logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór zewnętrznych głośników do gramofonu MUSTANG LP ION - Magnat Monitor Supreme 102

Antril 23 Lut 2021 16:35 936 5
REKLAMA
  • #1 19277133
    Antril
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam,
    Jestem totalnym laikiem w dziedzinie audio więc z góry przepraszam jeśli ten post będzie dla większości debilny.

Kupiłam na prezent komuś Gramofon MUSTANG LP ION

Chciałabym dokupić zewnętrzne głośniki niestety kompletnie się nie znam i nie wiem czy wybrane przeze mnie będzie szło podłączyć bezpośrednio pod gramofon.

Np takie : Magnat Monitor Supreme 102

Jeśli nie to czy w ogóle idzie i jaki typ głośników szukać.
    Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam
    (jeśli to złe miejsce na temat to proszę o przeniesienie)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19277579
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19277664
    Antril
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Dzięki wielkie za info. Widzicie jak zobaczyłam że gramofon ma niby wzmacniacz wbudowany założyłam że głośniki mogą być tamte które opisałam i bym się zdziwiła.

Ja wiem, że ten MUSTANG to raczej zabawka jest ale chciałam coś dokupić do lepszego dźwięku.

W przyszłości planuje jakiś poważniejszy gramofon ale to raczej kwestia ok 2 lat.

Czy uda się dokupić jakieś przyszłościowe głośniki aktywne do 1000zl lub jeśli to zbyt mała kwota to czy możecie polecić coś rozsądnego z myślą o przyszłym lepszym sprzęcie?
  • REKLAMA
  • #4 19277741
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19277800
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 876
    PRESONUS ERIS E5 - 878zł
    https://supersound.pl/presonus-eris-e5-para-aktywnych-monitorow

Już parę osób z tego forum za moim poleceniem zakupiło sprzęt firmy Presonus i są zadowoleni.
    Dla przykładu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3779147.html

Dodano po 2 [minuty]:

PRESONUS ERIS E4.5 - 730zł
    https://supersound.pl/15787-presonus-eris-4-5

Te posiadają regulację głośności na przednim panelu w przypadku gdy gramofon ma tylko stałe wyjście audio (stały poziom głośności).

Dodano po 6 [minuty]:

Gramofon MUSTANG LP ION
    https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/ion-audio/mustang-lp/instrukcja?p=2

A że gramofon ma dwa wyjścia audio:
    -tylne RCA (chinch) możesz zakupić te tańsze Presonus Eris E4.5 i sterować głośnością na tych Presonus-ach
    -przednie słuchawkowe wtedy ustawiasz na tych droższych Presonus Eris E5 stały poziom GAIN na wejściu a podpinasz się do wyjścia słuchawkowego gramofonu i głośnością sterujesz z poziomu gramofonu. Jedyny minus tego połączenia to że masz do gramofonu z przodu wpięty kabel i wygląda jak wygląda a dwa że należy zakupić przedłużkę kabla RCA (chinch) aby dostarczyć sygnał do drugiego Presonus-a .

Te Presonus-y to monitory studyjne bliskiego pola ale spokojnie wystarczą do odsłuchu i nagłośnienia pomieszczenia w którym będzie odsłuchiwany gramofon a w zasadzie utwory wytłoczone na płycie winylowej :D .
  • Pomocny post
    #6 19277886
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9248
    Antril napisał:
    jak zobaczyłam że gramofon ma niby wzmacniacz wbudowany
    No właśnie z tym wzmacniaczem (a raczej przedwzmacniaczem) coś mi nie pasuje; Niby piszą, że ma (i nawet wyjaśniają dlaczego) a wkładka jest ceramiczna...? (tak w instrukcji wyczytałem) wynika z tego, że albo sprzedawca na ślepo przetłumaczył instrukcję i opis od chińczyka (czyli producenta), albo coś jest nie tak w ogóle z tym kombajnem. No bo po kiego komu taki "bajerancki" gramofon z radiem jeśli potrzebny do niego dodatkowy wzmacniacz? Tym bardziej, że inne, podobnie "bajeranckie" kombajny są już nawet sprzedawane w komplecie z kolumnami...
    Zresztą i opis jak i wyszczególnienie zalet też ma charakter czysto marketingowy - przykład: Posiada napęd paskowy co powoduje świetny dźwięk (czy coś takiego o podobnym sensie - nie chce mi się teraz szukać tego opisu by skopiować). A jaki miałby niby mieć, skoro jedyna mechanika jaka obecnie jest produkowana i nagminnie wykorzystywana we wszelkich podobnych wynalazkach czy czymkolwiek co ma mieć możliwość odczytu czarnych płyt, jest z napędem paskowym? Jest jakiś wybór? Chińczyk klepie jeden werk gramofonu w dwóch czy trzech odmianach (bo albo jest wyprowadzony na panel potencjometr korekcji prędkości, albo nie ma, i podobne "duperele" nie mające większego znaczenia na samą jakość) i sprzedaje na potęgę pod różnymi postaciami (w różnych gramofonach, - ze wzmacniaczem, lub bez z dodatkowym radiem albo innym odtwarzaczem kaset. A wszystko dlatego, ze zrobiła się moda na czarne płyty, i mało się orient=ujący klient kupi.
    Akurat ten Mustang - wygląda elegancko - może stanowić dość fajny element dekoracyjny (i na tym bym poprzestał z zaletami), więc nie dziwie się, że Koleżance się spodobał. Nie mniej jednak tak naprawdę to w zasadzie taki nieco współcześniejszy "Mister Hit" - jeśli o gramofon chodzi - tyle że lepiej wygląda jako bryła. Jakość mizerna, a za to świetnie płyty niszczy krystaliczną wkładką.
    Do zabawy dla dziecka - owszem.
    Jednak jako coś co ma służyć do słuchania muzyki... :( Poważnie bym się zastanowił, czy warto.
    W sumie więcej będzie trzeba wydać na jakiś sensowny wzmacniacz i kolumny - jedyna zaleta, że mając już wzmacniacz i kolumny nie trzeba będzie się o nie martwić za te 2 lata (przy zakupie czegoś bardziej do gramofonu podobnego ;) ).

A co do kolumn aktywnych z wbudowanym wzmacniaczem - ja bym raczej optował za w/wym. wzmacniaczem plus kolumny bierne. Już sama obsługa przyjemniejsza... a jakość... Hmmm jako monitorki bliskiego pola - jak najbardziej, ale do słuchania muzyki przy okazji jakiegoś spotkania towarzyskiego, czy po prostu - do słuchania płyt już nie bardzo. Zresztą już samo przeznaczenie )(Monitor bliskiego pola) dość precyzyjnie wskazuje na najlepsze ich zastosowanie. Do małego studia - jakio odsłuch - owsem.
    Do komputera - też idealne.
    Ale w roli "centrum audio" - moim zdaniem nie koniecznie.
REKLAMA