logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes sprinter om 651 - Ciśnienie oleju 10 bar jaka może być przyczyną

Szofer124 01 Mar 2021 21:48 9534 15
REKLAMA
  • #1 19290838
    Szofer124
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam jaka moze być przyczyną dużego cisnienia oleju . Pompa oleju nowa delphi . Zawory sterujące wymienione na oryginalne nowe proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19290894
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1108
    Sprawdź ciśnienie normalnym manometrem.
  • #3 19792234
    arturvfr750
    Poziom 7  
    Ocena: 8
    Szofer124 napisał:
    Witam jaka moze być przyczyną dużego cisnienia oleju . Pompa oleju nowa delphi . Zawory sterujące wymienione na oryginalne nowe proszę o pomoc
    +
    Odgrzewam kotleta bo mam podobny problem , tyle że u mnie cisnienie skacze od 3 do 7 bar falowo . Ktos rozwiazał problem tego zbyt wysokiego ciśnienia oleju ????
  • REKLAMA
  • #4 19793826
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4196
    Musisz zadzwonić do kogoś kto robi te silniki, coś kojarzę że jest jakiś zawór ciśnienia oleju co puszcza olej na denko tłoków? Mogę się mylić więc zweryfikować tą informację.
  • #5 19793887
    arturvfr750
    Poziom 7  
    Ma taki zawór tylko jestem ciekawy czy to on może powodować takie skoki ciśnienia
  • REKLAMA
  • #6 19921080
    blizniak79
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    arturvfr750 napisał:
    Ma taki zawór tylko jestem ciekawy czy to on może powodować takie skoki ciśnienia

Ten zawór o którym piszesz ma za zadanie regulację przepływu i w granicznych wartościach może przestawić pompę na ciśnienie od 2 do 5 bar nic więcej. Jeśli pompa podaje Ci 10 bar, to jest problem w zaworze przelewowym umieszczonym wewnątrz w samej pompie, lub przez zacięcie mechanizmu zmiany geometrii samej pompy. Jeśli tak się dzieje bezwzględnie należy wymienić pompę oleju, ponieważ jeśli już się zacina, oznacza, że zaczyna sypać opiłkami w stronę wymiennika, co dalej w konsekwencji spowoduje jego zatkanie, a później zatarcie silnika. Zawór o którym mówisz należy usunąć i w jego miejsce wstawić zaślepkę, między innymi o tym pisałem tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2218907.html#19919791
  • #7 19922321
    arturvfr750
    Poziom 7  
    Ja pisze o zaworze regulującym natrysk na denka tłoków, pompa oleju nowa pierburg, po rozgrzaniu do 70 stopni falowanie ustępuje. Zaworu regulującego ciśnienie, tego na dole kolo pompy brak - jest zaślepka. Jak SD wyłączę zawór ciśnienia na tłoki to przestaje falować. Ciśnienie na rozgrzanym silniku, na wolnych obrotach ok 1 bar.
  • REKLAMA
  • #8 19933482
    blizniak79
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    arturvfr750 napisał:
    Ja pisze o zaworze regulującym natrysk na denka tłoków

Tak, to też może być przyczyną skoków ciśnienia, ale raczej nie w górę, tylko w dół, czyli spadków, bo jeśli zawór otwiera się przy zbyt niskich obrotach, to ciśnienie będzie spadało. Przy normalnej pracy nie powinno przekraczać 5 bar, więc jeśli skacze powyżej, to moim zdaniem przyczyną może być zacinający się zawór zwrotny wewnątrz samej pompy oleju (patrz zdjęcie), który odpowiada za utrzymanie górnej wartości ciśnienia w normie.
    Załączniki:
    • Mercedes sprinter om 651 - Ciśnienie oleju 10 bar jaka może być przyczyną Screenshot_3.jpg (291.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19933728
    arturvfr750
    Poziom 7  
    Pompa nowa pierburg , jak temperatura oleju osiągnie ok 70 stopni to się uspokaja, natomiast w każdej chwili mogę SD odłączyć zawór natruskow na tłoki i w tym momencie przestaje pulsować ciśnieni oleju - bo to dokładnie pulsuje między 7 a 10 bar
  • #10 19933957
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4196
    Pierburg z Intercars to podróbki. Szukaj orginału.
  • #11 19933996
    arturvfr750
    Poziom 7  
    Pierburg z autolandu
  • #12 20437760
    jacekjs
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    arturvfr750 napisał:
    Ja pisze o zaworze regulującym natrysk na denka tłoków, pompa oleju nowa pierburg, po rozgrzaniu do 70 stopni falowanie ustępuje. Zaworu regulującego ciśnienie, tego na dole kolo pompy brak - jest zaślepka. Jak SD wyłączę zawór ciśnienia na tłoki to przestaje falować. Ciśnienie na rozgrzanym silniku, na wolnych obrotach ok 1 bar.

Witam.Mam taki sam problem. Na zimnym skacze ciśnienie od 2 do 8 bar. Po rozgrzaniu objaw zanika. Ma ktoś jaki patent na to? Pompa była zmieniana na używkę ale ideał,poprzednia też była dobra ale przytrafiła jej się pewna przygoda przy wymianie rozrządu.. Po zasterowaniu zaworu natrysku oleju na denka objaw ustępuje.
    Może być przyczyną wymiennik oleju?
    Nie mam pojęcia a nie chce mi się wyjmować silnika po raz kolejny bo efekt może być na koniec ten sam.
    Pozdrawiam
  • #13 20705995
    jacekjs
    Poziom 11  
    >>19933957
    Takich znaffców to od razu do rzeki...w du..pie byłeś gów... widziałeś.Podróbki to są na bazarze butów a w intercarsie nie ma mowy o podróbkach jedynie cena jest x2

Moderowany przez Felini:

3.1.5-3.1.7 Nie wysyłaj treści, które powodują celowo konflikty na forum i naruszają dobre obyczaje. Nie wyzywaj drugiej strony dyskusji, nawet jak posiadasz odmienne zdanie.

Dodano po 4 [minuty]:

>>19933482
    I tak pewnie jest jak mówisz...chociaż są dwa rodzaje tych pomp z febi i obie wyglądają z zewnątrz tak samo a czym się różnią? według mnie to może być tak że są wersje z regulacją przepływu i bez regulacji tego elektrozaworu ale to tylko taki mój wymysł. Możliwe że jak kupiona nie ta to tak się dzieje a jak nie to nie mam pojęcia.

Dodano po 2 [minuty]:

jacekjs napisał:
    arturvfr750 napisał:

Witam.Mam taki sam problem. Na zimnym skacze ciśnienie od 2 do 8 bar. Po rozgrzaniu objaw zanika. Ma ktoś jaki patent na to? Pompa była zmieniana na używkę ale ideał,poprzednia też była dobra ale przytrafiła jej się pewna przygoda przy wymianie rozrządu.. Po zasterowaniu zaworu natrysku oleju na denka objaw ustępuje.
    Nie mam pojęcia a nie chce mi się wyjmować silnika po raz kolejny bo efekt może być na koniec ten sam.
    Pozdrawiam

Chłodnica oleju wymieniona na nową efekt jest dalej ten sam więc problem leży w zacinającej się pompie oleju...silnik do wywalenie pompa do wymiany
  • #14 20706416
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1068
    jacekjs napisał:
    Mam taki sam problem. Na zimnym skacze ciśnienie od 2 do 8 bar. Po rozgrzaniu objaw zanika. Ma ktoś jaki patent na to? Pompa była zmieniana na używkę ale ideał. Po zasterowaniu zaworu natrysku oleju na denka objaw ustępuje.
    Nie mam pojęcia a nie chce mi się wyjmować silnika po raz kolejny bo efekt może być na koniec ten sam
    Wymień sobie na "oryginał" z Intercarsu.
  • #15 20774970
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 822
    Nie powiem abym miał w tym silniku jakieś doświadczenie ale wydaje mi się ż nie wszyscy tutaj mają racje. Serwisówki nie opisują się rozlewnie na ten temat ale informacje które znalazłem na Internecie wyraźnie wskazują że pompa może wytworzyć 10bar po czym zawór w pompie odpuszcza ciśnienia.

Poniżej podobny temat

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3642375.html
    Załączniki:
    • Mercedes sprinter om 651 - Ciśnienie oleju 10 bar jaka może być przyczyną opis pompy.jpg (272.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mercedes sprinter om 651 - Ciśnienie oleju 10 bar jaka może być przyczyną opis.jpg (204.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mercedes sprinter om 651 - Ciśnienie oleju 10 bar jaka może być przyczyną schemat obiegu oleju.jpg (113.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 21171983
    jacekjs
    Poziom 11  
    >>20706416>>20706416
    Problem rozwiązany...odpiąłem wtyczkę od natrysku oleju na denka tłoka.Ten zawór jest w stanie bez napięcia zamknięty więc olej od razu idzie na tłoki .Nie ma skoków ciśnienia .Ciśnienie na zimnym na jałowych 3,5 bara.Na gorącym nie sprawdzałem.
    Ale zanim odpiąłem tą wtyczkę to i tak pompę wyjąłem celem rewizji.Wiązało się to z wyjęciem silnika.
    Tak że rada dla posiadaczy OM651 przed i po lifcie.W tym pierwszym przypadku zawór natrysku na denka można odłączyć,w wersji po lifcie zawór regulacji przepływu albo zostaje pod[pięty a za niego zaślepka albo wyprogramowany i zaślepka a ten drugi jak wyżej.
    Olej 10W50 lub 10W60 zmiany filtra co 3-4 tyś olej max 7-8 tyś.
    DPF i reszta wiadomo co.
    Przynajmniej ja tak robię.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wysokiego ciśnienia oleju w silniku Mercedes Sprinter OM 651, które osiąga wartość 10 bar. Użytkownicy sugerują różne przyczyny, w tym zacinający się zawór zwrotny w pompie oleju oraz problemy z regulacją ciśnienia. Wskazano na konieczność sprawdzenia ciśnienia manometrem oraz wymiany pompy oleju, jeśli występują nieprawidłowości. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami pomp olejowych, takimi jak Delphi i Pierburg, oraz podkreślają znaczenie używania oryginalnych części. Wiele osób zauważa, że po rozgrzaniu silnika ciśnienie stabilizuje się, co może sugerować problemy z regulacją natrysku oleju na tłoki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA