logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt płytki do ograniczania mocy przy użyciu kontrolera PWM

arkosw 20 Wrz 2020 21:23 1029 24
REKLAMA
  • #1 18933970
    arkosw
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Witam. Szukam osoby która na podstawie instruckji i schematów wykona projekt płytki. Mianowicie tam jest kontroler progresywny czyli po wcisnieciu przycisku czestotliwość wzrasta..

A mi trzeba taki układzik, który po wcisnieciu bedzie ograniczał moc,
    czyli po wcisnieciu przycisku będzie (30hz albo 50hz) powiedzmy 30% mocy, albo 50% ( fajnie gdyby można było ten procent regulować, ale nie jest to wymagane )

Tu jest bardzo dokładnie wszystko opisane :)

https://www.nitrous.info/nos-wiring-pulse-controller-electrical.htm

Oczywiście nie chce nic za darmo, zapłacę :) Ja wykonać, zlutować itd. potrafie, ale wymyślić coś już nie :cry: :cry:

A do czego jest mi to potrzebne ? Na 1 i 2 biegu gdy wcisnę nitro to koła tracą trakcje i na tym się kończy, a gdyby tak podać przykładowo 50% mocy to autko zbierało by się dużo lepiej, a nie traciło by trakcji :)
  • REKLAMA
  • #2 18934190
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18934374
    arkosw
    Poziom 12  
    Działanie wygląda tak, że są solenoidy (uproszczajac to zwykle elektrozawory ) jest przekaźnik, sterowany mikroprzelacznikiem, albo przyciskiem, tu już każdy robi jak chce..
    Ale po wcisnieciu zawór się otwiera na Max, działa zero - jedynkowo
    czas wcisniecia (przejazdu)około 10-15sek

A ja chce tak, że po wcisnieciu innego przycisku będzie podawalo połowę mocy, patrzyłem jak to jest rozwiązane to oryginalny sterownik steruje w taki sposób, że elektrozawor pulsuje tak bardzo szybko

Może tym sterowaniem z wkrętarki by się udało? Tylko zamiast przelacznika zastosować potencjometr obrotowy (regulacja mocy) no i dodatkowy przycisk, żeby nie podawalo ciągle.

Tylko ja się nie znam na tym pwm więc nie wiem
  • #4 18934404
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 714
    Pytanie co powie na to sterownik silnika? Chcesz mieć połowę mocy maksymalnej czy połowę tej dodatkowej pochodzącej z N2O? Mniej N20. Przy tej samej ilości paliwa da bogatą mieszankę a to faktycznie spowolni samochód.
    Silnik uturbiony czy NA?
  • #5 18934411
    arkosw
    Poziom 12  
    Pisałem najprosciej jak umiałem. Dlatego pisałem elektrozawor, konkretniej jest dwa (paliwo i nitro) sterowane jednym przekaznikiem.
    Chodziło mi o połowę mocy dodatkowej którą daje nitro.

Nie ingeruje w sterownik silnika nic. Silnik wolnossacy

Edit. Może opisze jak działa nitro. Jak jest nie włączone to silnik działa normalnie dawki itd wszystko jak w seryjnym aucie.
    Dopiero po włączeniu i nacisnieciu przycisku włączają się dwa elektrozawory jeden podaje nitro A drugi dodatkowe paliwo.

Sterowniki nitro (ograniczajace moc, ale kosztujace 2,5-3tys...)
    pulsuja właśnie tymi elektrozaworami ( oba z identyczna częstotliwością )

Poczytałem teraz i sterownik silnika pwm działa właśnie na takiej zasadzie.
    Ma prawo to działać ??
  • REKLAMA
  • #6 18934434
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18934439
    arkosw
    Poziom 12  
    Winylov

O super, odezwę się wieczorem po pracy na pw , dziękuję :)

A co do czasowki to nie trzeba, mam tak zrobione że gdy wcisne pedal gazu do spodu to dopiero się włącza, także jak długo przyspieszam tak długo mi trzyma ( i od razu przy zmianie biegu odlacza na chwile)
  • #8 18934483
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 18934579
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Mam wrażenie, że specjalistyczny układ będzie prosty i bardziej niezawodny. Zapewne nie będzie wybitnie tani, biorąc pod uwagę dumpingowe ceny gotowych rzeczy.
  • #10 18934614
    arkosw
    Poziom 12  
    Jeden kanał mi w zupełności wystarczy :) gdybym w aucie miał czujnik biegu wtedy mógłbym dla każdego biegu ustawić inne, ale to już za dużo kombinacji, no i doladowanie nie jest na tyle duże żeby to było wymagane, bo od 3 biegu już ładuje pełną moc. (Więcej może silnik nie znieść )

Znalazłem idealny, prosty w ładnej obudowie , zamontować i gotowe :D

https://allegro.pl/oferta/generator-sygnalu-p...8146?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Tylko jak zrobić żeby sterowal większym prądem? Najwyżej wrócę do domu to będę szukał taki do 10A
  • #11 18934625
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18934811
    arkosw
    Poziom 12  
    Winylov napisał:
    Mały prąd wyjściowy 5 do 30 mA może nie wydać. Czym ma sterować? Przekaźnikiem, elektrozaworem?

https://www.summitracing.com/parts/nex-mainlinefuel

Sztuk dwie, czyli 5A łącznie

Podejrzewam że zastosowanie przekaźnika nie wchodzi w grę?

