logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy GVH D913A2 - suszarka z pompą ciepła bardzo słabo suszy

andrejus17 22 Lip 2020 05:59 7455 10
REKLAMA
  • #1 18830757
    andrejus17
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam.
    Suszarka kondensacyjna przestała suszyć.
    Objawy:
    - nie wysusza ubrań;
    - powietrze w bębnie bardzo wilgotne, woda skrapla się na drzwiczkach;
    - pojemnik na skropliny pusty;
    - wentylator obiegu powietrza działa;
    - wentylator kompresora cyklicznie włącza się;
    Sprawdziłem:
    - Hydrostat i pompka wody uruchamiają się, wlałem wodę z butelki do pojemnika gdzie znajduje się hydrostat z pompką i po 5 sekundach woda została wypompowana do pojemnika na skropliny.
    - Filtry czyste.
    - Wymiennik ciepła wygląda na czysty.
    - Pasek bębna wygląda ok., bęben kręci się.

Nie wiem jak sprawdzić czy kompresor działa poprawnie. Czy kompresor posiada dwa obiegi jeden ogrzewa powietrze, a drugi schładza? Co jeszcze mogę sprawdzić we własnym zakresie?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18830945
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 435
    andrejus17 napisał:
    Nie wiem jak sprawdzic czy kompresor działa poprawnie. Czy kompresor posiada dwa obiegi? Jeden ogrzewa powietrze, a drugi schładza? Co jeszcze moge sprawdzic we własnym zakresie?

Jeden obieg, najprościej opisując: pierwsza chłodnica w obiegu powietrza musi być lodowata a druga gorąca., nie ma tak? - nie działa agregat.
  • REKLAMA
  • #3 18830974
    andrejus17
    Poziom 10  
    Jak to sprawdzić? Żeby zmierzyć temperatury muszę ją rozebrać. Ubrania są ciepłe czyli znaczy, że agregat działa?
    Pan z serwisu powiedział że winą może być brak gazu w kompresorze. Pytanie jak go nabić jeśli nie ma zaworu do napełniania
    Suszarka grzeje do około 40 stopni ale nie chłodzi. Chłodniczka zaraz za klapka i filtrem przeciwpyłkowym miała 32 stopnie.
    Co robić? Są szanse na naprawę?
  • #4 18842716
    andrejus17
    Poziom 10  
    Uruchomiłem bez bębna. Takie to temperatury. Grzeje ale nie chłodzi

Candy GVH D913A2 - suszarka z pompą ciepła bardzo słabo suszy Candy GVH D913A2 - suszarka z pompą ciepła bardzo słabo suszy Candy GVH D913A2 - suszarka z pompą ciepła bardzo słabo suszy Candy GVH D913A2 - suszarka z pompą ciepła bardzo słabo suszy
  • #5 19124309
    gaarth
    Poziom 11  
    Ocena: 116
    Witam,

Podłącze się pod temat, bo aktualnie mam na stole podobną suszarkę z podobnym problemem :)

Chcę sprawdzić wydajność kompresora. Jakie powinno być orientacyjne ciśnienie sprężania? Model kompresora 39E0G3B, producent Rechi Precision. Na stronie nie podaje.

pozdrawiam
  • #6 19142355
    robertm82
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam., mam taki sam objaw 2 miesiące po gwarancji.
    Może andrejus17 wiesz już co było przyczyną i jak to naprawić?
    Suszarka kondensacyjna przestała suszyć.
    Objawy:
    - nie wysusza ubrań;
    - powietrze w bębnie bardzo wilgotne, woda skrapla się na drzwiczkach;
    - pojemnik na skropliny pusty;
    - wentylator obiegu powietrza działa;
    - wentylator kompresora cyklicznie włącza się;
    Sprawdziłem:
    - Hydrostat i pompka wody uruchamiają się, wlałem wodę z butelki do pojemnika gdzie znajduje się hydrostat z pompką i po 5 sekundach woda została wypompowana do pojemnika na skropliny.
    - Filtry czyste.
    - Wymiennik ciepła wygląda na czysty.
    - Pasek bębna wygląda ok., bęben kręci się.
  • REKLAMA
  • #7 19143427
    gaarth
    Poziom 11  
    U mnie dziura w układzie. Właśnie jestem na etapie lutowania, nabijam nowy czynnik i powinno hulać.
  • #8 19144895
    robertm82
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Dzięki wielkie za pomoc.
    Możesz opisać gdzie ta dziura, może u mnie jest w tym samym miejscu?
    Szkoda że jesteś z Katowic nie z Radomia ;-)
    Może wiesz ile taka usługa załatania dziury i nabicia może kosztować?
    Wyczytałem na kompresorze że idzie czynnik R-134 też takiego użyjesz?
    I wiesz może jakie powinno być ciśnienie i ile czynnika?
    Dzięki z góry.
    Pozdrawiam.
  • #9 19155419
    gaarth
    Poziom 11  
    Hej,
    Jest mikro dziurka w skraplaczu - zaznaczyłem na foto. Ceny pewnie są zależne od lokalizacji nieszczelności, skomplikowania roboty i osoby na jaką trafisz ;) Czynnik R134, na tabliczce znamionowej podana jest jego ilość. U mnie ok. 250g.

Candy GVH D913A2 - suszarka z pompą ciepła bardzo słabo suszy
  • #10 20974499
    rapbalance
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Czy takie napełnianie ma sens? Jeżeli jest nieszczelność to zapewne nie jest to jedna dziurka, ale może być ich wiele mikronieszczelności. Więc jeżeli raz czynnik uleciał, to uleci ponownie. Czy nie? Z tego co wiem nie da się uszczelnić tego.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z suszarką Candy GVH D913A2, która przestała efektywnie suszyć ubrania. Objawy obejmują wilgotne powietrze w bębnie, skraplanie się wody na drzwiczkach oraz pusty pojemnik na skropliny. Użytkownik sprawdził hydrostat, filtr i wymiennik ciepła, które są czyste, a wentylatory działają. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak nieszczelność w układzie chłodzenia, brak czynnika chłodzącego oraz problemy z kompresorem. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z naprawą, w tym lokalizowaniem nieszczelności i napełnianiem czynnikiem R-134. Pojawiają się również wątpliwości co do sensowności naprawy w przypadku mikronieszczelności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA