No właśnie mam takie problem mam zrobione autko i teraz wpakowałem do niego dwie 150ml buteleczki z NO2 no ale chciałbym kontrolować jego użycie. Jak mam to zrobić??
150ml ???
Toż to nie ma co regulować. Na ile to starcza? wg mnie na 2 obroty wału korbowego.
Żeby to było 5kg to można by mówić o jakimś regulowaniu, a tak to szkoda roboty. (chyba)
qiler Sory wiem jaki ma skrót Nitrous Expres. mam go bo mój bracik pracuje w serwisie gdzie go montują.
Orochimaru jedna 150 starcza średnio na 5sekund a ja mam dwie (może dodam jeszcze dwie) i gdy zaszłaby potrzeba przyśpieszenia to chciałbym regulować przez jaki czas będe podawał NOS do silnika.
O kurde bardzo przepraszam, myślałem że to do prawdziwego samochodu, a to do modelu. To zmienia postać rzeczy.
W takim razie można by zastosować dwa elektrozawory, z tym że jeden z dławieniem. Wtedy miałbyś dwie możliwości. Dużo i krótko, albo mało i długo.
Jeśli chcesz kontrolować w sposób płynny to trzeba by zamontować coś ala regulator biegu jałowego (silnik krokowy) do sterowania gazem. Niestety trzeba będzie do tego jakiś sterownik obmyślić.
Wolałbym raczej płynne regulowanie. A co do sterownika to w sumie będzie największy problem. Jeśli mógłbym to proszę by ktoś zaprojektował/znalazł coś takiego. Szukałem na google ale nic dobrego(tak mi sie wydaje) nie znalazłem.
Devil92 mi chodziło raczej o to że wtrysk do paliwa jest bardzo podobny do tego co ty chcesz zrobić, dokładnie wzorować sie niemożesz tym ale dużo pomysłów i rozwiązań weźmiesz właśnie z tamtąd.
Jak koledzy wyżej piszą,może zastosowaś jakiś elektrozawór i sterować go za pomocą generatora zmieniając wypełnienie impulsu.Gdzieś widziałem już podobną koncepcje tylko że tam niechodziło o NO2 tylko coś innego.Jak mnie pamięc niemyli to był tam zastosowany uP2051 który był podłączony do odbiornika.Lekka modyfikacja programu i jest szansa że się uda.
✨ Dyskusja dotyczy kontroli użycia buteleczek z NO2 (podtlenkiem azotu) w modelu samochodu o wymiarach 45x89x63 cm. Autor posiada dwie buteleczki po 150 ml każda i chce regulować czas podawania NO2 do silnika, aby kontrolować przyspieszenie. Propozycje rozwiązań obejmują zastosowanie elektrozaworów – np. dwóch zaworów, z których jeden z dławieniem, co pozwoli na dwustopniową regulację (duża dawka krótko lub mała dawka długo). Dla płynnej regulacji sugerowane jest użycie serwomechanizmu sterującego zaworem lub silnika krokowego, co wymaga opracowania odpowiedniego sterownika. Wskazano możliwość sterowania elektrozaworem za pomocą generatora impulsów PWM, np. z wykorzystaniem mikrokontrolera uP2051, co pozwoli na modulację wypełnienia impulsu i precyzyjną kontrolę podawania NO2. Wskazano również, że rozwiązania stosowane w systemach wtrysku paliwa mogą być inspiracją, choć nie można ich bezpośrednio przenieść. Ostatecznie rekomendowano użycie zaworu modelarskiego wraz z serwomechanizmem dla szybkiej i precyzyjnej regulacji przepływu gazu. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.