logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlokalizować kabel zamurowany w ścianie? Wykrywacze go nie wychwytują.

jacek007 14 Mar 2021 20:53 948 6
  • #1 19318516
    jacek007
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Kilkanaście lat temu zamurowałem w ścianie kabel telefoniczny kilku-żyłowy.
    Mam jeden koniec ale nie mam pojęcia dokąd on prowadzi i gdzie się kończy.
    Żaden szukacz kabla w ścianie nie reaguje, bo to za mało metalu.
    Podłączyłem do dwóch z pośród innych drucików generator 10 kV około 10 kHz i próbowałem znaleźć sygnał audio cewką podłączoną przez wzmacniacz do słuchawek sygnał pod ścianą.
    Niestety nie jest to skuteczne.
    Czy ktoś ma jakiś inny pomysł poza pruciem ściany?
  • #3 19318521
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Podałeś 10 kV? Przecież można przebić izolację i zniszczyć przewód.
    Wolał bym podać 230 V sieciowe i spróbował bym Fazerem 777, kiedyś tak znalazłem zamurowaną przez tynkarzy puszkę w ścianie. Fazer okazał się lepszy niż wykrywacz Boscha za 5 stów w czasie zakupu.
    Ale na pewno koniec przewodu jest wolny nigdzie nie podłączony?
  • #6 19318584
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Kabel telefoniczny rozumiem jako medium - nie czynną linię telefoniczną. :D
    Mam kilka różnych lokalizatorów od droższego CEM LA1012, przez Fluke network Pro 3000, a ostatnio zabójczo skuteczny pokazał w programie 101 gagetów motoryzacyjnych p. Duda - All-Sun EM415pro na aliexpr. za kilkadziesiąt zł..
    Wszystkie działają radiowo - zbliżeniowo.
    Mam nadzieję, że po tym 10 kV masz jeszcze czego szukać. :cry:
    Pozdr. J.
  • #7 19318629
    jacek007
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Pisałem, ze to tylko kabel telefoniczny a nie końcówka linii telefonicznej. )))
    Zamurowany był dla perspektywicznego wykorzystania. Drugi koniec jest wolny. Tylko gdzie?

Nie chce kupować szukaczy za parę setek. Szukam sposobu bardziej amatorskiego. 10 kV sieje po tym kablu, ale on jako linia długa ma swoja pojemność, więc szanse na przebicie są żadne dla tej częstotliwości.

Tynku jest dość grubo a na wierchu płyta gipsowa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zlokalizowanie zamurowanego w ścianie kabla telefonicznego, którego koniec jest wolny, ale nie wiadomo, gdzie prowadzi. Wykrywacze kabli nie działają z powodu niskiej zawartości metalu w przewodzie. Użytkownik próbował użyć generatora 10 kV i cewki audio, jednak bezskutecznie. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym użycie zasilania 230 V oraz lokalizatorów, takich jak Fazer 777 i All-Sun EM415pro, które działają na zasadzie zbliżeniowej. Wskazano również na ryzyko uszkodzenia kabla przy użyciu wysokiego napięcia oraz na konieczność ewentualnego skontaktowania się z dostawcą usług telekomunikacyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA