logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wilga RM-301 - brak odbioru D i UKF po przestrojeniu i wymianie kondensatorów

Magnetoq 28 Lut 2021 16:30 879 7
REKLAMA
  • #1 19287921
    Magnetoq
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Przed przestrojeniem radio działało na długich (PR1). Na UKF dwie stacje łapał w odbiorze lustrzanym. Niestety, po przestrojeniu, tzn. odlutowaniu zasilania z transformatora oraz wymiany kondensatorów, po złożeniu całości brak D i UKF, tzn. gdy na maks. głos, wtedy nieznaczny szum, ale trzeba przyłożyć ucho do głośnika, na obydwóch zakresach tak samo. Przelutowałem płytkę pod spodem i nic.

Może ktoś miał z takim przypadkiem kiedyś styczność? Moja koncepcja jest taka, że być może coś w okolicach układu UL1211. Zmierzone napięcia w tym układzie prawidłowe (ze schematu). Nadmienię jeszcze, że magnetofon działa bez zarzutu - odtwarza i nagrywa.

Ja wiem, że można wszystko powymieniać i pomierzyć, niestety w tym egzemplarzu dojście do wielu elementów jest ograniczone, Ale może ktoś miał podobny problem i w miarę precyzyjnie wie, gdzie szukać? A może ja źle szukam?

Dajcie jakąś odpowiedź. Z góry dzięki, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19287988
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Jak napięcia na układzie UL1211 zgadają się ze schematem to okolice owego układu bym zostawił w spokoju. Chyba ,że uszkodzeniu uległy cewki filtrów.

Posprawdzaj jeszcze raz wszystkie przewody czy któryś nie jest przerwany, czy któryś ma dobry styk i czy nie zwiera. Przejrzyj płytkę czy nie zrobiłeś zwarcia podczas przelutowywania jej.

Na razie nie wymieniaj układu UL1211 tylko zrób t co napisałem.

Jak uporasz się z usterką to weź się za przestrojenie UKF-u.
  • REKLAMA
  • #3 19288032
    Magnetoq
    Poziom 7  
    Myślę że obwody zasilacza, UKF, AM i wzmacniacza, bym wykluczył.
    Radio nie działa na żadnym zakresie. Magnetofon działa.
    Radio do ingerencji wymiany kondensatorów i odlutownia zasilania działało, w trakcie przestrajania nie było podłączane do sieci.

Dzięki za podpowiedź jeszcze raz wieczorem wszystko dokładnie obejrzę.
  • REKLAMA
  • #4 19289236
    Magnetoq
    Poziom 7  
    Wszystko sprawdzone organoleptycznie jeszcze raz ,luty przelutowane, niestety radio nie gra. Myślę że coś jest uwalone. Dzisiaj zaczynam wylutowywać i mierzyć elementy układu...
  • REKLAMA
  • #5 19289890
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Przewody sprawdziłeś multimetrem czy mają ciągłość? Jakiś przewód nie oderwał się od płytki?

Jesteś w 100% pewny ,że na płytce PCB nie ma zwarcia po tym jak poprawiałeś luty? Bo to trochę dziwne ,że przed rozłożeniem radio grało a po złożeniu przestało grać.

Może popełniłeś błąd podczas przestrajania? Albo popełniłeś błąd podczas składania.

Podejrzewam ,że podzespoły będą sprawne. Przemierz jeszcze raz napięcia na układzie UL1211 oraz na tranzystorach T1 oraz T2 w głowicy.

Dodano po 9 [minuty]:

Czy przestroiłeś radio według tego filmu?

https://www.youtube.com/watch?v=2Zxfwt40mVI&feature=emb_logo .
  • #6 19290147
    Magnetoq
    Poziom 7  
    Połączenia przewodów sprawdziłem dokładnie, wymieniłem cztery kondensatory i wylutowalem zasilanie z płytki żeby było dojście. To jest sześć miejsc w których ingerowałem lutownica, Sprawdziłem te miejsca szkłem powiększającym czy nie ma zwarci.
    Jedynie co mi może przyjść do głowy to po odłączeniu anteny kabel z zakończeniem metalowym luźno lata od strony ścieżek. Może w jakiś dziwny sposób dotknął płytki i zrobił zwarcie.
    Ale jak po zabiegu wymiany kondensatorów Radio włączyłem to stało w pionie więc nie wiem czy ten kabel był w stanie zrobić usterkę... Być może tu jest temat pogrzebany, wieczorem sprawdzę tranzystory i wymienię kondensatory 10nano w obrębie 1211.
  • #8 19627524
    Magnetoq
    Poziom 7  
    Witam, temat już dawno ogarnięty ale zapomniałem o temacie na elektroda.pl
    Niestety po znalezieniu dawcy tz. takiego na części lub utylizacji wylutowałem całą płytę z elektroniką i przełożyłem. Mój fart była sprawna bo cały radiomagnetofon z zewnątrz był w fatalnym stanie.
    Po przestrojeniu radio gra całą skalą i sekcja magnetofonu też sprawna.
    Dzięki za pomoc ale to było jedyne wyjście żeby nie ślęczeć z tym dziesiątki godzin, choć i tak sporo czasu to zajęło
    Wilga RM-301 - brak odbioru D i UKF po przestrojeniu i wymianie kondensatorów

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem Wilga RM-301, które po przestrojeniu i wymianie kondensatorów przestało odbierać fale D i UKF. Przed modyfikacjami radio działało poprawnie, jednak po złożeniu brak było sygnału, a jedynie słaby szum. Użytkownik sprawdził napięcia w układzie UL1211 oraz przelutował płytkę, ale problem pozostał. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie przewodów, lutów oraz ewentualnych zwarć, a także wymianę kondensatorów 10 nF. Ostatecznie, po wymianie całej płyty z elektroniką z innego egzemplarza, radio zaczęło działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA