logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wekta TK6 Nie działa jedynie słuchawka. Po wymianie na nowy egzemplarz to samo.

Damianwes 10 Mar 2021 14:54 981 11
  • #1 19309065
    Damianwes
    Poziom 2  
    Witam

Wiem że temat poruszany wiele razy tutaj. Zerkałem na podobne posty lecz nie znalazłem problemu który występuje u mnie
    Wymieniłem stary domofon Wekta Tk6 na nowy ten sam model ponieważ nie działała słuchawka. Reszta była okej
    Zakup był spontaniczny ponieważ brakowało mi do darmowej przesyłki smart, mieli domofon, więc poszła szybka akcja.
    Na początku nie działał w ogóle, po ustawieniu zworki, łącząc 3 z 4. Działa jak poprzedni. W innych kombinacjach tylko gorzej.
    Co może być powodem ? zacisk 3 odpowiadający za głośnik w słuchawce nie jest połączony ze żadną zworką.
    Na początku sądziłem że najwyraźniej jest przewód zamieniony z innym, miejscem. Choć wątpię teraz, ponieważ reszta działa jak trzeba.

Dodano po 2 [minuty]:

Zdjęcie podłączenia poprzedniego. Nowy podpiąłem tak samo
  • #2 19309323
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Poprzedni działał kiedykolwiek prawidłowo?
    Daj zdjęcie kasety rozmównej przy wejściu do klatki.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19310668
    Damianwes
    Poziom 2  

Mieszkanie jest wynajmowane. Nie wiem czy kiedykolwiek domofon działał :(
  • #4 19310732
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2938
    Damianwes napisał:

Na początku nie działał w ogóle, po ustwieniu zworki, łącząc 3 z 4. Działa jak poprzedni. W innych kombinacjach tylko gorzej.

Co może być powodem ? zacisk 3 odpowiadający za głośnik w słuchawce nie jest połączony ze żadną zworką.

Te zworki dotyczą jedynie otwierania. Założone obie przy instalacji 4 żyłowej, zdjęte obie przy instalacji 6 żyłowej. Zdjęta lewa przy instalacji 5 żyłowej.
    Na zacisk 3 (słuchawka) ma być przewód z linii słuchawek.

Warto się pokusić o sprawdzenie podłączenia od początku, tzn. odłączeniu wszystkich żył i podłączeniu jedynie masy (2) i słuchawki (3). Jak będziemy słyszeć odgłosy z dołu, to będzie wiadomo, że idziemy w dobrym kierunku.
    Według twojego zdjęcia, to brązowy jest masą a czerwony słuchawką. Zweryfikuj to i ewentualnie znajdź właściwe kabelki.
  • #5 19336706
    Damianwes
    Poziom 2  
    Odłączyłem resztę zostawiając sam brązowy i czerwony. Niestety słuchawka nadal nie działa.

Czy mogę sprawdzić inne przewody podpinając je pod 3ci zacisk ? Zostawiając masę tak jak jest ?

Nic się nie stanie ?
  • #6 19336737
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Oczywiście, że tak. Słuchaj przy tym co się dzieje w słuchawce. Jak będzie silny trzask przy podłączaniu (spróbuj kilka razy), to będzie zapewne zasilanie mikrofonu Na wywołaniu nie ma nic (dopóki ktoś nie naciśnie przycisku od twojego mieszkania). Na żyle otwierania nie wiem dokładnie co usłyszysz ale próbę zawsze możesz zrobić. Jak nic nie wyjdzie z tych prób, to masz przerwę na linii słuchawek. Jest ona zazwyczaj na połączeniu na twoim piętrze, gdzie rozdziela się na sąsiadów obok. Wszystkie żyły kabla są łączone równolegle za wyjątkiem tej od wywołania. Każdy ma indywidualną. W związku z tym, gdy ktoś wywołuje dowolnego z sąsiadów, ty też możesz z nim rozmawiać (z tym dzwoniącym jak i z sąsiadem).
  • #7 19336899
    Damianwes
    Poziom 2  
    Podpinając pod trójkę przewody podłączone jak wcześniej:

żółty - nic. Więc sie zgadza
    Niebieski- lekkie pyknięcie w momencie podnoszenia i odkładania, oraz trzask przy podpinaniu, więc prawdopodobnie mikrofon
    zielony - buczenie lekkie w słuchawce, na zdjętej/odebranej słuchawce.

Więc prawdopodobnie przerwany kabel. Chyba że nie słyszę po prostu nic na dole a buczenie jest działającym domofonem. Ale to by otwieranie we wcześniejszym ustawieniu nie działało

Dzięki za pomoc w każdym razie :)
  • #8 19337132
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Damianwes napisał:
    Chyba że nie słyszę po prostu nic na dole a buczenie jest działającym domofonem.

Warto sprawdzić jak jest u sąsiada, po podniesieniu słuchawki. Czy słychać odgłosy z dworu czy też tylko takie buczenie.
  • #9 21205482
    spontan22
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam
    Mam taki sam domofon co na 1 foto, który potencjometr odpowiada za podgłoszenie dzwonka?

Moderowany przez Felini:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

• #10 21205621
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2081
    spontan22 napisał:
    który potencjometr odpowiada za podgłoszenie dzwonka?

Kółeczko do pogłaśniania masz po lewej stronie obudowy bocznej unifonu, kręcenie "do góry" pogłaśnia dzwonek.
  • #11 21205699
    spontan22
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Ok już zauważyłem, przyslanal go wieszak, a ten po prawej stronie w środku?
  • #12 21205796
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Regulacja wzmocnienia mikrofonu unifonu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z domofonem Wekta TK6, w którym nie działa słuchawka, mimo wymiany na nowy egzemplarz. Po podłączeniu nowego domofonu, użytkownik ustawił zworki, ale słuchawka nadal nie działa. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie poprawności podłączenia przewodów, zwłaszcza zacisku 3, który odpowiada za słuchawkę. Użytkownik przeprowadza testy z różnymi przewodami, co sugeruje, że może być przerwa w linii słuchawek. Dodatkowo, poruszono temat regulacji głośności dzwonka i mikrofonu w unifonie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA