logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić tani i dokładny detektor kabla 220-230V w ścianie?

herobert1951a 09 Mar 2005 00:36 14996 14
  • #1 1299294
    herobert1951a
    Poziom 10  
    Witam
    Czy ktos mógby mi pomóc i poradzić jak tanio zrobić w miarę dokładny detektor - lokalizator kabla jednofazowego 220-230V biegnącego w scianie. Czeka mnie wiercenie i nie chciałbym coś uszkodzić. Dziękuje z góry a porady i pozdrawiam hr
  • #2 1299304
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 64
    Można kupić taki detector w sklepie elektrycznym. Koszt około 30 zł.
  • #3 1299739
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    witam

jakie przewierty masz na mysli ??? otwory pod łaty do paneli czy np przez ścianę na wylot?
    jeżeli to pierwsze - to zwracaj uwagę, gdzie masz zamontowane puszki, gniazdka, bezpieczniki elektryczne - wytyczaj sobie ich "przypuszczalną" drogę w tynku i na drodze kolizji z twoim wierceniem bądź ostrożny - nawiercaj po trochu, wyciągając wiertło i sprawdzając czy nie ma izolacji,

drugie - żaden miernik, nie pokaże ci dokładnie, gdzie przechodzi przewód głęboko w ścianie, odkuj sobie kilka centymetrów kwadratowych powierzchni tynku z jednej i drugiej strony - będzie to najpewniejsze rozwiązanie
  • #4 1299769
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Jeśli masz stare radyjko tranzystorowe (bateryjne) z anteną ferrytową, włącz je najlepiej na fale długie. Zbliżenie anteną ferrytową do przewodu pod napięciem sieciowym spowoduje wyraźne warczenie.
  • #5 1299903
    grzesiwek
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    Są mierniki które pozwolą ci ustalić lokalizcję przewodów elektrycznych pod napięciem jak np.miernik BM 201 ,LUB202
  • #6 1301021
    pllmisp
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam

Polecam przyrzad o nazwie FAZER 777 - łączy w sobie wskaźnik napięcia stałego i zmiennego,kontrolę biegunowości,kontrolę ciągłości obwodu i ma jeszcze DETEKTOR - LOKALIZATOR.

Koszt około 30 zł

Pozdrawiam - powodzenia :)
  • #7 2749468
    Robinson74

Poziom 16  
    Ocena: 159
    Witam!
    Odświeżę troszkę ten temat.
    pllmisp: Zapewnie masz na myśli ten przyrząd:
    http://www.acar.com.pl/index.php?page=Oferta&...02&kategoria=001&podkategoria=001&produkt=002
    Właśnie zastanawiam się nad jego zakupem.
    Czy ten fazer zastąpi mi neonówkę i wskaże, gdzie w gniazku jest faza a gdzie zero? Chyba tak.
    I jeszcze jedno. Czy za jego pomocą można testować, czy bezpiecznik topikowy jest sprawny czy przepalony?
    Pozdrawiam - Robinson
    Konto firmowe:
    Studio Języka Angielskiego
    Piastowska 18, Krosno, 38-400
  • #8 2750531
    zwora
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Wskaze gdzie jest faza. A co do bezpiecznikow to tez powinien zadzialac, pod warunkiem, ze sa wkrecone, jest na nich napiecie i odpowiednio przylozysz przyrzad.
  • #9 2752620
    dgaleza
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    W aktualniej Elektronice Praktycznej jest schemat bardzo prostego wykrywacza przewodów opartego na układzie CMOS 4017. Do wejscia CLK dołączony jest drut-sonda, a na jednym z wyjsc jest podlaczona dioda. Wadą tego układu jest brak możliwość sterowania głębokością wyszukiwania.
  • #10 2752969
    irekub
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Witam .
    Fazer 777 to jest niedroga i bardzo przydatna zabawka. Sam mam ze dwa takie i niejedną puszkę zatynkowaną w ścianie tudzież przewód idący nie wiadomo skąd lub gdzie znalazłem. Dużą zaletą jest szybki zwrot wydatku(amortyzacja). Z reguły zwrot następuje po pierwszym wejściu na robotę.:D
  • #11 2755490
    Robinson74

Poziom 16  
    Ocena: 159
    OK, czyli z waszych wypowiedzi wnioskuję, że warto sobie kupić ten fazer777. Na Allegro są po 25 zł, w innych sklepach za 30 kilka, a u mnie w lokalnym sklepie aż 41 zł.
    Konto firmowe:
    Studio Języka Angielskiego
    Piastowska 18, Krosno, 38-400
  • #12 2757369
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    pllmisp napisał:
    Witam

Polecam przyrzad o nazwie FAZER 777 - łączy w sobie wskaźnik napięcia stałego i zmiennego,kontrolę biegunowości,kontrolę ciągłości obwodu i ma jeszcze DETEKTOR - LOKALIZATOR.

Koszt około 30 zł

Pozdrawiam - powodzenia :)

takim sprzetem to nie powiem co sobie mozna wykrywac. jak koledze do glowy przyłozyłem to tez sygnalizował 230V
  • #13 2758954
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Może źle ustawiłeś czułość detektora?
    osobiście używam od paru lat i się sprawdza doskonale. Ważne by przed użyciem dokładnie przeczytać jego instrukcję. Mają jedną wadę - lepiej nim nic nie przykręcać :) - łamie się ;)
  • #14 2760265
    zwora
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Raaf. Czy ten Fazer jest rzeczywiscie taki dobry? Na jakiej max glegokosci kable wykrywa (w praktyce, a nie to co podaje producent). Ja mam podobny przyrzadzik tylko marki Fluke i specjalnie zadowolony nie jestem. Nie ma zadnej regulacji i trzeba nim praktycznie dotknac kabla! Jak przewod jest w scianie to przyrzadzik wymieka. Mam tez ultradzwiekowy detektor do drewna, metalu i przewodow pod napieciem Stanleya i tez uwazam, ze tylko wyrzucilem na niego pieniadze. O ile jeszcze przewody pod napieciem w scianie w miare dobrze wykrywa, o tyle ma problemy z wykryciem drewna pod plyta gipsowo-kartonowa. Czy ma ktos jakis przyrzad tego typu, ktory moglby polecic? Pozdrawiam.
  • #15 2764794
    irekub
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    piter244 napisał:
    pllmisp napisał:
    Witam

Koszt około 30 zł

takim sprzetem to nie powiem co sobie mozna wykrywac. jak koledze do glowy przyłozyłem to tez sygnalizował 230V

Co do detektora w tej zabawce to jest czuły i trzeba ustawiać niewielką wartość na potencjometrze regulacyjnym detektora i regulować ustawienie . działa , przy szukaniu żyły pod napięciem też lubi coś popiskiwać na innych ale to wynika ze zjawiska naskórkowości izolacji przewodów

[/quote]
    takim sprzetem to nie powiem co sobie mozna wykrywac. jak koledze do glowy przyłozyłem to tez sygnalizował 230V[/quote]

tak mi coś się zdaje że sprawdzałeś ciągłość obwodu,pewnie trzymaliście się za rączki jak przedszkolaki:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy taniego i dokładnego wykrywania kabli jednofazowych 220-230V w ścianie przed wierceniem. Najprostsze rozwiązanie to zakup gotowego detektora elektrycznego w cenie około 30 zł, np. modelu Fazer 777, który łączy funkcje wskaźnika napięcia, kontroli biegunowości, ciągłości obwodu oraz detektora lokalizującego przewody pod napięciem. Użytkownicy potwierdzają skuteczność tego urządzenia przy odpowiedniej regulacji czułości, choć wskazują na ograniczenia w wykrywaniu głęboko położonych przewodów oraz brak regulacji głębokości wykrywania. Alternatywnie można użyć starego radia tranzystorowego z anteną ferrytową do wykrywania przewodów na falach długich. Wskazano także na mierniki BM 201 i LUB 202 jako narzędzia do lokalizacji przewodów. W przypadku głębokich przewiertów zaleca się ostrożność i ewentualne odkucie fragmentu tynku dla pewniejszej lokalizacji kabla. W Elektronice Praktycznej opisano prosty wykrywacz oparty na układzie CMOS 4017, jednak bez możliwości regulacji głębokości wykrywania. Niektórzy użytkownicy mają negatywne doświadczenia z innymi markami, np. Fluke czy Stanley, które nie spełniają oczekiwań w wykrywaniu kabli w ścianach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA