logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryczny napęd klapki spustowej do leja z materiałem sypkim 10dkg - porady

pszczepan 21 Paź 2005 09:51 2657 11
  • #1 1915863
    pszczepan
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Witam !

Mam lej z materiałem sypkim - ilość ok 10dkg. Przy odpowiednim sygnale ma się ten lej otworzyć. W zasadzie najprościej jest użyć siłownik pneumatyczny i zrobić klapę spustową, ale ta maszyna nie będzie miała dostępu do sprężonego powietrza.
    Czy spotkał się ktoś z rozwiązaniem elektrycznym - najlepiej jakiś elektromagnes, silnik jakoś nie przemawia do mnie.

Za jakieś podpowiedzi, zdjęcia z góry dziękuję

Paweł
  • #3 1915993
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Jedyne co przychodzi mi do głowy to napęd klapki na silniku krokowym.
    Krokowym dlatego, że po zamknięciu klapka bedzie stanowiła pewien opór który będzie powodował tracenie kroków, dzięki czemu teoretycznie można nie martwić się o szczelność zamknięcia.
  • #4 1916368
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3405
    Witam
    Zamiast siłownika pneumatycznego można zastosować silnik elektryczny z przekładnią ślimakową. Na wałku silnika zamocowany jest ślimak, który zazębiony jest z listwą zębatą. Wałek silnika obracając się powoduje przesów zębatki do silnika lub od silnika. Zębatka połączona jest z przepustnicą. Zmienny kierunek obrotów uzyskamy przez zastosowanie silnika DC (zmiana polaryzacji) lub silnik AC jednofazowy (przez zamianę zasilania biegunów wirnika) lub silnik AC trójfazowy (zamiana miejscami dwóch faz). Koniec działania pracy silnika możemy zrealizować za pomocą krańcówek lub czujników indukcyjnych (sygnał sterujący będzie powodował zdjęcie napięcia z silnika).
    Rozwiązać ten problem możesz na kilka sposobów, mnie akurat taki przyszedł do głowy.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Elektryczny napęd klapki spustowej do leja z materiałem sypkim 10dkg - porady silos z materiałem sypkim.jpg (12.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1917100
    pszczepan
    Poziom 20  
    Przyglądam sie propozycjom i zastanawiam się nad prędkością działania takiej klapki spustowej - silnik krokowy dość szybki, ale czy tak szybki jak siłownik pneumatyczny?, a ten ślimak zależy od przekładni - dobre rozwiązanie dla sporej wagi na klapce, ale te 10 dkg - czy to nie będzie przerost formy nad treścią.
    Preferuję proste rozwiązania, a potrzebuję szybkiej reakcji w obu kierunkach.

Dziękuję za propozycje - może ktoś jeszcze
  • #6 1917260
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3405
    To po co tak wydziwiać, kupić siłownik elektryczny za ponad 1000 PLN i po kłopocie. Duży wybór w ELFA.

Liniowe siłowniki elektryczne
    Pręt siłownika jest napędzany silnikiem 230 V sterowanym za pomocą przełącznika 1-biegunowego 3-położeniowego. Dostępny z długością skoku do 500 mm i siłą 600 N. Siłowniki tego samego typu można łączyć równolegle. Zaopatrzony w wyłączniki krańcowe i ochronę przed przegrzaniem. Bezobsługowy. Może być instalowany tylko przez wykwalifikowanego elektryka.

1D0418... 1D2022.../1D2050...
    Napięcie zasil.: 230 V 50 Hz 230 V 50 Hz
    Pobór mocy: 130 W 250 W
    Pobór prądu: 0,6 A 1,3 A
    Siła: 200 N 600 N
    Obc. stat.: ≤400 N ≤1000 N
    Prędkość: 37 mm/s 24 mm/s
    Skok: 180 mm 225/500 mm
    Max czas zał.
    przy tem. 20°C: 15 % 15 %
    Temperatura otocz.: −10 do +40°C −20 do +40°C
    Klasa szczelności: IP44 IP44
    Żywotność: 20 000 podw. skoków 20 000 podw. skoków
    Długość w st złoż.: 278 mm 282 mm
    Średnica: 45 mm 77 mm
    Masa: 1,3 kg 4,25/4,5 kg

Dostarczany ze szczegółowymi danymi oraz instrukcją montażu w języku angielskim.
    Siła Skok Numer Cena za szt.
    Typ N mm artykułu 1- 5-

1D04180140000 200 180 54-511-09 890.00 818.00

1D20225142000 600 225 54-511-17 1184.00 1087.00

1D20500142000 600 500 54-511-25 1184.00 1087.00

Pozdrawiam
  • #7 1931772
    Roman111
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ale wymyśliłeś Aleksander_01 :D Przecież Pawłowi chodzi o coś taniego , prawdopodobnie zasyp karmy do akwarium albo innego zwierzaka , bo tego materiału sypkiego ma tylko 10 dkg.

Ja postawiłbym na elektromagnesy. Jeden otwierający , a drugi zamykający , sprzężone z klapką i z wyłącznikami krańcowymi.
    Na nich można by było zrealizować opóźnienie zamykania .Nie wiem jaka jest masa tej klapki i jaka siła potrzebna by była do uruchomienia , ale tanim rozwiązaniem mogą być stare elektromagnesy z rozruszników samochodowych z autozłomu .
    Pozdrawiam wszystkich.
  • #8 1931851
    gpql
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Proponuje ci silownik do anten sat ma uciag ok. 50kg. A najwazniejsza zaleta to cena mozesz kupic po ok 100 zl. Wada moze byc czas ruchu ale to zalezy jak zrobisz. Pozatym ma krancowki skrajne i masz z glowy ograniczenia
    Pozdrawiam Grzegorz
  • #9 1931975
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Może siłowniki od zamka centralnego w samochodzie (szeroki wybór, skok na poziomie kilku mm, dość szybkie). Albo elektromagnes ze sprężyną np. stąd:

http://www.sizei.pl/Default.aspx?tabid=534

W sumie w Polsce jest co najmniej kilkunastu producentów elektromagnesów o różnych skokach i siłach.

ps Pod tym linkiem na obrazku widać, że taki elektromagnes można stosunkowo bezboleśnie zrobić z transformatora. Pozostaje tylko kwestia umocowania dźwigni i dobrania parametrów (rdzeń, ilość zwojów itp).
  • #10 1932928
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    Witam.
    Próbowałem kiedyś zrobić coś takiego, niestety materiał który miał być dozowany był średnioziarnisty i blokował klapkę dozownika. Jedyne wyjście to zrobić dozownik ślimakowy.
    Pozdrawiam.
  • #11 1936000
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Ja radziłbym poszukać jakiegoś elektromagnesu. Może taki jak przy rozruszniku w samochodzie? Ma kilka kg ciągu.
  • #12 2357583
    pszczepan
    Poziom 20  
    Czy ktoś wie, kto jeszcze robi takie elektromagnesy ze sprężyną:

http://www.sizei.pl/Default.aspx?tabid=1839

marek_łódź napisał, że kilka firm w PL robi coś podobnego.

Dzięki za info
    Paweł

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy elektrycznego napędu klapki spustowej do leja z materiałem sypkim o masie około 10 dkg, gdzie brak jest dostępu do sprężonego powietrza, co wyklucza użycie siłownika pneumatycznego. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie elektromagnesów, silników krokowych oraz silników elektrycznych z przekładnią ślimakową. Silnik krokowy umożliwia precyzyjne sterowanie i zapewnia opór przy zamknięciu klapki, co poprawia szczelność. Napęd z przekładnią ślimakową pozwala na przesuw zębatki sterującej przepustnicą, z kontrolą za pomocą krańcówek lub czujników indukcyjnych. Wskazano również na możliwość użycia gotowych elektrycznych siłowników liniowych dostępnych w ofercie ELFA, które charakteryzują się siłą do 600 N, prędkością do 37 mm/s oraz wyposażeniem w wyłączniki krańcowe i zabezpieczenia termiczne. Alternatywnie, zasugerowano wykorzystanie siłowników do anten satelitarnych lub siłowników z zamków centralnych samochodowych ze względu na niską cenę i dostępność. Elektromagnesy, w tym używane w rozrusznikach samochodowych, mogą stanowić tanie i szybkie rozwiązanie, zwłaszcza jeśli są sprzężone z wyłącznikami krańcowymi i sprężynami do sterowania ruchem klapki. Wskazano także na konieczność uwzględnienia masy klapki i siły potrzebnej do jej uruchomienia oraz na potencjalne problemy z blokowaniem klapki przez materiał sypki o większej ziarnistości, co może wymagać zastosowania dozownika ślimakowego. Autor poszukuje informacji o producentach elektromagnesów ze sprężyną, podobnych do tych dostępnych na stronie sizei.pl.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA