logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda Protect w wzmacniaczu Lightning Audio B350.1 - pytania dotyczące naprawy i inwestycji

Gasper1912 13 Lut 2021 06:35 738 4
REKLAMA
  • #1 19252659
    Gasper1912
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam jak w tytule mam problem z wzmacniaczem.
    Ale od początku posiadam subwoofer firmy jbl wraz ze wzmacniaczem Lightning Audio B350.1 (tak wiem słaby wybór ale to moje pierwsze car audio i nie chciałem niewiadomo ile inwestować)
    Problem polega na tym ze po uruchomieniu samochodu na wzmacniaczu zaczyna świecić dioda Protect.
    Stało się to gdy wracałem do domu i powiedzmy z prędkością 40km/h wjechałem na próg zwalniający.
    W pierwszej kolejności sprawdziłem czy przewody się nie poluzowały.
    Po oględzinach przewodów sprawdziłem multimetrem czy jest napięcie na przewodzie rem.
    Okazało się że napięcie normalnie idzie.
    W następnej kolejności sprawdziłem stan bezpieczników również nienaganny.
    Znajomy zaproponował że możliwe została uszkodzona końcówka mocy.
    Dlatego przychodzę tutaj z pytaniem co o tym myślicie, czy warto w ogóle inwestować czas i pieniądze w podany wzmacniacz czy raczej olać temat i poszukać innego wzmacniacza.
    (Ps: nie patrzcie na sposób w jaki ,, stoi" subwoofer było to zdjęcie zrobione w lato gdy pierwszy raz uruchamiałem go) Dioda Protect w wzmacniaczu Lightning Audio B350.1 - pytania dotyczące naprawy i inwestycji
  • REKLAMA
  • #2 19252667
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7880
    Gasper1912 napisał:
    Problem polega na tym ze po uruchomieniu samochodu na wzmacniaczu zaczyna świecić dioda Protect.

Niezbyt jasno to opisałeś, na zgaszonym silniku wzmacniacz działa a Protect zaświeca się po uruchomieniu? Jeśli tak to sugerowałoby problem z ładowaniem w aucie (zbyt wysokie napięcie).
    Czy cały czas Protect świeci i wzmacniacz nie działa? Jeśli tak to jest uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 19252689
    Gasper1912
    Poziom 3  
    Masz racje źle to opisałem.
    Nie ma różnicy czy samochód jest włączony czy wyłączony.
    Po przekręceniu kluczyka w stacyjce włącza mi się radio następnie w radiu sam uruchamiam subwoofer poprzez funkcje sub on.
    Protect zapala się po przekręceniu zapłonu.
  • REKLAMA
  • #4 19252694
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7880
    To jest uszkodzony niestety, być może podczas najazdu na próg i w wyniku wstrząsu jakiś element się urwał/poluzował i to powoduje włączanie zabezpieczenia.
  • #5 19252695
    Gasper1912
    Poziom 3  
    Ehh trudno wrócę z pracy sprawdzę na spokojnie i dam znać co wyszło.
REKLAMA