A można Dac jakis wzmacniacz ?
    Jak to rozwiązać, bo to sterowanie byłoby świetne.
  • #13 18934954
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18935525
    arkosw
    Poziom 12  
    Winylov napisał:
    Ten z pierwszego linku "niedostępny" to generator sygnału PWM ZK PP2 wdać na nim tranzystor na wyjściu niby 8A.

Znalazłem takie o jakich pisałeś.

Projekt płytki do ograniczania mocy przy użyciu kontrolera PWM
    Ale bardzo spodobał mi się ten który wysłałem, tyle że jest do 30mA
    Idzie dolutować, dorobić taki wzmacniacz/mosfet , zeby większy prąd mógł "obsłużyć" ?
  • #15 18935830
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18935861
    arkosw
    Poziom 12  
    Problem w tym że poczytałem dokładniej i 2,5A mają elektrozawory starego typu A ja mam nowy i mają 33A także tak czy inaczej będę musiał jakoś to rozwiązać, znalazłem taki sterownik pod 30A, ale stała częstotliwość 12khz także odpada.
    Zostaje zrobienie "wzmacniaczia "
  • #17 18935909
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 18935952
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18935954
    arkosw
    Poziom 12  
    Czyli nic z tego ?
  • #21 18936336
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    arkosw napisał:
    ja mam nowy i mają 33A

To jest bardzo mało prawdopodobne, może jakiś czeski błąd, typu brak przecinka.
    Tak z innej beczki - czy ten sposób sterowania jest odpowiedni i czy nie spowoduje istotnego spadku trwałości tych elektrozaworów ?
    Z dołączonego linku wynika, że tanie jak barszcz to one nie są.
  • #22 18936431
    arkosw
    Poziom 12  
    krzysiek_krm napisał:

Tak z innej beczki - czy ten sposób sterowania jest odpowiedni i czy nie spowoduje istotnego spadku trwałości tych elektrozaworów ?
    Z dołączonego linku wynika, że tanie jak barszcz to one nie są.

Ufam panu z linku pierwszego postu on wzorowal się oryginalnym sterownikiem tej samej firmy która produkuje tamte elektrozawory.

Mają w swojej ofercie takie sterowniki ale są dużo bardziej rozbudowane (kilka cewek, możliwość sterowania dawkami paliwa/benzyny, rysowania map [dawka w zależności od obrotów ], lub dla.kazdego biegu inna mapa.. stąd też cena 2,5 tyś zł

A co do cewek to kurczę nie wiem właśnie, oryginalnie do zestawu jest przekaźnik 40A, więc coś w tym jest, ale zawory są dwa, czyli jeden ma max 20A bo spalilby się przekaźnik, dobrze myślę?
  • #23 18936528
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    arkosw napisał:
    A co do cewek to kurczę nie wiem właśnie, oryginalnie do zestawu jest przekaźnik 40A, więc coś w tym jest, ale zawory są dwa, czyli jeden ma max 20A bo spalilby się przekaźnik, dobrze myślę?

Moim zdaniem trzeba poszukać wiarygodnych danych, w dołączonym linku
    https://www.summitracing.com/parts/nex-mainlinefuel
    jest napisane
    Cytat:
    Amp Draw:2.50 amps

nagle w nowej wersji prąd zwiększyłby się niemal dziesięciokrotnie ?
  • #24 18936639
    arkosw
    Poziom 12  
    No właśnie też mi coś nie pasuje, pytałem dystrybutora w Polsce i nie wie, napisalem bezpośrednio do producenta, tylko ciekawe kiedy dostanę odpowiedź

Możliwe że tam miało być 3.3A
  • REKLAMA
  • #25 18936645
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    arkosw napisał:
    No właśnie też mi coś nie pasuje, pytałem dystrybutora w Polsce i nie wie, napisalem bezpośrednio do producenta, tylko ciekawe kiedy dostanę odpowiedź

Możliwe że tam miało być 3.3A

Jeżeli masz go fizycznie to może zmierz prąd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w zaprojektowaniu płytki do ograniczania mocy przy użyciu kontrolera PWM, który miałby umożliwić regulację mocy nitro w samochodzie. Obecnie system działa na zasadzie pełnego otwarcia elektrozaworów po wciśnięciu przycisku, co prowadzi do utraty trakcji. Propozycje obejmują zastosowanie potencjometru do regulacji mocy oraz wykorzystanie gotowych modułów PWM z regulacją częstotliwości. Dyskutowane są również kwestie związane z prądem wyjściowym, potrzebą wzmacniaczy oraz trwałością elektrozaworów. Użytkownik znalazł kilka potencjalnych rozwiązań, ale wymaga dalszej analizy i dostosowania do swoich potrzeb.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA