logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Town Country 3.8 AWD 2005r - auto nie odpala po pogryzieniu przewodów przez zwierzę

wojtas8412 13 Lis 2023 16:45 642 10
REKLAMA
  • #1 20813396
    wojtas8412
    Poziom 5  
    Witam. Mój problem polega na tym że zostawiłem auto wieczorem na parkingu. Rano odpaliłem i okazało się nie chodzi na wszystkie tłoki. Okazało się że jakiś zwierzak pogryzł mi przewody wysokiego napięcia i iskra tańczyła po całym silniku aż w końcu auto zgasło. I teraz nie rozrusznik nie reaguje na kluczyk. Przewody cewka świece wymienione i nic. Bezpieczniki i przekaźniki dobre. Co robić, gdzie szukać?
  • REKLAMA
  • #2 20813438
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 380
    Ubiło ci elektronikę to wysokie napięcie.
    Jak nie odpala to w pierwszej kolejności szukać w module silnika.
    Odczytaj błędy na początek, może czegoś się dowiesz.
  • #3 20815184
    wojtas8412
    Poziom 5  
    Wymieniłem sterownik silnika i nadal nie kreci. Na komputerze pokazuje błąd PO499
  • REKLAMA
  • #4 20815787
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 539
    Ten kod to błąd systemu odsysania oparów paliwa, niezwiązany z nieodpalaniem. Sprawdź podstawy, bezpiecznik i przekaźnik Shut Down, upewnij się że dźwignia biegów jest w położeniu P, następnie sprawdź przekaźnik rozrusznika a potem rozrusznik
  • #5 20815878
    wojtas8412
    Poziom 5  
    No właśnie wszystko to co wymieniłeś sprawdziłem i jest ok. Brakuje mi już pomysłów gdzie szukać.
  • REKLAMA
  • #6 20816232
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 539
    W jakim sensie "sprawdziłeś i jest ok"? Czy rozrusznik kręci po zwarciu styków przekażnika 30 i 87? Czy rozrusznik kręci po podaniu zasilania bezpośrednio na jego cewkę? Czy jest wtedy iskra? Czy są zasilanie wtryskiwacze?
  • REKLAMA
  • #7 20816278
    wojtas8412
    Poziom 5  
    Rozrusznik kreci ponzwarciu styków i bezpośrednio po podaniu napięcia na jego cewkę. Wtrysków i iskry nie sprawdzałem jeszcze skupiłem się na rozruchu.

Dodano po 4 [godziny] 54 [minuty]:

Gdy kręcę rozrusznikiem na krótko to niema ani iskry ani zasilania na wytryskach.
  • #9 20818079
    wojtas8412
    Poziom 5  
    Tak sprawdziłem wszystkie przekaźniki i bezpieczniki w skrzynce przy lewym błotniku. I wszystkie są dobre.
  • #10 20818084
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 380
    Podłącz stary sterownik silnika i zobacz czy będą jakieś zmiany.
    Gdzie jest IMMO w tym aucie ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Chryslerem Town & Country 2005, który nie odpala po uszkodzeniu przewodów wysokiego napięcia przez zwierzę. Po wymianie przewodów, cewki i świec, auto nadal nie reaguje na kluczyk. Użytkownik sprawdził bezpieczniki i przekaźniki, ale problem nie ustępuje. Wskazówki sugerują sprawdzenie modułu silnika, przekaźnika Shutdown oraz zasilania wtryskiwaczy. Użytkownik potwierdza, że rozrusznik działa po zwarciu styków, ale nie ma iskry ani zasilania na wtryskach. Dodatkowo, pojawia się błąd PO499, który dotyczy systemu odsysania oparów paliwa, ale nie jest związany z problemem uruchamiania silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA