logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Town Country 3.8 2005 - Brak tylnej wycieraczki, świateł cofania, oświ

radarsz 18 Lut 2021 08:24 822 8
REKLAMA
  • #1 19264801
    radarsz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich pasjonatów marki Chrysler, kupiłem Chryslera Town&Country Turing 3.8 2005rok , auto stało 6 lat , odpaliło po tym czasie z pół obrotu, oczywiście po włożeniu nowego akumulatora, ale jest taki problem że nie działają pewne elementy :
    -tylna wycieraczka
    -grzanie tylnej szyby
    -oświetlenie sufitowe
    -światła wsteczne
    -wyświetlacz pod sufitem
    -brak zmiany nastawień nogi-szyba, ciepło zimno itp, wentylatory działają
    -klimatyzacja
    -centralny zamek
    -świecą się poduszka i abs
    bezpieczniki i przekażniki pod maską sprawdzone, jak podam prąd na żarówkę pod sufitem, to wszystko działa, gdzie szukać przyczyny bo już mi ręce opadają, może ktoś miał taki przypadek i udało mu się to rozwiązać, z góry dziękuję za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19265007
    ArturP
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Witaj. Nie piszesz nic o sprawdzonej "masie", a to jest podstawowy styk do pracy czegokolwiek w samochodzie.
    Należy wykonać prosty zabieg w celu sprawdzenia braku masy. Przygotowujesz ok. 6 do 7 metrów grubego przewodu o kolorze obojętnym ( nie pytaj jakim). Podłączasz ten przewód do pierwszej śruby, pod którą jest podpięty oryginalnie akumulator. Z drugiej strony podłączasz do pinu masy we wtyczkach lamp, wycieraczek, ogrzewania czy innej. Jeśli te elementy zaczną działać, to odpinasz ten przewód i podłączasz go do wtyczek wcześniejszych w instalacji.
    Niestety to już nie jest takie proste, a wiąże się z rozbieraniem tapicerki wnętrza. Jest to dość uciążliwe, ale niezbędne by ustalić ostatni sprawny styk masy.
    Zresztą różni mechanicy różnie sobie radzą w tym przypadku.
  • #3 19267316
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1747
    Witam .
    Tu definitywnie brakuje zasilania nie masy.
  • REKLAMA
  • #4 19267926
    prochu1972
    Poziom 13  
    Ocena: 65
    Moduł komfortu do wymiany
  • REKLAMA
  • #5 19267956
    ArturP
    Poziom 22  
    Nie doczytałem tego o żarówce pod sufitem sorry.
    Osobiście zdajemisie, że brak jest +12V a nie zasilania ;)
    Szukaj w skrzynce bezpieczników pod maską.
    Mój Dodge gasł przed dojechaniem do skrzyżowania, a był uszkodzony oryginalny przewód do przekaźnika pompy i zapłonu.
    Po wymianie, demontażu i obejrzeniu przewodu w jednym miejscu delikatne rozjaśnienie czerwonego koloru izolacji.
    Po rozcięciu oczom ukazała się przerwana linka miedziana. Na dalszej części tego samego przewodu, próbowałem zrobić ten sam efekt, nie udało się. Izolacja jaśniała i to mocno, ale linka pozostawała cała.
    Gdzieś na internecie znalazłem info, że w trakcie produkcji podczas zalewania linki w izolację, a przy kończącej się lince, ta jest dokładana, przez pracownika na przekładkę (ok. 5cm).
    U Ciebie stawiam na zaśniedziałe styki na kostce wspólnej dla wszystkich tych elementów. Niestety nie mam schematu by Ci to pokazać.
  • #6 19268498
    radarsz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, do Prochu, dlaczego twierdzisz że moduł do wymiany, też o tym myślałem, ale jak dam zasilanie na żarówkę to wszystko działa

Dodano po 6 [minuty]:

do ArturP, ten nic nie gaśnie,po tych paru latach odpalił z pierwszego strzała,przed odstawieniem go w krzaki wszystko było w nim na tip top, po prostu przestał parę lat nie odpalany i takie są efekty, myślę że coś zaśniedziało, tylko gdzie to znależć
  • REKLAMA
  • #7 19268605
    ArturP
    Poziom 22  
    Napisałem o moim, tylko po to by Ci uświadomić jakie usterki mogą być w starym aucie, jest z 1993, przy czym był zrobiony w 2008 remont silnika z napędem i zawiasów z hamulcami, a poza tym w 2009 cała elektryka przezbrojona z ALDL na obdII. Stał w ciepłym warsztacie ok. 7 miesięcy.
    Nie ma tam czasem jakiejś dodatkowej skrzynki Bezp. ? Może z tyłu za tapicerką?
  • #8 19269328
    prochu1972
    Poziom 13  
    Ocena: 65
    Moduł komfortu w tym aucie odpowiada za prawie wszystkie elementy typu : światła, wycieraczki, centralny, oświetlenie wnętrza itp. Jak byś go rozebrał, to zobaczysz że jego styki na płytce są powleczone czymś w rodzaju silikonu i po tak długim czasie tzw. "nie pracy" miała prawo dostać się tam wilgoć, która jak wiesz jest najgorszą rzeczą dla elektroniki. Przerabiałem to już pare razy u siebie i nie tylko.
  • #9 19269345
    ArturP
    Poziom 22  
    A czy czasem z takiego modułu nie wychodzą minusy sterujące? W większości takich sterowników tak jest, więc być może jest też wspólny "+" tylko na tych kilka odbiorników. Radarsz połączył "+" z lampą wnętrza i wszystko zadziałało, więc jest taka możliwość. :?:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z działaniem różnych elementów w Chryslerze Town&Country 3.8 z 2005 roku, które nie funkcjonują po długim okresie nieużywania pojazdu. Problemy obejmują brak tylnej wycieraczki, grzania tylnej szyby, oświetlenia sufitowego, świateł wstecznych, wyświetlacza pod sufitem, a także problemy z klimatyzacją i centralnym zamkiem. Użytkownik sprawdził bezpieczniki i przekaźniki, a także zauważył, że po podaniu zasilania na żarówkę, elementy działają. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym brak masy, uszkodzenia w module komfortu oraz zaśniedziałe styki. Wskazówki obejmują sprawdzenie zasilania, styków oraz ewentualną wymianę modułu komfortu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA