logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kabli do domofonu Urmet 1140-D001: pomarańczowy, niebieski, zielony, brązowy

urmet1140 01 Mar 2021 19:43 933 4
REKLAMA
  • #1 19290455
    urmet1140
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,

Mam problem z podłączeniem domofonu Urmet 1140-D001. Jest to pierwszy domofon w tym mieszkaniu więc nie mogę wzorować się na żadnym układzie. Są tutaj cztery kable: pomarańczowy, niebieski, zielony i brązowy z których podłączeniem mam problem. Czy ktoś miał styczność z takim domofonem i mógłby poddać pomysł jak można próbować go uruchomić?
    Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Podłączenie kabli do domofonu Urmet 1140-D001: pomarańczowy, niebieski, zielony, brązowy Podłączenie kabli do domofonu Urmet 1140-D001: pomarańczowy, niebieski, zielony, brązowy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19290531
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    A skąd wiadomo, że to właściwy unifon współpracujący z systemem domofonowym zainstalowanym na budynku?
    Przeczytaj pierwszą część tego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3289894.html#16166486
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19290663
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2059
    urmet1140 napisał:

Mam problem z podłączeniem domofonu Urmet 1140-D001. Jest to pierwszy domofon w tym mieszkaniu więc nie mogę wzorować się na żadnym układzie. Są tutaj cztery kable: pomarańczowy, niebieski, zielony i brązowy z których podłączeniem mam problem. Czy ktoś miał styczność z takim domofonem i mógłby poddać pomysł jak można próbować go uruchomić?

To unifon cyfrowy, zaawansowany, przystosowany tylko i wyłącznie do systemu Matibus SE i to jeszcze na wydzielonej linii unifonów z P010 - 1 i P110 - 0. Tak jest u Ciebie?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 19294979
    urmet1140
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    suworow napisał:
    A skąd wiadomo, że to właściwy unifon współpracujący z systemem domofonowym zainstalowanym na budynku?
    Przeczytaj pierwszą część tego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3289894.html#16166486

Powinien być właściwy , bo mieszkanie od samego początku, od nowości miało go od razu założonego i nikt tego domofonu nie zmieniał.
    No nic zostaje mi zobaczyć jak ma go podpiętego sąsiad. Ale i tak dziękuję za pomoc.

Dodano po 3 [minuty]:

Ircys napisał:
    urmet1140 napisał:

To unifon cyfrowy, zaawansowany, przystosowany tylko i wyłącznie do systemu Matibus SE i to jeszcze na wydzielonej linii unifonów z P010 - 1 i P110 - 0. Tak jest u Ciebie?

Pozdrawiam

Niestety nie mam pojęcia. Nie znam się za bardzo na domofonach , może wizyta u sąsiada coś rozjaśni jak ma być to podpięte.
  • #5 19295261
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2059
    Skoro unifon jest od nowości, to można założyć, że jest właściwy.
    Przewody podłączamy do OL (-) i LU (+), tylko trzeba sprawdzić miernikiem, na których jest napięcie.
    Jeżeli unifon nie pełni funkcji dodatkowych tj. otwieranie szlabanu/bramy wjazdowej, uruchomienie windy, włączenie oświetlenia itp., to pozostałe przewody są tylko zapasem.

Pozdrawiam
REKLAMA