logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co robię źle? Ustawianie temp. wody w kotle gazowym Immergas Eolo Mini

Vexator 10 Lut 2021 11:29 3228 14
REKLAMA
  • #1 19246257
    Vexator
    Poziom 10  
    Ocena: 36
    Hej.
    Mam pytanie do fachowców, przede wszystkim co robię źle?

Mam dwukondygnacyjny dom, a w nim kocioł gazowy Immergas Mini Eolo, do niego podłączony sterownik Delta Dore MicroTYBOX H. Sterownik ON/OFF jest przewodowy i wisi na klatce schodowej na piętrze. Włącza i wyłącza kocioł gdy na klatce temperatura się zmienia, niestety jeden z pokojów bezustannie jest niedogrzany. W domu głowice ustawione na 3,5 z 6 a w tym jednym pokoju odkręcone na 6, a i tak zimno, mimo iż w reszcie domu ciepło.
    Temperatura na kotle 55°C.
    p.s. grzejnik nie jest zapowietrzony ;)

Co zrobić by dogrzać to pomieszczenie? Podnieść temperaturę na kotle?

Pytanie na przyszłość, czy to rozwiązanie które opiszę poniżej ma sens?
    Chcę podnieść inteligencję swojemu domowi (np. by nie grzać gdy nikogo nie ma w domu).
    Zamontuję głowice łączące się z centralką, która będzie w stanie podać sygnał ON (gdy którakolwiek głowica będzie potrzebowała ciepła), OFF (gdy żadna nie potrzebuje ciepła).
    Powyższe będzie sterowało tylko ON/OFF, a chciałbym również kontrolować temperaturę wody w kotle, więc sygnałem ON/OFF będę sterował pompą, natomiast kocioł podłączę pod nowy sterownik pogodowy.

I pytanie dodatkowe. Jaki mam kocioł? ;)
    Przeglądam instrukcje do Immergas Mini Eolo (to mam napisane na kotle) i wszędzie kocioł albo wygląda inaczej, albo ma inne wejścia (np. https://www.immergas.pl/resources/dokumenty/A...LO_MINI_24_KW/eolo_mini_24_kw_instrukcja.pdf) czy moglibyście podać linka do mojego kotła?

Co robię źle? Ustawianie temp. wody w kotle gazowym Immergas Eolo Mini
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19246531
    Vexator
    Poziom 10  
    78db78 napisał:
    Vexator napisał:
    w tym jednym pokoju odkręcone na 6, a i tak zimno, mimo iż w reszcie domu ciepło.
    A masz zrobione kryzowani grzejników na dole na podłączeniu?
    Nie wiem czy mam. Po czym to poznać? Dom mam z rynku wtórnego i dopiero się go uczę. ;)
  • #5 19246703
    Vexator
    Poziom 10  
    78db78 napisał:
    Poproszę o zamieszczenia zdjęć grzejnika podłączenie zasilania i powrotu.
    Co robię źle? Ustawianie temp. wody w kotle gazowym Immergas Eolo Mini Co robię źle? Ustawianie temp. wody w kotle gazowym Immergas Eolo Mini Co robię źle? Ustawianie temp. wody w kotle gazowym Immergas Eolo Mini
  • REKLAMA
  • #7 19248348
    Vexator
    Poziom 10  
    78db78 napisał:
    Pomacaj te rurki, jak grzeje piec która jest bardziej gorąca prawa czy lewa? odkręć głowice termostatyczną i zrób zdjęcie.
    Grzeje lewa,
    zdjęcie głowicy, czy zaworu?

Co robię źle? Ustawianie temp. wody w kotle gazowym Immergas Eolo Mini Co robię źle? Ustawianie temp. wody w kotle gazowym Immergas Eolo Mini
  • #8 19248545
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    To jest zdjęcie zaworu i widać, że ma on nastawę wstępną (kryzowanie). To ta czerwono-czarna nakrętka.
  • #9 19248566
    Vexator
    Poziom 10  
    Zbigniew Rusek napisał:
    To jest zdjęcie zaworu i widać, że ma on nastawę wstępną (kryzowanie). To ta czerwono-czarna nakrętka.
    Popraw mnie jeśli się mylę, nie jestem specem od hydrauliki... Kryzowanie stosuje się po to, by wyrównać przepływy wody w instalacji. Np. poprzez zwężenie średnicy na wlocie do grzejnika, by OBNIŻYĆ w nim przepływ. To co jest na tym zaworze sprawia że nie można go w pełni zakręcić, czyli nie obniżamy, a podnosimy w nim przepływ.

p.s. "kryza ? dysk z otworem w środku stosowany do dławienia przepływu w przewodzie", czyli odwrotność tego co mam na zaworze.
  • #10 19248602
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    W tym zaworze jest nastawa wstępna, która spełnia role kryzowania (określa przepustowość zaworu). Tam są cyfry oraz punkt odniesienia i im wyższy numer, tym wyższy przepływ. Trzeba tylko znaleźć punkt odniesienia (w tym przypadku to chyba ta wybita kreska na mosiężnej części zaworu) i porównać numer, który znajduje się naprzeciw tego punktu. Tradycyjne "kryzy" stosowało się w dawnych czasach (krążek z otworkiem), gdy nie było zaworów termostatycznych i one były bardzo zawodne (nieraz się zamulał otwór i kaloryfer przestawał grzać). Owszem, kryzowanie stosuje się do wyrównania pracy instalacji. Jeśli dany grzejnik nie grzeje (lub słabo grzeje), to może być nadmiernie skryzowany, więc trzeba podnieść nastawę wstępną (a na tych, które grzeją "jak szatan" ją zredukować). Na szczęście ten nowy system (nastawy wstępne) nie wymaga spuszczania wody do korekt ustawień (gdy były tradycyjne kryzy, w postaci krążka z otworkiem, to trzeba było spuszczać wodę, by zmienić kryzę na inną lub by przeczyścić zamuloną kryzę).
  • #11 19248622
    Vexator
    Poziom 10  
    Zbigniew Rusek napisał:
    ok, ale nadal - w tym zaworze, jeśli wcisnę bolec to jest zamknięte, jeśli go wyciągnę, to jest otwarte. To coś sprawia że nie mogę wcisnąć, czyli nie mogę zamknąć. Mój problem to że jest za zimno, a nie za ciepło.
  • #12 19248842
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3192
    Weź ten bolec złap szczypcami i pociągnij do siebie bo pewnie kiedyś ktoś zamoknął na max, a one się potrafią zablokować ustaw to czerwone na znacznik na maksymalna cyfrę czyli odkręć w lewo, na dole na grzejnikach odkręć w lewo o kilka obrotów te zaworki chyba że te mają tylko pół obrotu to są ok.
  • REKLAMA
  • #14 19254341
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Vexator napisał:
    Zbigniew Rusek napisał:
    ok, ale nadal - w tym zaworze, jeśli wcisnę bolec to jest zamknięte, jeśli go wyciągnę, to jest otwarte. To coś sprawia że nie mogę wcisnąć, czyli nie mogę zamknąć. Mój problem to że jest za zimno, a nie za ciepło.
    Nie można wciskąć? To może jest zapieczony w pozycji wciśniętej, stąd kaloryfer jest zimny (nie ma dopływu czynnika grzewczego). Warto spróbować pociągnąć go kombinerkami.
  • #15 19257379
    Vexator
    Poziom 10  
    Zbigniew Rusek napisał:
    Vexator napisał:
    Zbigniew Rusek napisał:
    Nie można wciskąć? To może jest zapieczony w pozycji wciśniętej, stąd kaloryfer jest zimny (nie ma dopływu czynnika grzewczego). Warto spróbować pociągnąć go kombinerkami.
    miałem na myśli, że przez to coś zakres ruchu jest mały, a nie że w ogóle się nie da. Na zdjęciu nawet widać po smarze o ile da się wcisnąć.
    78db78 napisał:
    na dole na grzejnikach odkręć w lewo o kilka obrotów te zaworki chyba że te mają tylko pół obrotu to są ok.
    pokręciłem i grzeje mocniej :). Jak działa ten zaworek? Przekręciłem z 8-10 razy o 360°. Czy to ma jakiś max, czy mogę tak kręcić aż coś odkręcę i zaleję mieszkanie? ;)
    78db78 napisał:
    ustaw to czerwone na znacznik na maksymalna cyfrę czyli odkręć w lewo
    chyba jest ma max - na mosiądzu jest kreska i wskazuje na "6"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z dwukondygnacyjnym domem z kotłem gazowym Immergas Eolo Mini i sterownikiem Delta Dore MicroTYBOX H zgłasza problem z niedogrzanym pokojem, mimo ustawienia głowic na wysoką temperaturę. W dyskusji poruszane są kwestie kryzowania grzejników, ich podłączenia oraz regulacji zaworów. Użytkownik dowiaduje się, że zawór ma nastawę wstępną, co wpływa na przepływ wody. Uczestnicy sugerują sprawdzenie ustawień zaworu oraz ewentualne podniesienie temperatury na kotle. Wskazówki dotyczą także możliwości poprawy inteligencji systemu grzewczego poprzez zastosowanie głowic termostatycznych z centralnym sterowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA