logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW/Passat/B5 - Spadek podciśnienie po podłączeniu z obudową filtra powietrza

bigthomas666 01 Mar 2021 12:24 5484 6
REKLAMA
  • #1 19289508
    bigthomas666
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam,

Mam dziwny przypadek związany ze spadkiem podciśnienia.

Z dnia na dzień po nocy, przy pierwszej jeździe zauważyłem brak mocy, przeszukałem wszystkie wężyki podciśnienia myśląc że któryś się przetarł (chociaż w lato wymieniałem wszystkie tak na wszelki wypadek). Ale wszystkie wężyki wyglądały w porządku, doszedłem do punktu gdzie wpina się wężyk podciśnienia w obudowę filtra powietrza. I jakie było moje zdziwienie po tym jak zaślepiłem wężyk podciśnienia który idzie do filtra - wszystko wróciło do normy. Czy jest jakiś zawór w obudowie filtra powietrza dotyczący podciśnienia? Czy ze zaślepionym tym wężykiem można jeździć?
  • REKLAMA
  • #2 19289542
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6647
    Ten przewód ma być wpiety w filtr i zasysać świeże powietrze. Masz nieszczelność w układzie podciśnien i zaleczyłeś przypadkowo problem. Najczęściej pada membrana egr lub gruszki turbo.
  • REKLAMA
  • #3 19289702
    bigthomas666
    Poziom 12  
    andrzej20001 napisał:
    Ten przewód ma być wpiety w filtr i zasysać świeże powietrze. Masz nieszczelność w układzie podciśnien i zaleczyłeś przypadkowo problem. Najczęściej pada membrana egr lub gruszki turbo.

Przewody do EGR zaślepiłem i brak podciśnienia pozostaje, tak samo zrobiłem z wężykiem do gruszki. Dopiero po zaślepieniu wężyka obudowy filtra podciśnienie wróciło.

Jeśli to prawda że czerpie świeże powietrze to może mnie naprowadziłeś na pewien trop... na wężykach jest zaworek zwrotny, czy uszkodzony mógłby dawać takie efekty?
  • #4 19289710
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6647
    Nie ten wąż idzie do elektrozaworów do króćca atm. Na vac masz mieć podciśnienie, wyjscie na aktuator to out.
  • REKLAMA
  • #5 19298158
    Pietek505
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Jaki Silnik ? AFN ?
  • REKLAMA
  • #6 19298186
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3575
    Elektrozawory dozują podciśnienie do siłownika klapy gaszącej, egr i gruszki turbo (tu dodatkowo na przewodzie podciśnienia masz zaworek jednokierunkowy i sferyczny akumulator podciśnienia), aby siłowniki mogły wrócić do swojego spoczynkowego podłożenia niezbędny jest dopływ świeżego powietrza właśnie tym wężykiem, który zaślepiłeś
  • #7 19298230
    bigthomas666
    Poziom 12  
    Okazało się że króciec od pompy vacum ruszał się i przepuszczał.
    Gdy zaślepiłem dopływ świeżego powietrza było na tyle silne że przyssało króciec - stąd moje błędne założenie że to wina po stronie obudowy filtra.
    Czekam teraz na cieplejsze dni na wymianę pompy vacum na bosch, teraz mam LUC (króciec wprasowany).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył spadek podciśnienia w VW Passat B5, co skutkowało brakiem mocy. Po sprawdzeniu wężyków podciśnienia i ich zaślepieniu, problem ustąpił. Okazało się, że przyczyną był uszkodzony króciec od pompy vacum, który przepuszczał powietrze. Wężyk podciśnienia do obudowy filtra powietrza jest kluczowy dla prawidłowego działania układu, ponieważ dostarcza świeże powietrze do siłowników. Użytkownik planuje wymianę pompy vacum na model Bosch.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA