logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stihl 026 – praca na ssaniu po czyszczeniu gaźnika, pytanie o ustawienia ssania

atarl 25 Lut 2021 11:09 3513 19
REKLAMA
  • #1 19281116
    atarl
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam, dostałem od znajomego piłę stihl 026. Piła pracowała tylko na wolnych obr, po dodaniu gazu gasła. Wyczyściłem gaźnik i wymieniłem większość elementów gaźnika na oryginalne, przyczyną było że ktoś zalał jakieś paliwo z zanieczyszczeniami które zakleiły sitko w gaźniku. Po wyczyszczeniu gaźnika i zbiornika piła pracuje, jednak z tego co pamiętam po przełączniu przełącznika na sam dół powinna się tylko odezwać, dopiero przełącznie o 1 wyżej powoduje że zaczyna pracować na podwyższonych obr. Mimo to piła pracuje na wolnych obr. Przy przełączniku na samym dole. Nie ma problemu z odpalaniem ładnie się wkręca na obr. Tak ma być?
  • REKLAMA
  • #2 19281131
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3287
    Gaźnik regulowałeś? Jak ze szczelnością na dolocie i Simmeringach wału?
  • #3 19281134
    atarl
    Poziom 17  
    Niestety tego nie sprawdzałem, ale skoro piła pracuje poprawnie na regulacji standardowej (po jednym obr. Śruba L i H) odpala dobrze to wg mnie nie powinno być nieszczelności. Zamówiłem tachometr żeby ustawić ob maksymalne.
  • #4 19281144
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3287
    Czasem nieszczelność jest na tyle mała że da się wyregulować na gaźniku ale ssanie jej nie zalewa przez to.
  • #5 19281178
    atarl
    Poziom 17  
    Mogę spr psiknac jakimś samostartem na wolnych obr. Wtedy powinien zmienić pracę tak? Niestety posiadam tylko sprężarke.

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Po zatkaniu gaźnika palcem silnik od razu zalewa i gaśnie, chyba przepustnica rozruchowa w filtrze nie trzyma dobrze.
  • REKLAMA
  • #7 19282154
    atarl
    Poziom 17  
    Obrotomierz już zamówiłem, co prawda optyczny, czyli będę musiał nakleić odblask na np kole magnesowym ale na moje potrzeby wystarczy.
  • REKLAMA
  • #8 19282224
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 616
    atarl napisał:
    Obrotomierz już zamówiłem, co prawda optyczny, czyli będę musiał nakleić odblask na np kole magnesowym ale na moje potrzeby wystarczy.

Oj chyba się nie nacieszysz ale próbuj.
  • #9 19282242
    atarl
    Poziom 17  
    Za cenę 40zl można próbować :P Filmiki na YT są obiecujące.
  • #10 19282244
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 960
    atarl napisał:
    Nie ma problemu z odpalaniem ładnie się wkręca na obr.

Super i oby dobrze szła w drewnie.
    Resztą się nie przejmuj.
  • #11 19282255
    atarl
    Poziom 17  
    Dzieki za odpowiedzi, wychodzi na to że był to dobry interes bo mam ją w zamian za marketówke na prąd :P
  • #12 19292882
    atarl
    Poziom 17  
    A taka prowadnica jak na foto (ogniwa na rolce nie zagłębiają się do końca) nadaje się już do wymiany? Stihl 026 – praca na ssaniu po czyszczeniu gaźnika, pytanie o ustawienia ssania Stihl 026 – praca na ssaniu po czyszczeniu gaźnika, pytanie o ustawienia ssania
  • #13 19292902
    anchilos
    Poziom 39  
    Czy odpowiednia podziałka łańcucha do prowadnicy i "rolki" napędzającej na sprzęgle?

Sprawdź jak układa się na napędzie.

Pozdrawiam.
  • #14 19293037
    atarl
    Poziom 17  
    Podziałka na łańcuchu, prowadnicy i zębatce na sprzęgle to 325,liczba ogniw też się zgadza. Stihl 026 – praca na ssaniu po czyszczeniu gaźnika, pytanie o ustawienia ssania Stihl 026 – praca na ssaniu po czyszczeniu gaźnika, pytanie o ustawienia ssania Stihl 026 – praca na ssaniu po czyszczeniu gaźnika, pytanie o ustawienia ssania Stihl 026 – praca na ssaniu po czyszczeniu gaźnika, pytanie o ustawienia ssania

Dodano po 1 [minuty]:

Grubość zeba też się zgadza. Czyżby wyciągnięty łańcuch?
  • REKLAMA
  • #15 19293071
    anchilos
    Poziom 39  
    atarl napisał:
    Czyżby wyciągnięty łańcuch?

Wygląda, że naciąg się kończy.

Foto 1 i 2 z ostatniego postu.
  • #16 19293113
    atarl
    Poziom 17  
    Wiem że się kończy, ale pytanie z jakiego powodu, łańcuch wyciągnięty czy zajechana prowadnica?
  • #18 19301737
    atarl
    Poziom 17  
    Ogólnie nie znam przeszłości tej pilarki, jak ja dostałem nie pracowała dobrze, po ogarnięciu gaźnika olej smarujący mocno wyciekał z okolicy pompki oleju, doszczelnilem połączenie pompki z bakiem i już nie leci, smarowanie łańcucha jest ok ale możliwe że ktoś pracował bez oleju. Przy okazji zmienię kpl. prowadnicy i łańcucha a ten będzie do brudnej roboty.
  • #19 19466640
    atarl
    Poziom 17  
    Dalej mam problem z tą pilarka, dziś znowu nie mogłem jej odpalić. Ale wystarczyło że odkręciłem filtr powietrza i palcem zatkałem wlot gaźnika, odezwała się i zaciągnęła paliwo przy 1 szarpnięciu, założyłem filtr i dalej już odpaliła normalnie. Wychodzi ze klapka w filtrze nie nie spełnia swojej funkcji i złe uczelnia. Czy może być coś innego?
  • #20 21713931
    atarl
    Poziom 17  
    Pilarka naprawiona, winna jest klapka ssania w filtrze która w org od 026 się nie domyka. Po zmianie filtra na nowszy typ, dodaniu komoensatora do gaźnika odpala już idealnie (nawet jest na to biuletyn techniczny wydany przez Stihl). Miałem też problem z tym że pilarka hasła po pracy na wolnych obrotach gdy się ja przechyla do przodu, ile ja się na szukałem przyczyny... Winny był lekki rant w otworze dolotowym w cylindrze, zaraz przy gładzi. Po jego usunięciu już nie ma żadnych problemów i działa wszytko idealnie. Na to podobne też był wydany biuletyn.

Podsumowanie tematu

✨ Piła łańcuchowa Stihl 026 miała problem z pracą tylko na wolnych obrotach i gaśnięciem po dodaniu gazu, co było spowodowane zanieczyszczonym paliwem zatykającym sitko w gaźniku. Po wyczyszczeniu gaźnika i wymianie części na oryginalne piła odpala i pracuje, jednak ssanie działa inaczej niż pamiętano – na najniższym położeniu ssania piła pracuje na wolnych obrotach, a podniesienie ssania powoduje wzrost obrotów. Dyskutowano o regulacji gaźnika, szczelności dolotu i simmeringów wału, a także o problemach z klapką ssania w filtrze powietrza, która nie domykała się prawidłowo, co powodowało trudności z odpalaniem. Po wymianie filtra na nowszy typ i dodaniu kompensatora do gaźnika piła odpala idealnie. Dodatkowo usunięto lekki rant w otworze dolotowym cylindra, który powodował gaśnięcie przy przechylaniu piły. Wymieniono także prowadnicę i łańcuch, które były wyciągnięte i przegrzane, a smarowanie łańcucha zostało poprawione po uszczelnieniu pompki oleju. Użytkownik zamówił obrotomierz optyczny do precyzyjnej regulacji obrotów maksymalnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA