DjMapet napisał: potencjometry które można kupić, powinno się w mikserach wymieniać, nie czyścić.
Tak byłoby najlepiej. Należałoby najpierw podliczyć koszty co wyjdzie taniej. W większości mikserów z niewiadomych (przynajmniej wolę tak myśleć) szpara na suwak w potencjometrach suwakowych nie jest niczym przesłonięta, więc normalnym jest że kurz i inny syf do nich wpada. Łatwiejsza jest też konwekcja powietrza, a w związku z tym pokrywanie się ślizgaczy suwaków siarczkami, czy tlenkami jest niezwykle ułatwione, a na ścieżce oporowej osadza się kurz i ew. resztki dymu z dymiarek. W swoim mikserze na sam ym początku (zaraz po wyjęciu z pudełka po zakupie) wszystkie szpary na suwaki podkleiłem fizeliną. W efekcie (a z 16 lat pracuje) nie ma żadnych problemów z niekontaktującymi potencjometrami. Oczywiście - to usprawnienie wiązało się z utratą gwarancji, ale akurat w moim wypadku tym przejmowałem się najmniej.
Gdyby wi8ęc Kolega zdecydował się na wymianę potencjometrów, proponowałbym od razu (za jednym zamachem) wykonanie takiej prostej, a skutecznej poprawki. Fizelinę czarną, szarą cz w dowolnym kolorze można bez problemów wyprosić w jakimś zakładzie krawieckim (ścinki), a nawet kupić w sklepach pasmanteryjnych.
maestro83 napisał: A smar spowalniajcy jakiej firmy ?
A po co chcesz go wymieniać? Z nim (o ile się go nie wypłucze podczas mycia) nic złego nie dzieje. Ale gdyby zaistniała taka konieczność - widziałem na allegro "Smar spowalniający do potencjometrów".