logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips FC6404 - nie ładuje po wymianie akumulatorów.

wladek 125 25 Lut 2021 13:02 6639 12
REKLAMA
  • #1 19281305
    wladek 125
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam.
    Może ktoś miał taki problem i pomoże.
    Odkurzacz przenośny nie ładował akumulatorów, po podłączeniu ładowarki zaświecała się czerwona dioda. Potem mrugały zielone paski poziomu ładowania, a po chwili zaświecała się czerwona dioda i szybko mrugała, co oznacza brak ładowania i uszkodzony akumulator. Wymieniono akumulatory na nowe i po podłączeniu ładowarki ten sam problem.
    Zamiast akumulatorów podłączono zewnętrzny zasilacz aby wyeliminować uszkodzenie płyty sterującej i włączono odkurzacz, silnik wystartował i pracował normalnie, wniosek sekcja sterowania sprawna.
    Rozebrano moduł ładowania. Pomiar wykazał całość 20V, na kolejnych sekcjach kolejno 4V, 8V, 12V, 16V, 20V, czyli akumulatory sprawne w pełni naładowane, ale pomiar na wtyczce wykazuje zerowe napięcie wyjściowe i odkurzacz nie startuje.
    Układ ładowania to OZ8957AM6SN. Na wewnętrznej płytce akumulatorów uszkodzony R34 i nie da się odczytać wartości i może to jest przyczyną braku ładowania. Może ktoś zna wartość tego oporu?
    Waldek.
    Philips FC6404 - nie ładuje po wymianie akumulatorów.IMG_202102...110811.jpg (1.38 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Philips FC6404 - nie ładuje po wymianie akumulatorów.IMG_202102...110750.jpg (130.76 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19424717
    mr.arek
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Przyłączam się do tematu. Czy udało się Tobie rozwiązać problem?
    Mam ten sam problem. Po wymianie akumulatorów nie działa. Po podłączeniu do ładowarki odkurzacz sygnalizuje wpierw 2 x dłuższe sygnalizacje czerwoną diodą po czym wskazuje na zielono dwie kreski naładowania i trzecia migająca a następnie przełącza się z powrotem w czerwony kolor diody i krótkie miganie - w tym stanie cały czas. Brak reakcji działania odkurzacza.
  • #3 19471385
    silas1
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    wladek 125 napisał:
    .
    Na wewnętrznej płytce akumulatorów uszkodzony R34 i nie da się odczytać wartości i może to jest przyczyną braku ładowania. Może ktoś zna wartość tego oporu?
    Waldek

Waldku mam pacjenta gdzie przy wymianie ogniw doszło do niefortunnego zwarcia na tej płytce :/. I teraz są takie objawy jak u Was.
    Wrzucam foto tego R34. Symbol na nim to 0?
  • REKLAMA
  • #4 19471518
    mr.arek
    Poziom 11  
    wladek 125 napisał:
    Witam, może ktoś miał taki problem i pomoże.

Proponuję sprawdzić czy oby na pewno masz prawidłowo połączone ogniwa. U mnie okazało się, że na wyjściu mam tylko 10V, a powinno być 18V. Przyczyną tego było, złe połączenie ogniw (podwójne z potrójnym) ze sobą i miałem też takie objawy. Poprawiłem i u mnie jest już sprawny.
  • #5 19471561
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2302
    Witam

Proszę sprawdzić jak sugeruje kolega połączenie akumulatorów a ten rezystor to ma mieć przejście 0ohm pełni rolę bezpiecznika tylko dla kolegi w pierwszym poście sprawdź czy nie masz gdzieś jeszcze zwarcia profilaktycznie pomierz elementy.
  • #6 19471597
    silas1
    Poziom 10  
    W moim przypadku ogniwa są jeszcze oryginalne, nie ruszone. Zwarcie było plusem ogniw z jednym z kondensatorów.
    Pomiar napięcia na wszystkich ogniwach 20V.
    Pomiar napięcia na wyjściu zasilania z modułu to kilka-kilkanaście V i stopniowo spada w kilka sekund do 0.

Podając zasilanie z pominięciem tego modułu silnik normalnie startuje.
  • #7 19471619
    mr.arek
    Poziom 11  
    Tam jest jeszcze ukryty bezpiecznik szklany 15A w otulinie termokurczliwej na kablu. Jest przejście na nim?
  • REKLAMA
  • #8 19472145
    silas1
    Poziom 10  
    Bezpiecznik ok.
    Na wyjściu zasilania z modułu jest +, brak "minusa". Pojawia się na chwilę kilkanaście V i zanika.
  • #9 19472174
    mr.arek
    Poziom 11  
    silas1 napisał:
    Bezpiecznik ok.
    Na wyjściu zasilania z modułu jest +, brak "minusa". Pojawia się na chwilę kilkanaście V i zanika.

Nie mam już pomysłu.
  • #10 19472226
    silas1
    Poziom 10  
    Coś chyba znalazłem. Kiedy robię "obejście" kondensatora c25 na wyjściu z modułu pojawia się poprawne napięcie.
    Zwarcie było z kondensatorem c26.

Poniżej powiększone zdjęcie od autora tematu. U Ciebie ten c25 też nie wygląda na sprawny.

Pytanie teraz jaka jest pojemność tego kondensatora?
  • #11 19472369
    Telo
    Serwisant RTV
    Wylutuj ten C26 zmierz i taki sam wstaw w miejsce C25 albo wlutuj na próbę 100nF/50V.
  • REKLAMA
  • #12 19472597
    silas1
    Poziom 10  
    Oba mają 100nF. Wymiana obu nie pomogła. Obejście c25 pozwala uruchomić silnik ale nadal nie ładuje.

Edit. Obejście c26 umożliwia ładowanie ogniw...lampki migają na zielono, napięcie na ogniwach powoli rośnie..

Czyli co? Sknociłem wymianę tych kondensatorów?
    Czym grozi zalutowanie tych miejsc? (nie mam takiego zamiaru, pytam teoretycznie)
  • #13 19473044
    Telo
    Serwisant RTV
    Trzeba rozrysować fragment schematu z płytki bo o schemacie można zapomnieć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odkurzaczem Philips FC6404, który nie ładuje akumulatorów po ich wymianie. Po podłączeniu ładowarki świeci się czerwona dioda, a następnie migają zielone paski, co wskazuje na brak ładowania. Po wymianie akumulatorów problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził zewnętrzny zasilacz, który potwierdził sprawność sekcji sterującej. Pomiar napięcia w module ładowania wykazuje zerowe napięcie na wyjściu, mimo że akumulatory są naładowane. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia połączeń ogniw, rezystora R34, oraz kondensatorów C25 i C26, które mogą być uszkodzone. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z zwarciami i pomiarami napięcia, co prowadzi do dalszych wskazówek dotyczących diagnostyki i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA