logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ciepłego powietrza po wymianie nagrzewnicy w Calibra 8v c20ne (LPG)

Mcboss89 13 Lut 2021 21:46 861 8
REKLAMA
  • #1 19254505
    Mcboss89
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam pacjent calibra 8v c20ne (LPG) problem tkwi w tym że po wymianie nagrzewnicy nie leci ciepłe powietrze oba węże od nagrzewnicy są gorące termostat sprawny, przed wymianą leciało ciepłe powietrze ale postanowiłem wymienić nagrzewnic na nową bo słabo grzało no i po wymianie wogóle już nie leci, ktoś moze wie w czym jest problem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19254626
    lukaszmech
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    odpowietrzyć układ. Najprościej odpal silnik na 5 minut wyłącz poluzuj wąż wyjściowy z nagrzewnicy wystarczy kawałek go zsunąć nie zdejmować całego
  • REKLAMA
  • #3 19254657
    Mcboss89
    Poziom 4  
    Ok jutro tak zrobię i dam znać
  • #4 19257032
    Mcboss89
    Poziom 4  
    Zsunięcie węża nie podziałało, kilka krotnie jeszcze grzałem auto do włączenia się wentylatora i trochę lepiej zaczęło lecieć ciepłe powietrze ale nadal nie tak jak powinno
  • REKLAMA
  • #5 19258862
    lukaszmech
    Poziom 19  
    po nagrzaniu jak odkręcasz korek wlewu boryga nie robi ci się gejzer?
  • REKLAMA
  • #6 19259498
    Mcboss89
    Poziom 4  
    lukaszmech napisał:
    po nagrzaniu jak odkręcasz korek wlewu boryga nie robi ci się gejzer?
    nie robi się po odkręceniu, przed wymianą nagrzewnicy było ok wydawało mi się że słabo grzeje ale gdy ją wymieniłem to teraz wogóle prawie że grzania nie ma, węże zaciskalem, na postoju z trzymaniem gazu grzałem do włączenia wentylatora, zsuwalem wąż od nagrzewnicy, węże są oba tak samo gorące od nagrzewnicy
  • #7 19259983
    lukaszmech
    Poziom 19  
    problem jest taki że ciężko jest wygonić powietrze z nagrzewnicy no i druga sprawa czy klapy były całe od sterowania bo często te uszczelnienia się rozsypóją. Zobacz czy wogóle jest sterowanie kapą zimne gorące sprawne

Dodano po 1 [minuty]:

a powiedz kto wymieniał nagrzewnicę ?
  • #8 19260175
    Mcboss89
    Poziom 4  
    lukaszmech napisał:
    problem jest taki że ciężko jest wygonić powietrze z nagrzewnicy no i druga sprawa czy klapy były całe od sterowania bo często te uszczelnienia się rozsypóją. Zobacz czy wogóle jest sterowanie kapą zimne gorące sprawne

Dodano po 1 [minuty]:

tak klapy były całe wszystko na swoim miejscu, na drugi dzień sprawdziłem czy może linka spadła ale linka na swoim miejscu klapa się zamyka. Jak przesunę na zimne to leci centralnie zimne powietrze na ciepłe jak przesunę to delikatnie ciepłe leci, leci lepiej niż na początku po wymianie po paru próbach odpowietrzania. Nagrzewnice wymieniałem sam, węże podłączone tak jak były wcześniej, wszystko skręcone tak jak było, starannie to robiłem, po wymianie przez parę dni czuć było w środku taki dziwny zapach tej nagrzewnicy powiedzmy że taki jak by właśnie te całe żeberka były nagrzewane i tą nowością to tak dziwnie podlatywało

Dodano po 6 [minuty]:

Mcboss89 napisał:
    lukaszmech napisał:

Dodano po 1 [minuty]:

tak klapy były całe wszystko na swoim miejscu, na drugi dzień sprawdziłem czy może linka spadła ale linka na swoim miejscu klapa się zamyka. Jak przesunę na zimne to leci centralnie zimne powietrze na ciepłe jak przesunę to delikatnie ciepłe leci, leci lepiej niż na początku po wymianie po paru próbach odpowietrzania. Nagrzewnice wymieniałem sam, węże podłączone tak jak były wcześniej, wszystko skręcone tak jak było, starannie to robiłem, po wymianie przez parę dni czuć było w środku taki dziwny zapach tej nagrzewnicy powiedzmy że taki jak by właśnie te całe żeberka były nagrzewane i tą nowością to tak dziwnie podlatywało
    a jeśli bym strzykawką wstrzykl płyn bezpośrednio do nagrzewnicy to wypchało by powietrze?
  • #9 19261918
    lukaszmech
    Poziom 19  
    Dobrze kombinujesz odepnij jeden wąż i poprostu nalej tam boryga

Dodano po 3 [minuty]:

sprawdź na jakiej wysokośći jest nagrzewnica względem zbiorniczka, nalej po sam korek boryga ale go nie zakręcaj i odpal. W niekturych autach nagrzewnica jest prawie na równym poziomie z zbiorniczkiem i jest od cholery problemu żeby odpowietrzyć układ

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Calibra 8v C20NE (LPG) zgłasza problem z brakiem ciepłego powietrza po wymianie nagrzewnicy. Mimo że oba węże od nagrzewnicy są gorące, ciepłe powietrze nie leci. Użytkownik próbował odpowietrzyć układ, jednak efekty były niewystarczające. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić, czy klapy sterujące działają poprawnie oraz czy nagrzewnica jest odpowiednio odpowietrzona. Proponowane rozwiązania obejmują poluzowanie węża nagrzewnicy podczas pracy silnika oraz napełnienie układu płynem chłodniczym, aby usunąć powietrze. Użytkownik zauważył, że po kilku próbach odpowietrzania sytuacja się poprawiła, ale nadal nie osiągnięto pełnej wydajności grzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA