logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony SLV-E9: Skokowy obraz i przyspieszony dźwięk - potencjalne kwestie z sekcją zasilania

szalonykon 22 Lut 2021 23:13 879 10
REKLAMA
  • #1 19275879
    szalonykon
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam,
    Po włączeniu kasety przez jakieś 10 minut wszystko jest OK. Ale po tym czasie obraz zaczyna zanikać lub idzie skokowo, tak jakby wszystkich klatek nie odczytywał. Natomiast dźwięk raz idzie normalnie a raz przyspiesza. Z tego co zaobserwowałem to obroty głowicy i obroty kasety przyspieszają. Czy problem może tkwić w sekcji zasilania?.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19275905
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Oczywiście, pierwsze co zerknij do zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 19280511
    szalonykon
    Poziom 11  
    Witam,
    Wczoraj na szybkiego zrobiłem pomiary i tak:
    Dla 35V w realu było 43V
    Dla 12V w realu było 14V
    Dla 13V w realu było 14V
    Dla -8V w realu było -10V.

Widać ze jednak coś jest z zasilaniem. Jeśli niezgodność jest na wszystkich to chyba problem jest po drugiej stronie na wejściu?
  • #4 19280551
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    szalonykon napisał:
    Jeśli niezgodność jest na wszystkich to chyba problem jest po drugiej stronie na wejściu?

Doprecyzuj, chodzi ci o stronę pierwotną przetwornicy? Coś mi się wydaje że lepiej być do wysokiego napięcia się nie zbliżał, znasz podstawowe zasady obchodzenia się ze sprzętem z wysokim napięciem?

Jak się nie mylę w tych Sony serii SLV występowały zasilacze z 2 zintegrowanymi modułami przetwornic tu też jest taka budowa zasilacza?

Napięcia zawyżone, ale czy się wahają przy nasilaniu objawów?
  • #5 19284645
    szalonykon
    Poziom 11  
    Witam,
    Mój miernik okazał sie trefny. Po zmianie miernika, napięcia na zasilaczu w normie. Przy występowanie zmian obrotów nieznacznie się napięcie podnosi (rzędu 0,1V) więc chyba to nie jest problem.
    Wygrzebałem z internecie, że w tych magnetowidach często sie psują czujniki obrotów - sensory optyczne PS6002, czego objawem jest wyświetlanie na wyświetlaczu litery L. I u mnie taka litera występuje. Wcześniej na to nie zwracałem uwagi.

Jak sprawdzić że taki sensor działa poprawnie i czy można gdzieś go kupić nowy czy szukać dawcy?
  • REKLAMA
  • #6 19293411
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Witam, a ja skupiłbym się nad zasilaniem capstan motor...- filtracja napięć, stare suche bez elektrolitu po latach... i głównie między innymi podstawił nowy kondensator, jak i nie tylko ten... na wyjściu z zasilacza do zasilania elektroniki silnika.
    Pozdrawiam
  • #7 19303052
    szalonykon
    Poziom 11  
    Zdążyłem na razie tylko sprawdzić napięcie na capstanie. Przy nierównych obrotach skacze ono w zakresie 12.40V-12.46V. Niby niewiele, ale może to mieć wpływ? Tak samo skacze na wyjściu z zasilacza.
    W wolnej chwili sprawdzę elektrolity.
    Pozdrawiam
  • #8 19318506
    szalonykon
    Poziom 11  
    Udało mi się dostać drugi magnetowid. Spróbuje podmienić Capstan.
  • #10 19360104
    szalonykon
    Poziom 11  
    Capstan podmieniony. Bez zmian. Wezmę się za zasilanie. Elektrolity wymieniać wszystkie po obydwu stronach?
    Załączniki:
    • Sony SLV-E9: Skokowy obraz i przyspieszony dźwięk - potencjalne kwestie z sekcją zasilania Schemat zasilania.jpg (347.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 19366638
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Naturalnie, że wszystkie, jak nie masz miernika uF... aczkolwiek kiedyś miałem sytuację, że na mierniku ok. a w sprzęcie buuuu nie ok. więc koszt nie wielki około 40zł. jak sprzęt przeznaczysz na straty zawsze je można wykożystać.

Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

68/400V czasem są dobre a czasem nie, reszta wymień w ciemno, może usterka ustąpi jak ręką odjął, oby - bo czasem tak jest... ale od czegoś trzeba zacząć by mieć pole zaczepienia, że coś wyeliminowane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z magnetowidem Sony SLV-E9, gdzie po około 10 minutach odtwarzania kasety obraz zaczyna zanikać, a dźwięk przyspiesza. Początkowo podejrzewano sekcję zasilania, jednak po pomiarach napięć okazało się, że są one w normie. Użytkownik zauważył, że w magnetowidach tej serii często psują się czujniki obrotów (sensory optyczne PS6002), co objawia się wyświetlaniem litery "L". W trakcie dyskusji poruszono również kwestie związane z filtracją napięć oraz wymianą kondensatorów w zasilaczu. Użytkownik planuje wymienić czujnik obrotów oraz kondensatory, aby rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA