logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie amplitunera Yamaha R-840 - kanał nie przepuszcza pełnej sinusoidy

321Tobiasz123 23 Lut 2021 18:18 1755 12
  • #1 19277348
    321Tobiasz123
    Poziom 9  
    Ocena: 173
    Dzień dobry, jakiś czas temu trafił do mnie uszkodzony amplituner Yamaha r-840 z uszkodzonym kanałem. Jak to przekazała mi znajoma "jeden kanał pierdzi". Po podaniu sygnału 1kHz na wejście okazało się, że jeden kanał działa prawidłowo a na wyjściu drugiego przepuszczalna jest tylko o górna połówka sinusoidy. Urządzenie rozebrałem w celu namierzenia usterki. Pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem, było to czy uszkodzony jest wzmacniacz mocy czy może reszta tunera. Po podaniu sygnału bezpośrednio na kondensator wejściowy końcówki mocy okazało się że to ona prawdopodobnie jest uszkodzona, bo efekt nie ustąpił. W kolejnym kroku wykonałem pomiary napięć (zdjęcia moich zapisek w załączniku) według tego co było service manualu (który też załączam). W pewnym obrębie wszystkie napięcia które powinny wynosić 0V wynosiły ok. 0,8V. Wtedy byłem przekonany że uszkodzony jest któryś z tranzystorów. Przemierzyłem wszystkie (SMD oczywiście też) i to dwiema metodami(testerem i multimetrem na spadku diody) i ku mojemu zdziwieniu okazało się że wszystkie są sprawne. Próbowałem jeszcze zamieniać tranzystory między kanałami, ale nic nie uległo zmianie. I w tym momencie zrobiłem się bezradny... Dodam jeszcze że w uszkodzonym kanale składowa na złączach głośnikowych wynosi 100mV, a na sprawnym 6mV. Co ciekawe w uszkodzonym kanale, gdy podepnie się głośnik to przebieg też stopniowo znika, a n sprawnym jest on tam czy głośnik jest podłączony czy nie. Nie rozumiem tej konstrukcji wzmacniacza, nie jest to jakiś prosty klasyczny układ, z tego powodu ciężko mi samodzielnie namierzyć usterkę i proszę o pomoc specjalistów. Co może być uszkodzone? Jakie pomiary jeszcze wykonać? Bardzo proszę o pomoc
    Załączniki:
    • Uszkodzenie amplitunera Yamaha R-840 - kanał nie przepuszcza pełnej sinusoidy IMG_20210223_175005.jpg (2.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Uszkodzenie amplitunera Yamaha R-840 - kanał nie przepuszcza pełnej sinusoidy IMG_20210223_175200.jpg (1.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha-R-840-Service-Manual.pdf (7.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 19277494
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1192
    321Tobiasz123 napisał:
    Próbowałem jeszcze zamieniać tranzystory między kanałami, ale nic nie uległo zmianie. I w tym momencie zrobiłem się bezradny...

Bardzo zły pomysł,, jak widzisz efektów nie przyniósł, a mógł co najwyżej przyczynić się do uszkodzenia drugiego kanału.
    Wzmacniacz jest dość konwencjonalnie wykonany, a więc coś gdzieś przeoczyłeś. Trzeba ponownie powrócić do sprawdzenia elementów.

Dodano po 13 [minuty]:

Tranzystor Q516 sprawny?
  • #3 19277640
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19277998
    aaanteka
    Poziom 42  
    aaanteka napisał:
    Tranzystor Q516 sprawny?

A jak widać sprawdzanie bywa czasem omylne:
    Winylov napisał:
    Q513 wygląda na ubity.

-czy jest zwarty na krótko?
  • #5 19278027
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19279071
    321Tobiasz123
    Poziom 9  
    Ocena: 173
    aaanteka napisał:

Bardzo zły pomysł,, jak widzisz efektów nie przyniósł, a mógł co najwyżej przyczynić się do uszkodzenia drugiego kanału.
    Faktycznie jak tak teraz sobie myślę że był to beznadziejny pomysł... całe szczęść nic nie zepsułem

Dodano po 7 [minuty]:

aaanteka napisał:

Tranzystor Q516 sprawny?

Tranzystor q516 sprawdziłem po raz kolejny i tak jak wcześniej okazał się być sprawny jak też wszystkie elementy, które zaznaczyłeś na zdjęciu. Co sprawdzać dalej?

Dodano po 2 [minuty]:

Winylov napisał:
    No jakoś tak to wygląda, pomimo amoku pomiarowego jakąś nieprawidłowość w tym miejscu da się zauważyć, brak ujemnego napięcia. To w efekcie mogłoby sprawić połowiczne działanie wzmacniacza. Przypuszczam.
    Też tak myślałem ale miałem problem z namierzeniem co powoduje brak tamtego napięcia.

Dodano po 2 [minuty]:

Winylov napisał:
    Q513 wygląda na ubity.

Przetestowałem go - jest sprawny. Jeszcze wcześniej za pomocą mojej bezmyślnej praktyki podmieniłem te tranzystory między kanałami i nic to nie zmieniło. Co ciekawe jest to tranzystor małej mocy przymocowany do radiatora mający na celu równoważyć parametry zależne od temperatury.
  • #8 19279941
    marada72
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Za podwyższoną stala skladowa na wyjsciu beda odpowiadać tranzystory pary różańcowej. Te dwa tranzystory na wejsciu koncowki mocy powinny miec takie same parametry lub jak najbardziej zbliżone. Sprawdź je czy jeden i drugi ma przybliżone wzmocnienie i spadek na zlaczu baza- emiter. Mozesz to zrobic testerem.
  • #9 19280356
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19285901
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1960
    Sprawdź R565
  • #13 19300432
    aaanteka
    Poziom 42  
    Kolego albo coś przeoczyłeś przy pomiarach albo wykonujesz je błędnie. Nie ma możliwości, aby wszystkie elementy były sprawne, połączenia miedzy nimi prawidłowe i wzmacniacz w tej prostej , wręcz podstawowej konfiguracji, nie pracował poprawnie.
    Czyli co pomiary wszystkie do powtórzenia bez sugerowania się poprzednimi. W sumie prawidłowa diagnostyka takiego stopnia mocy zajmuje niespełna 10-15 minut.
    Przy pomiarze półprzewodników dobrze sobie zapisywać wyniki na kartce, nawet w tabelce, aby któregoś nie pominąć albo nie pomylić z poprzednim. Połączenia pomiędzy elementami warto sobie oznaczyć na schemacie punktami numerowanymi z odnośnikami, przykładowo 1, 1' ,1" , czy 1a, 1b, 1c.

321Tobiasz123 napisał:
    SlawekKedra napisał:
    Sprawdź R565

Jest on sprawny, ma 100Ohm czyli tyle ile powinien mieć
    To w końcu który kanał jest niesprawny i jest przedmiotem tego tematu? Lewy jak przedstawiony w poście pierwszym schemat, czy prawy?

Dodano po 36 [minuty]:

Te elementy do sprawdzenia i połączenia z nimi:
    Tranzystor Q515 również do ponownego sprawdzenia.
    Sprawdź też profilaktycznie wzmacniacz różnicowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Yamaha R-840, w którym jeden kanał nie przepuszcza pełnej sinusoidy, co objawia się tylko górną połówką sygnału. Po rozebraniu urządzenia i przeprowadzeniu pomiarów, użytkownik zidentyfikował potencjalne uszkodzenie wzmacniacza mocy. W odpowiedziach na forum zasugerowano sprawdzenie tranzystorów, w tym Q516 i Q513, oraz elementów pary różnicowej, które mogą wpływać na działanie wzmacniacza. Użytkownik potwierdził sprawność niektórych komponentów, ale zalecano ponowne pomiary oraz dokładniejsze sprawdzenie połączeń i parametrów elementów. Wskazano również na możliwość błędów w pomiarach, co może prowadzić do mylnych wniosków o sprawności urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA