętro?

Może, ale na Twoją odpowiedzialność i Wspólnota może Cie "odciąć" i obciążyć kosztami przywrócenia klatki itp. do warunków pierwotnych.
    DH8D napisał:
    Czy można w jakiś sposób rozwiązać ten problem

Uzyskać zgodę Wspólnoty.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19231357
    DH8D
    Poziom 2  
    sosarek napisał:

1952.

sosarek napisał:
    UKE nie może narzucić dostawcy...

Chodzi mi o sam fakt, że do budynku jest już podłączony interesujący mnie operator, co weryfikowałem zarówno za pośrednictwem Netii, jak i UKE.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19231377
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2029
    DH8D napisał:
    Chodzi mi o sam fakt, że do budynku jest już podłączony interesujący mnie operator, co weryfikowałem zarówno za pośrednictwem samej Netii, jak i UKE.

Teraz pytanie do administratora czy posiada dokumentację, zgody i inne dokumenty w jaki sposób firma podłączyła swój sygnał do budynku. Może okazać się że był tylko sygnał wprowadzony do piwnicy i dalej nic więcej nie zrobione (tak bywa jak firma oszczędza na infrastrukturze).
  • #5 19231382
    sosarek

Poziom 43  
    DH8D napisał:
    1952.
    Więc nic dziwnego że nie ma okablowania.
    DH8D napisał:
    Chodzi mi o sam fakt, że do budynku jest już podłączony interesujący mnie operator, co weryfikowałem zarówno za pośrednictwem Netii, jak i UKE.

UKE nie ma nic do rzeczy. To że Netia ma tam klienta także o niczym nie świadczy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19231424
    DH8D
    Poziom 2  
    sosarek napisał:
    Więc nic dziwnego że nie ma okablowania.

Tak? W takim razie w jaki sposób bloki podobnej lub starszej daty posiadają aktywnych operatorów, często nawet kilku i mieszkańcy mogą po podpisaniu umowy podłączać się do internetu z klatki schodowej, gdzie zamontowane są skrzynki i poprowadzone są do nich kable? Czy może w tej sytuacji jestem po prostu pierwszą osobą w klatce tego bloku, która za dużo większą opłatą (i uprzednią zgodą wspólnoty) przyłączenia ma "zafundować" reszcie mieszkań ewentualny dostęp do internetu w przyszłości?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19231436
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19231443
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2029
    DH8D napisał:
    Czy może w tej sytuacji jestem po prostu pierwszą osobą w klatce tego bloku, która za dużo większą opłatą (i uprzednią zgodą wspólnoty) przyłączenia ma "zafundować" reszcie mieszkań ewentualny dostęp do internetu w przyszłości?
    Jest to też możliwe, dlatego zwróć się do administratora o informacje a może jakaś uchwała wspólnoty i zrobienie tego z fundusze remontowego.
  • Pomocny post
    #9 19231444
    bbartek93
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Piony powinien robić operator, jak już masz przyłącze w piwnicy, kwestia zgody wspólnoty. U mnie T-mobile (po sieci Orange), też nie miał dociągniętęgo światłowodu do mnie do mieszkania (blok z lat 90-tych) i robili to oni, facet ciągnął około 50m kabla ode mnie z mieszkania, do piwnicy, przez klatkę schodową. Cała instalacja zeszła mu z dwie godziny, z rozprowadzeniem kabla i ułożeniem go i podłączeniem routera, wraz z podpisaniem umowy. Kosztów instalacji nie ponosiłem.
    To samo UPC robiło piony wcześniej, bez żadnych dodatkowych kosztów.
  • #10 19231471
    sosarek

Poziom 43  
    DH8D napisał:
    Tak? W takim razie w jaki sposób bloki podobnej lub starszej daty posiadają aktywnych operatorów, często nawet kilku i mieszkańcy mogą po podpisaniu umowy podłączać się do internetu z klatki schodowej, gdzie zamontowane są skrzynki i poprowadzone są do nich kable?

Nijak - masz jakąś wizję - każdy operator ma w studzience, słupku możliwość przyłączenia - żaden nie ciągnie indywidualnie do każdego budynku infrastruktury.
    To że jeden z mieszkańców ma nie znaczy że sieć jest odpowiednio przygotowana.
    Poza tym zrozum jedno - to że na mapce zasięgu jesteś i są możliwości podłączenia są nie znaczy że ta sieć jest już gotowa i czeka na Ciebie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 19231567
    DH8D
    Poziom 2  
    sosarek napisał:
    Poza tym zrozum jedno - to że na mapce zasięgu jesteś i są możliwości podłączenia są nie znaczy że ta sieć jest już gotowa i czeka na Ciebie.

Jasne, teraz temat staje się dla mnie bardziej zrozumiały, chociaż cały proces związany z podłączeniem internetu do mieszkania wygląda w przypadku tego bloku, jakbym chciał sprawić sobie jakiś wyszukany luksus, ale to już off-top. Jutro kontaktuję się ze Wspólnotą i okaże się, czy wydadzą oni w ogóle zgodę na jakiekolwiek operacje w pionie mojej klatki schodowej.
  • #12 19231579
    sosarek

Poziom 43  
    Przeczytaj jeszcze Regulamin świadczenia usługi operatora i w jakim zakresie sami wykonują podłączenie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 19232434
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5333
    DH8D napisał:

sosarek napisał:

1952.

Ten budynek może być wpisany w ewidencję budynków zabytkowych, i na jakiekolwiek tam prace będzie wymagana również zgoda konserwatora zabytków, jeśli w ogóle taka zgodę wyda.
    Trzeba to sprawdzić w urzędzie miasta/gminy gdzie tam należysz, czy w ogóle ktokolwiek może tam cokolwiek robić.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem odpowiedzialności za instalację i utrzymanie sieci internetowej w 3-piętrowym budynku mieszkalnym zarządzanym przez wspólnotę. Użytkownik zgłosił brak okablowania na klatce schodowej, co uniemożliwia podłączenie internetu od dostawcy Netia. Odpowiedzi wskazują, że wspólnota musi wyrazić zgodę na prace związane z instalacją, a operatorzy, tacy jak T-Mobile i UPC, mogą być odpowiedzialni za dociągnięcie kabli, jednak koszty mogą obciążać klienta. Istnieje również możliwość, że budynek jest zabytkowy, co wymaga dodatkowych zgód. Użytkownik planuje skontaktować się ze wspólnotą w celu uzyskania informacji o zgodach na prace.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA