Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

głośniki creative w aucie?? da się zrobić??

kret 19 Paź 2005 21:31 4961 12
  • #1 19 Paź 2005 21:31
    kret
    Poziom 14  

    witam!!
    wpadłem na pomysł podłączenia skromnych głośniczków od kompa (cerative p380 2.1) do discmana i zamontowania tego w aucie(malczak)...
    zasilane są na 12V, lecz wiem ze jest jakiś problem z "szumami" i zachaniem napięcia...chodzi mi o to zeby grały normalnie i nie spaliły się gdzieś przypadkiem :]

    thx

    0 12
  • #2 19 Paź 2005 23:38
    djswirek
    Poziom 21  

    zrobilem tak koledze w fordzie fiesta, woofer ma w bagazniku 2 satelity z tylu i 2 z przodu a to wszystko napedza odtwarzacz mp3 :] powiedz mi tylko czy zasilacz masz osobny dolaczany do woofera czy jest on w srodku, jesli na zewnatrz to sprawa jest banalna, kupujesz odpowiedni wtyk i ciagniesz kabelki do zasilania, schody zaczynaja sie dopiero wtedy jak zasilacz jest w srodku, wtedy musisz rozebrac woofer i poszukac miejsce w ktore sie wpiac z zasilaniem czyli za trafem tam gdzie juz idzie stale napiecie 12V

    1
  • #3 20 Paź 2005 00:34
    renard m.
    Poziom 21  

    kret napisał:
    witam!!
    wpadłem na pomysł podłączenia skromnych głośniczków od kompa (cerative p380 2.1) do discmana i zamontowania tego w aucie(malczak)...
    zasilane są na 12V, lecz wiem ze jest jakiś problem z "szumami" i zachaniem napięcia...chodzi mi o to zeby grały normalnie i nie spaliły się gdzieś przypadkiem :]

    thx


    Daj sobie lepiej spokoj, a czaoszczedony czas zainwestuj w czytanie o podstawowych prawach akustyki i zdrowego rozsadku ;).

    P.S. Dj Swirek:arrow: jesli zrobiles tak koledze, to swiadczy to tylko o Twoich zdolnosciach - No Comments

    0
  • #4 20 Paź 2005 10:42
    djswirek
    Poziom 21  

    renard m. napisał:

    P.S. Dj Swirek:arrow: jesli zrobiles tak koledze, to swiadczy to tylko o Twoich zdolnosciach - No Comments

    renard ja nie zrobilem tego bo mu tak zaproponowalem tylko dlatego ze on sam chcial... stwierdzil ze nie ma radia ani glosnikow i jak narazie nie stac go na nie wiec sie zapytal tak jak tu kolega czy da sie podlaczyc a temu chyba nie zaprzeczysz... wiec podlaczylem i gra. a koledze odpowiedzialem na jego pytanie tyle.

    0
  • #5 21 Paź 2005 20:38
    kret
    Poziom 14  

    wiem wiem ze do samochodu to sie nie nadaje...ale z uwagi na to ze przemieszczam się maluszkiem to inwestowanie w system audio w tym przypadku raczej odpada :p mam zasilacze zewnętrzny to widze ze sobie już porade z tym :] aha a nie potrzeba tam bezpiecznika jakiegoś zamontować?? i jak juz to jaki??

    wielkie dzięki za pomoc
    thx

    0
  • #6 21 Paź 2005 20:51
    djswirek
    Poziom 21  

    z tego co wiem to bezpiecznik powinien byc w srodku ale na wszelki wypadek lepiej dac :]

    0
  • #7 22 Paź 2005 19:37
    yacek4
    Poziom 14  

    Witam.
    Ja w odróżnieniu do renard m. to nie znam podstawowych praw akustyki ale za to mam zamontowane dwa zestawy 2.1 firmy Altec Lansing i odtwarzacz mp3. Faktem jest że nie słychać mojego auta ze 100 metrów ale za to jakość jest jak dla mnie rewelacyjna a brzmienie basów nie ustępuje drogim często przereklamowanym urządzeniom.
    Pozdr.

    0
  • #8 22 Paź 2005 22:35
    m_nich
    Poziom 11  

    Popieram pana - yacek4 - takie głosniczki grają bardzo dobrze u kolegi z maluszkiem zamontowaliśmy Creativy P-380, basik jest na pozimie..
    według mnie myśle że warto, szczególnie że mało miejsca zajmuje to i cena nie wielka 130zł.... :))

    0
  • #9 16 Lut 2006 13:40
    .unknown.
    Poziom 13  

    ja na próbę robiłem kiedyś takie coś (jak 'normalny' sprzęt był droższy a za te głośniki dałem dużo) ale były problemy;
    montowałem zestaw 4.1 Creative/Cambridge Soundworks, gdyż niedużych rozmiarów wysokotonówki były dość przyzwoite, jedynie do basów trzeba było dołożyć dodatkowy woofer, creative'owy był taki sobie...

    z tym, że w zestawie 4.1 (cała elektronika wbudowana w subwoofer, zasilacz tylko zewnętrzny) wzmacniacz był zrobiony na 2ch TDA'kach, jedna kość to był osobny wzmak do subb'a, a druga TDA to był 4 kanałowy dla wysokich/średnich (tweeter'ow nazwijmy to).
    Wyciągnąć więc basy na dodatkowy sub nie było trudno, gdyż filtr i jego pasmo były dość miłe w tym zestawie, a basy na woofer szły z osobnej kości.
    Z zasilaniem też niby nie było problemu, zestaw brał 12V do 1.5A (w rzeczywistości 0.7 do 1.3), a na dodatkowy subb miałem osobny wzmak i zasilanie.
    Jednakże o ile pamiętam w tym zestawie jak w wielu creative'ach był wzmacniacz mostkowy by łatwo większą moc uzyskać i ten wzmak baaardzo lubił zbierać wszelkie zakłócenia i nieprawidłowości, czysto to szło tylko z zasilacza sieciowego lub gdy autko stało na postoju.
    Zakłócenia głównie od alterantora, w dużej mierze, miażżącej , po zasilaniu, czyli problem podobny jak łączenie CDROMu do radia - pętle masy i te sprawy, choć zakłócenia 'z powietrza' też małe się niosły i nakładały na dźwięk. Efekt - jak przy podłączaniu CDROMu w aucie (częstom, nie w każdym) - mocny drażniący pisk, którego częstotliwość była równa aktualnym obrotom alternatora (dodasz gazu - pisk wyższy), i dość znacznie nakładało się to na sygnał użyteczny.
    Wszelkie filtry, ceweczki, pojemności,separacje i inne cuda coś pomagały ale nie tak całkiem satysfakcjonująco. Więc potraktować to można jako eksperyment a nie jako hi-fi audio :)
    Jedynym jeszcze rozwiązaniem gdy mamy dość dobre głośniczki jakościowo) to zasilenie ich z osobnego przystosowanego wzmacniacza, nawet domowej roboty i niedużej mocy, zawsze będzie mocniejszy niż ten wbudowany creative'owy, albo przez odpowiednie zwrotnice z np radia samochodowego, a do basów osobny wzmacniacz i też filtr wcześniej.
    W 126p może i ta 'prądnica' nie jest taka upierdliwa, nie wiem, ale w wielu aukach normalne alternatory sieją tak zakłóceniami, że samoróbki nie chodzą dobrze, tu warto przzemyśleć co z zestawów 'pozostałych' po kompach (zet creative czy inne) można wykorzystać a co nie... szkoda nerwów :D potem

    0
  • #10 20 Lip 2007 11:23
    janisz
    Poziom 11  

    Witam.
    Sorki za odkopanie starego tematu ale tu znalazłem ślad najbardziej odpowiadający mojemu problemowi i postanowiłem się podpiąć.

    Problem - creative cambridge soundworks 2.1 w aucie. Mega zakłócenia po odpaleniu silnika. Sub daje beaty w rytm obrotów silnika i gdy załącza się jakiś odbiornik a nawet słychać pykanie spowodowanie zegarkiem. Co z tym zrobić? Jakieś filtry?

    Uprzedzając odpowiedzi typu że nie warto lepiej za ta cenę było kupić jakieś dobre 16cm przedstawię jego zalety:
    -cena 20zł za używany ale działający sam subwoofer(na giełdzie komputerowej w wawie jest tego tona),
    -napięcie wymagane - 13,5v DC czyli lepiej być nie może,
    -małe wymiary,
    -ma zwrotnicę,
    -sumuje sygnał z obu kanałów.
    Wcześniej planowałem zrobić malutki subwoofer który mógłbym ukryć tak żeby nie był widoczny ale koszt wyniósłby ok 30zl glośnik+30zł wzmak(już miałem 30Wna tda2003)+30zł zwrotnicę. Nawet rozważałem zakup seryjnego suba z audi/vw(100zl na allegro) ale gdy zobaczyłem w jakich cenach są te soundworksy to wiecie.
    Przy wyłączonym silniku gra to super, może nie głośno, może nie czysto ale jakoś uzupełnia to pasmo jakie dają z przodu gwizdki(blaupunkt)+10cm(999 :P ).
    Pomóżcie proszę bo nie chcę rezygnować z tego rozwiązania.

    0
  • #11 20 Lip 2007 22:15
    kret
    Poziom 14  

    Recepta na te dolegliwości to filtr przeciw zakłóceniowy...na allegro widziałem tego multum.

    Heh sam miałem w malczaku creative P380 i śmigało nienagannie nawet bez tego filterka.

    A to w jakim aucie jest zamontowane?

    Pozdrawiam

    0
  • #12 21 Lip 2007 21:39
    janisz
    Poziom 11  

    Samochód to Łada 2107.
    Taki najtańszy filtr znalazłem:
    http://allegro.pl/item217502707_filtr_przeciwzakloceniowy_sygnalu_na_wzmacn_.html
    Co w nim siedzi? Nie chce wydawać na filtr tyle co na suba :)
    A może zakłócenia mam przez złe podłączenie? Ja mam tak - przód normalnie z front left i right z radia czyli sygnał wzmocniony wzmakiem który siedzi w radiu; sub podłączyłem do wyjścia bezwzmakowego i idzie to tak - cinche lewy i prawy kablami głośnikowymi ok 5cm do rozgałęziacza minijack, potem przewód przedłuzacz minijack ok 3m do suba w bagażniku. Subik podłączony do zasilania krótkimi przewodami bo akumulator mam w bagażniku i jest tak że aku i sub leża obok siebie. Może w tym jest problem? Przez cały samochód idzie przewód z aku w bagażniku do komory silnikowej. Przewód ten idzie przy prawym progu a przewód sygnałowy z radia idzie przy tunelu środkowym.

    0
  • #13 03 Sie 2007 23:49
    janisz
    Poziom 11  

    OK pomogło prawidłowe podłączenie masy radia :)
    Subik gra czysto nawet na odpalonym silniku.

    0