logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przepuszczający zawór wody - wymiana

maliwat69 24 Sty 2019 17:38 24957 24
REKLAMA
  • #1 17726817
    maliwat69
    Poziom 8  
    Ocena: 26
    Witam, zacznę może od tego że mieszkam w bloku. Mam do was dwie sprawy.
    1. Ostatnio zauważyłem że zawór od wody pomimo zamknięcia przepuszcza wodę , pomijając fakt że cholernie ciężko go w ogóle przekręcić. Orientuje się ktoś czy wymiana takiego zaworu leży w kwestii spółdzielni mieszkaniowej czy sam muszę za to zapłacić?
    2. Za licznikiem na nakrętce zauważyłem dzisiaj że tak jakby tworzył się tam kamień. Wygląda to tak jakby wręcz niezauważalnie sączyła się tam woda. Wrzucam zdjęcia dla zobrazowania.
    Czy spółdzielnia zapłaci za wymianę zaworu i licznika? Myślicie że uda się wymienić oba te elementy bez demontażu maskowania które przylega do licznika, widać je po lewej stronie?
    Przepuszczający zawór wody - wymianaPrzepuszczający zawór wody - wymiana
  • REKLAMA
  • #2 17726834
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2035
    Wszystko zależy gdzie spółdzielnia gdzie ma ustalony koniec odpowiedzialności. Jeżeli na zaworze (czyli zawór do spółdzielni) to powinna wymienić. Ta nieszczelność zapewne jest do zrobienie w tym samym czasie podczas wymiany zaworu. Licznika nie trzeba wymieniać.
  • REKLAMA
  • #3 17726883
    maliwat69
    Poziom 8  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Myślicie, że uda się to zrobić bez żadnego kucia i rozbierania tego całego maskowania? Zawór od tak da się odkręcić i wymienić? Muszę to wszystko wiedzieć bo małżonka kategorycznie nie zgadza się na żadną demolkę i kucie i żadne rzeczowe argumenty niestety do niej nie przemawiają.
  • REKLAMA
  • #4 17726902
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    Wszystko się da - pamiętaj że wodomierz masz oplombowany.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17726910
    maliwat69
    Poziom 8  
    Sam się za to nie będę brał tylko zadzwonię jutro do spółdzielni i będę wiedział czy wymienią mi ten zawór, jeżeli nie wymienią to będę się kontaktował z kimś z wodociągów, sam nie będę przy tym majstrował.
  • #6 17726926
    ta_tar
    Poziom 41  
    maliwat69 napisał:
    jeżeli nie wymienią to będę się kontaktował z kimś z wodociągów

Raczej niech spółdzielnia poda jakieś namiary na dobrego hydraulika bo wodociągi to mogą podesłać ale do głównego licznika. Nie wiem czy chcieli by przyjeżdżać do prywatnego mieszkania. Ale sądzę że spółdzielnia ma swoich fachowców.
  • #7 17726946
    maliwat69
    Poziom 8  
    Ok tak właśnie zrobię, najważniejsze dla mnie było czy wymiana takiego zaworu jest prosta i bezproblemowa ale napisaliście że tak więc jestem spokojny.
  • #8 17726978
    ta_tar
    Poziom 41  
    Jeżeli będzie dobry fachowiec to tylko zostawi ślady na pomalowanych nakrętkach i nowy zawór.
  • REKLAMA
  • #9 17727022
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Czym to tak gustownie pomalowane?
    Olejnica? jeżeli tak to może być ciężko :cry: :cry:
  • #10 17727035
    maliwat69
    Poziom 8  
    Ciężko stwierdzić gdyż malował poprzedni właściciel.
  • #11 17727443
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Przy wymianie tego zaworu trzeba zamknąć wodę na całym bloku.Główny zawór wraz z wodomierzem znajduje się prawdopodobnie w wężle gazowym.Spółdzielnia ma podpisaną umowę z firmą która prowadzi terminowe wymiany wodomierzy po okresie legalizacji.A tak na wstępie co jakiś czas należy zamknąć wodę zarówno ciepłą jak i zimną zaworami zamontowanymi pod licznikami wody bo na nie używanych odkłada się kamień i są trudności z ich dalszą exploatacją.
  • #13 17729855
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Gdyby kolega zamiast pytać tutaj zwrócił się z pytaniem do spółdzielni to miałby rzeczową odpowiedź od ręki. A tymczasem tutaj trwa rozwodzenie się o oczywistych sprawach. Otóż zarówno oplombowanie wodomierzy jak i zawory na zasilaniu instalacji znajdują się w gestii administratora budynku. Można przyjąć, że także administracja dysponuje także konserwatorami, czyli wykonawcami.
  • #14 17729887
    ta_tar
    Poziom 41  
    cuuube napisał:
    Wystarczy ekipa ze sprzętem do zamrażania rur ...

A czy kolega zauważył że to nie są rury metalowe. W blokach zazwyczaj są zawory od pionów i wystarczy je zakręcić nie trzeba całego bloku (chyba że są stare) ale to zmartwienie administratora.
  • #16 17730631
    ta_tar
    Poziom 41  
    kierbedz4 napisał:
    W starszych blokach nie ma na wodzie zaworów pionowych.

To dziwne. Ja ma blok z lat 60 ubiegłego wieku i mam zawory w pionach i to nawet trzy (zimna, ciepła, i recyrkulacja) nie mówiąc już o tym że niestety mam dwa piony i cztery liczniki.
    kierbedz4 napisał:
    Główny zawór wraz z wodomierzem znajduje się prawdopodobnie w wężle gazowym.

Jeszcze się nie spotkałem żeby zawór wody był we węźle gazowym. Obecnie zawory gazowe "wyprowadzane" są na zewnątrz budynków (przynajmniej przez moją spółdzielnię).
  • #17 17731519
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    kierbedz4 napisał:
    W starszych blokach nie ma na wodzie zaworów pionowych

Chyba mało bloków w życiu widziałeś...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 17731532
    cuuube
    Poziom 29  
    Ocena: 265
    ta_tar napisał:
    cuuube napisał:
    Wystarczy ekipa ze sprzętem do zamrażania rur ...

A czy kolega zauważył że to nie są rury metalowe. W blokach zazwyczaj są zawory od pionów i wystarczy je zakręcić nie trzeba całego bloku (chyba że są stare) ale to zmartwienie administratora.
    Kolega chyba nie zauważył , że plastikowa rura idzie tylko pod licznikiem , a to już pewnie instalacja domowa ,z robiona przy jakimś remoncie...

Z tym zamrażaniem rur to miałem na myśli zamrożenie w mieszkaniu , bez konieczności odcinania kogokolwiek poza zainteresowanym .
  • #19 17731539
    ta_tar
    Poziom 41  
    cuuube napisał:
    Kolega chyba nie zauważył , że plastikowa rura idzie tylko pod licznikiem , a to już pewnie instalacja domowa ,z robiona przy jakimś remoncie...

Czyli według ciebie ten zawór jest zaworem zalicznikowym?
  • #20 17731589
    cuuube
    Poziom 29  
    Autor nie opisał szczegółowo co jest za , a co przed , ani kierunku przepływu . Przyjmuję ,że nowsza część jest zrobiona , przez właściciela , a nie przez spółdzielnię 50 lat temu .
    Z tego co powiedzieli panowie wymieniający wodomierz u mnie , to" przed licznikiem nie może być żadnych gadżetów "
  • #21 17731595
    ta_tar
    Poziom 41  
    cuuube napisał:
    przed licznikiem nie może być żadnych gadżetów

Czyli zawór uznają za gadżet. Dobrych masz fachowców.
  • #22 17731628
    cuuube
    Poziom 29  
    ta_tar napisał:
    cuuube napisał:
    przed licznikiem nie może być żadnych gadżetów

Czyli zawór uznają za gadżet. Dobrych masz fachowców.
    żadni moi fachowcy , dobrze wiesz ,że do wymiany wodomierza przychodzą pracownicy wodociągów . Nie weryfikuję ich kompetencji . Tak się wyrazili ot i co .
  • #23 17731864
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    [quote="cuuube"]Autor nie opisał szczegółowo co jest za , a co przed , ani kierunku przepływu . Przyjmuję ,że nowsza część jest zrobiona , przez właściciela , a nie przez spółdzielnię 50 lat temu .
    Z tego co powiedzieli panowie wymieniający wodomierz u mnie , to" przed licznikiem nie może być żadnych gadżetów "[/quote

Przed licznikiem nie powinno byc gadzetów ale na pewno zawór z filterkiem :D
  • #25 17734934
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 183
    Wszystko od licznika zbiorczego do licznika w lokalu jest w gestii Administratora budynku.
    Widzę, że Administrator wymienił piony na pcv (zapewne też poziomy) i w mieszkaniu dopasował podejście do istniejącej instalacji stalowej.
    Dla fachowca (tego musi wynająć Administrator) to godzinka łącznie z kawą ... no i będzie lekko podrapana biała farbka. Reszta nietknięta.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany przepuszczającego zaworu wody w bloku mieszkalnym. Użytkownik zauważył, że zawór nie działa prawidłowo, a także dostrzegł osady kamienia za licznikiem. Uczestnicy rozmowy wskazali, że odpowiedzialność za wymianę zaworu leży najprawdopodobniej po stronie spółdzielni mieszkaniowej, a nie użytkownika. Wymiana zaworu może być przeprowadzona bez demontażu maskowania, jednak wymaga zamknięcia wody w całym bloku. Wskazano również, że spółdzielnia powinna mieć dostęp do fachowców, którzy mogą wykonać tę usługę. W przypadku starszych instalacji, mogą występować różnice w dostępności zaworów pionowych. Użytkownik postanowił skontaktować się ze spółdzielnią w celu uzyskania dalszych informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA