Witam.
Czy podpowie mi ktoś jak mogę znaleźć przebieg przewodu 230V w ścianie?
Ze skrzynki elektrycznej rozdzielczej wychodzi mi jeden kabel, który nie mam pojęcia dokąd idzie. W sumie mam dostęp do jednej z jego żył tylko (bo zero i uziemienie jest wpięte już tak, że nie dojdę które to). No i jestem ciekaw co przeoczyłem - nie mam pojęcia co to za kabel.
Ze skrzynki odchodzi kilkadziesiąt innych przewodów, które są pod napięciem.
No i pytanie: jak znaleźć przebieg tego jednego kabla?
Rozumiem, że wykrywacz metali raczej odpada.
Zostaje więc chyba:
1) Szukanie kabla pod napięciem. Teoretycznie mogę odłączyć wszystkie pozostałe kable i zostawić tylko ten jeden pod napięciem. I wtedy jaki czujnik mogę użyć? Polecicie jakiś (co przebije się przez ściany z cegły i nie kosztuje majątku)?
2) Nadawanie jakiejś wysokiej częstotliwości i czujnik. Polecicie jakiegoś gotowca (jw)?
Nie chodzi o żadną dokładność. Tylko gdzie to idzie po prostu. :)
Pozdrawiam.
Fantom
Czy podpowie mi ktoś jak mogę znaleźć przebieg przewodu 230V w ścianie?
Ze skrzynki elektrycznej rozdzielczej wychodzi mi jeden kabel, który nie mam pojęcia dokąd idzie. W sumie mam dostęp do jednej z jego żył tylko (bo zero i uziemienie jest wpięte już tak, że nie dojdę które to). No i jestem ciekaw co przeoczyłem - nie mam pojęcia co to za kabel.
Ze skrzynki odchodzi kilkadziesiąt innych przewodów, które są pod napięciem.
No i pytanie: jak znaleźć przebieg tego jednego kabla?
Rozumiem, że wykrywacz metali raczej odpada.
Zostaje więc chyba:
1) Szukanie kabla pod napięciem. Teoretycznie mogę odłączyć wszystkie pozostałe kable i zostawić tylko ten jeden pod napięciem. I wtedy jaki czujnik mogę użyć? Polecicie jakiś (co przebije się przez ściany z cegły i nie kosztuje majątku)?
2) Nadawanie jakiejś wysokiej częstotliwości i czujnik. Polecicie jakiegoś gotowca (jw)?
Nie chodzi o żadną dokładność. Tylko gdzie to idzie po prostu. :)
Pozdrawiam.
Fantom