logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozumieć te pojęcia i zastosowanie serwerów, sieci, VPN?

AttA91 16 Mar 2021 18:18 1275 7
REKLAMA
  • #1 19322565
    AttA91
    Poziom 7  
    Ocena: 18
    Witam.
    Przychodzę z problemem czysto teoretycznym, bo gdzie jak nie na elektrodzie. Zakładam, że jest to również problem dla laika, dlatego też zakładam w "początkujących".
    Otóż chciałbym sobie rozjaśnić nieco umysł i ułożyć w głowie różne fakty.
    Problem rozbija się o nazwę tematu - już wyjaśniam.
    1. Przedewszystkim interesuje mnie wykupienie serwera (a przynajmniej tak myślę na aktualną chwilę) i tutaj pojawia się problem. Na darmowych można coś poćwiczyć, pouczyć się, ale chciałbym go potem i tak wykorzystać. Jakiś czas temu trafiłem na jakiś "art" o wykupieniu serwera (być może z VPN) - niestety nie zapisałem sobie tego nigdzie, a teraz nie mogę znaleźć. Stąd ten post by ułożyć wszystko w głowie i podjąć decyzję. Informacji na necie jest multum, powiem nawet, że zbyt dużo i może stąd ten problem.
    2. Hosting, który chce kupić miałby służyć do torrentów - pobierania/wysyłania. Trzeba to na pewno jakoś skonfigurować z klientem torrentowym - mniejsza o to. Chodzi o teorie i potwierdzenie lub zanegowanie tego co piszę.
    3. Z mojej analizy informacji internetowych wynika, że każdy hosting (serwer) można wykorzystać zarówno do torrentów, jak i własnej strony www.
    4. Wykorzystanie serwera powinno "otworzyć mnie na świat", jeśli mam np. wewnętrzny adres IP (pomijamy forward portów czy DMZ). Potocznie mówiąc, powinienem być "dostępny".
    5. Na necie można znaleźć mnóstwo hostingów, których jest tak dużo, że ich po prostu nie rozumiem. Nie przy każdej ofercie są takie same atrybuty tych kont. Rozbija się to o:
    -Konta VPN
    -Hosting serwera (najzwyklejszy)
    -Hosting serwera VPS
    -Hosting seedbox (czyli konto shell?? i jak to się ma do "serwerów"?)
    -Hosting serwera VPN
    -RDP w hostingach
    6. Jak to się wszystko ma np. do routera domowego, w którym jest możliwość uruchomienia usługi VPN? Trzeba podać wtedy port (który i dlaczego to pojęcia nie mam), VPN subnet(podsieć) i VPN netmask(maska podsieci). Co to za dane trzeba tam podać? Dotyczy to wykupienia hostingu serwera VPN? Konta VPN?
    6a. Tak jak w routerze, tak w windowsie również można wykonać połączenie VPN - w tym miejscu wiedza również się kończy.
    7. Jest jeszcze możliwość postawienia własnego serwera VPN z openvpn... i na tym wiedza się kończy (pomijając fakt, że jeden OpenVPN to oprogramowanie, a drugi to protokuł...) tyle wiem. Można też postawić taki serwer np. na raspberry. Dodatkowo zapytałbym czym różni się VPN postawiony przez siebie, a ten wykupiony?
    7a. Czytałem o postawieniu serwera VPN na serwerze VPS... to już w ogóle jakiś mindfuck. Niby rozumiem, a niby nie.
    8. Często hostingi jakie są oferowane posiadają możliwość użycia linuxa? Debian, CentOS? I co w zwiazku z tym?
    9. Czym będzie się różnił FlashFXP od Putty?
    10. Jak już mowa o VPN to jak to jest z bezpieczeństwem własnego serwera VPN, a wykupionego? a aplikacji VPN (np. nord, avira)?
    11. Jak wszystko będę miał połączone w logiczną całość będę mógł wyciągać wnioski nt. dostępu do "zasobów" nie z poziomu wifi domowego, a ogólnie internetu tak jakbym miał postawioną stronę www, tylko chciałbym mieć np. dostęp do raspberry (domoticz/HA).

Baaardzo bym prosił o rozjaśnienie mi najprościej jak się da tego co napisałem. Połączenie razem w logiczną całość. Sami widzicie, że tyle tych terminów, że ja już sam nie wiem co wiem. Internet nie jest mi obcy, trochę coś wiem o sieciach, LAN, protokoły, ale ostatnio tyle rzeczy przeczytałem, że już się z tym wszystkim gubię, a chciałbym umieć, chciałbym wiedzieć, chciałbym wykorzystać.

PS: Nie piszę tutaj o aplikacjach VPN, gdzie uruchamiamy program, łączymy się przez VPN i zadowoleni surfujemy - nie o to mi chodzi. Chodzi głównie o terminologie "konta", "serwery" etc, wszystko co w/w, ale połączone logicznie.
    PS2: Będę odpisywał na bieżąco, również jak mi się coś nowego przypomni.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19323685
    sasiadstar
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Wyobraź sobie że masz komputer i instalujesz sobie na nim serwer www ustawiasz dmz albo virtual host na routerze na twój komputer i w tym momencie znając twój zewnętrzny IP masz postawiony hosting www (serwer to komputer udostępniający usługi w sieci)
    Lecąc dalej możesz skonfigurować np pod windowsem lub linuxem obsługę VPN i będziesz miał serwer VPN. To samo dotyczy wszystkich innych usług jakie ci przyjdą do głowy i które udostępnisz na zewnątrz światu.
    VPS to wirtualny komputer(serwer udostępniający ci część zasobów) może być winda albo linux i możesz sobie tam instalować różne usługi.
    Masz więc do wyboru albo VPS albo postawienie serwera w domu np malina (sam tak mam)
    Problemem jest stałe IP które nie zawsze jest dostępne (np vectra ma stałe ip i własną domenę dla każdego użytkownika)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19323851
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Może trzeba faktycznie usystematyzować wiedzę. Zadałeś wiele pytań w jednym wątku, spróbuję jakoś to poukładać.

Serwer - zwykle komputer, z 'podbajerzonymi' bebechami i przygotowany do pracy 24/7. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby Twój domowy komputer również był serwerm, wszakże "to serve" (ang. usługiwać, świadczyć, obsługiwać). Stąd się bierze, że komputer czy też maszyna, która świadczy jakąś usługę nazywana jest serwerem. Możesz mieć przecięż wystawioną na świat prostą stronę WWW, usługę do gry sieciowej.

Hosting - z mojego punktu widzenia jest to zwykle określenie na usługę jaką oferują firmy, gdzie możesz wystawić własną stronę WWW. Jest to wyodrębniona przestrzeń na serwerze z ograniczeniem do wgrywania plików, które są odpowiedzialne za stronę + ewnetualnie kawałek bazy danych.

VPS/Dedicated server - Virtual Private Server jest to wirtualny server, który jest wyodrębnionym kawałkiem maszyny fizycznej. Natomiast dedicated jak nazwa wskazuje, otrzymujesz pełną maszynę fizyczną dla siebie, która jest skolokowana w serwerowni danego usługodawcy.

VPN - Virtual Private Network, jest to nic innego jak rozciągnięcie własnej sieci domowej poprzez Internet do innej lokalizacji. Spójrz na to trochę jak na mapy google, gdzie z widoku ptaka widzisz masę ulic połączonych skrzyżowaniami. Obrazowo, każde skrzyżowanie to jest router, a pakiet danych, który wysyłasz od siebie z komputera w wybrane miejsce to samochodzik, który ma napisane na sobie skąd jedzie i jaki jest jego cel. Na każdym skrzyżowaniu jest sterujący ruchem, który odczytuje gdzie autko ma jechać i nakazuje mu się udać do następnego skrzyżowania i tak aż do samego celu.
    VPN natomiast, to taka magiczna rura, którą kładziesz na tej mapie prosto z punktu A do B. Wkładając dane do jednego końca rury trafiają na drugi koniec - jednak tutaj pod spodem mimo wszystko latają autka nosząc te zaszyfrowane pakiety, aby tę rurę podtrzymać.
    Dla połączenia VPN potrzebujesz mieć usługodawcę (własny serwer wystawiony gdzieś) oraz klienta (konto VPN, za pomocą którego dołączasz sie do serwera VPN).

AttA91 napisał:
    Dodatkowo zapytałbym czym różni się VPN postawiony przez siebie, a ten wykupiony?

Tym, komu płacisz i kto odpowiada za ciągłość działania.

AttA91 napisał:
    8. Często hostingi jakie są oferowane posiadają możliwość użycia linuxa? Debian, CentOS? I co w zwiazku z tym?

Podejrzewam, że chodzi o wybór dystrybucji przy serwerach Ded/VPS. Linux jest podzielony na wiele dystrybucji takich jak m.in. Debian, Ubuntu, CentOS, Fedora, RedHat i wiele innych. Różnica jest jedynie w sposobie zarządzania.
    sasiadstar napisał:
    Wykorzystanie serwera powinno "otworzyć mnie na świat", jeśli mam np. wewnętrzny adres IP (pomijamy forward portów czy DMZ). Potocznie mówiąc, powinienem być
    "dostępny".

Tak, jest to możliwe, jednak wąskim gardłem będzie Twoje łącze oraz moc obliczeniowa serwera, na którym wystawisz VPN, jednak tak jest możliwe wtedy przekierowanie portów z serwera VPN do Twojego komputera i możesz tak ominąć blokadę.
  • #4 19324801
    AttA91
    Poziom 7  
    @przeqpiciel
    No właśnie. Tylko jak to się wszystko ma do hostingu "jakiegoś serwera" (gdzieś tam), powiedzmy, że wiemy, że to nie VPS. I chcemy postawić własną stronę, ale np. później chciałbym zainstalować tam linuxa... przychodzi mi na myśl, że te hostingi to "niejako" inne serwery. Jedne są do postawienia www, inne do linuxa.
    Już chyba widzę w miarę o co chodzi. Na takim VPS możemy postawić system. Uruchomić tam np. VPN. Będzie to wtedy serwer VPN na linuxie. Uruchamiając tam jakąkolwiek aplikację będzie ona automatycznie korzystała z VPN. Zgadza się?

@sasiadstar
    Nasuwa się pytanie. Jeśli miałbym RPI, uruchomiony serwer VPN, na linuxie. To skąd się dowiedzieć z jakim IP się łączyć? By dotrzeć do RPI? Do mnie (jako PC)? Do uruchomionej usługi w postaci np. Home Assistant (HA na RPI)?
    Rozumiem, że identycznie sprawa się ma w przypadku VPS? Tutaj jednak IP, z którym się łączymy jest podany. W takim wypadku rozumiem, że w ten czas wystarczy przypisać port do Home Assistant (HA na VPS) i połączymy się "x.x.x.x:port"?

A co jeśli mielibyśmy VPS, linux, VPN i chcielibyśmy się połączyć z Home Assistant u mnie na komputerze poprzez ten VPS+VPN?
  • Pomocny post
    #5 19325021
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Wynajmujesz serwer. A serwer jak to maszyna musi mieć jakiś system operacyjny (windows/linux/unix). Więc albo bierzesz jakiegoś dedyka albo VPS i tam wybierasz lub masz narzucony system operacyjny, nastepnie dostajesz konto SSH z uprawnieniami root (piszę tu o opcji systemem Linux, a root to taki wszystko mogący user w systemie) i dopiero od teraz instalujesz oproramowanie, które robi Tobie strony WWW, serwery VPN, serwer pocztowy, serwer DNS, serwer VoIP, serwer [tu wstaw pozostale uslugi]. Natomiast hosting, to jest otrzymanie konta, w obrębie którego dostajesz gotową przestrzeń pod stronę WWW bez dostępu SSH więc nic już tam nie zainstalujesz.

AttA91 napisał:
    Uruchamiając tam jakąkolwiek aplikację będzie ona automatycznie korzystała z VPN. Zgadza się?

I tak i nie. W systemie nie ważne czy to linux czy windows posiadasz tablicę routingu. To ona jest odpowiedzialna za skierowanie do odpowiedniego wyjścia (czy prosto na świat, czy przez tunel VPN) pakietu danych. Więc możesz skonfigurować tablicę routingu w taki sposób, że w trakcie wysyłania pakietu na adres IP_Z będzie szło przez VPN natomiast do IP_Y prosto na świat.

AttA91 napisał:
    Jeśli miałbym RPI, uruchomiony serwer VPN, na linuxie. To skąd się dowiedzieć z jakim IP się łączyć

Przede wszystkim aby się połączyć ze swoim domowym serwerem potrzebujesz od usłogodawcy dostępu do sieci Internet publicznego adresu IP. Jest to punkt obligatoryjny (chyba, że wystawiasz sobie VPN na VPS i tamtędy będą się do Ciebie dostawać). Skąd się dowiedzieć pod jakim adresem IP jesteś dostępny na świecie? Np zaglądając na stronę http://ifconfig.co tu zobaczysz pod jakim IP jesteś widoczny. I to jest IP, który - jeśli faktycznie masz publiczne IP - powinien skierować pakiety do Twojego routera jaki został dostarczony przez usługodawcę. Następnie aby ten pakiet był skierowany do RPi ? Musisz poznać adres IP RPi w swojej sieci, najczęściej to jest 192.168.X.Y. Jak już to ogarniesz to na routerze potrzebujesz ustawić przekierowanie portów jednak to jest tak zależne od modelu sprzętu, że nie mogę Tobie dać gotowca na to.

AttA91 napisał:
    Rozumiem, że identycznie sprawa się ma w przypadku VPS? Tutaj jednak IP, z którym się łączymy jest podany. W takim wypadku rozumiem, że w ten czas wystarczy przypisać port do Home Assistant (HA na VPS) i połączymy się "x.x.x.x:port"?

Jeżeli faktycznie Hass jest zainstalowany na VPS, a ten VPS ma przypisany adres IP to tak.
    AttA91 napisał:
    A co jeśli mielibyśmy VPS, linux, VPN i chcielibyśmy się połączyć z Home Assistant u mnie na komputerze poprzez ten VPS+VPN?

Jak rozumieć te pojęcia i zastosowanie serwerów, sieci, VPN?

Zakładając, że Twój VPS dostaje adres IP 1.2.3.4, to instalujesz serwer VPN na swoim serwerku, a następnie na maszynie z HASS klienta VPN, którego dopinasz do swojego serwera. Tworzysz w ten sposób połączenie VPN, które (przykładowo) dostaje z jednej strony 10.0.0.1 a z drugiej 10.0.0.2. Wtedy Twój serwer VPS robit za router, na którym konfigurujesz, że gdy pakiet przyjdzie na port 8123 to ma to być przekierowane do adresu IP 10.0.0.2 na port 8123. To jest jeden ze scenariuszy, bo możesz mieć klienta VPN na samym routerze, jednak podejście będzie podobne.

PS.
    AttA91 napisał:
    @przekupiciel
    'Q' nie 'KU' - takim tam szczegół :D
  • REKLAMA
  • #6 19372208
    AttA91
    Poziom 7  
    Zacząłem działać z VPS, PiVPN etc, testowanie, nauka. Nasuwa mi się kolejne pytanie, które być może wymaga szerszej odpowiedzi.

Otóż porty... jak to z nimi jest? Jak się mają do IP? Jak to "rozumieć"? Obawy i pytania rodzą się kiedy łączymy się do serwera VPS przez jakiś port, a on udostępnia usługi przez inny/inne port(y).

Dodatkowe pytanie jakie się nasunęło: Protokół TCP lub UDP są stosowane przez "konkretne" usługi. Rozumiem, że w tym samym czasie owszem można korzystać z TCP i UDP, ale jest to "mało opłacalne"? Powiedzmy, że zależy nam na zaletach UDP.
  • Pomocny post
    #7 19372243
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 108
    AttA91 napisał:
    Otóż porty... jak to z nimi jest? Jak się mają do IP? Jak to "rozumieć"? Obawy i pytania rodzą się kiedy łączymy się do serwera VPS przez jakiś port, a on udostępnia usługi przez inny/inne port(y).

IP to adres urządzenia w sieci. A na danym porcie odpowiada jakaś usługa. Jeden serwer może dziś mieć wiele usług. Nie mówiąc już, że na jednym IP może stać cała sieć serwerów. Stąd całkowicie nie przeszkadza by na porcie 80 (domyślnie) odpowiadał serwer WWW, na porcie 21 FTP, a na 1194 VPN przyjmował połączenia. To tak ma działać jak, dajmy na to, spółdzielnia pracy, pod numerem 2 hydraulik, a pod 5 elektryk. Komputer to urządzenie wielozadaniowe, a serwer w szczególnie.

AttA91 napisał:
    Dodatkowe pytanie jakie się nasunęło: Protokół TCP lub UDP są stosowane przez "konkretne" usługi. Rozumiem, że w tym samym czasie owszem można korzystać z TCP i UDP, ale jest to "mało opłacalne"? Powiedzmy, że zależy nam na zaletach UDP.

W tym samym czasie można korzystać z wielu protokołów i są one w różnych warstwach modelu referencyjnego sieci. Na początek wystarczy powiedzieć, że UDP jest „chudszy”, przez co generuje mniejszy ruch. O różnicach protokołów poszukaj w sieci nt. protokołów warstwy transportowej i ogólnie o podstawach sieci, np. tutaj: http://www.sosw.poznan.pl/tfitzer/sieci/sieci.pdf

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19372487
    sasiadstar
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    AttA91 napisał:
    Otóż porty... jak to z nimi jest? Jak się mają do IP? Jak to "rozumieć"?

Wyobraź sobie że zapraszasz znajomych do mieszkania w bloku (serwer) Jest to 10 piętrowy wieżowiec znajduje się na ulicy Mickiewicza 49 na Żoliborzu (IP). Znajomi podjeżdżają i pomimo tego ze są pod adresem to i tak nie wiedzą gdzie się udać konkretnie bo jest kilkaset mieszkań (usług, programów) w wieżowcu (serwerze).
    Aby móc się z tobą spotkać musisz podać numer mieszkania (portu) gdzie się dokładnie znajdujesz. mieszkasz pod nr 80(domyslnie www), ale co ciekawe okazuje się że mieszka tu też inny kolega twoich gości pod numerem 21(domyslnie ftp).

Za jakiś czas ustalacie z kolesiem pod numerem 21 że się zamieniacie mieszkaniami co nie stanowi problemu ale trzeba znowu podać znajomym że adres mieszkania (port) uległ zmianie.

Są porty domyślne takie jak ftp ssh czy www które się przyjęło że taki mają numer a nie inny np dzięki temu nie podajesz w przeglądarce portu bo przeglądarka pyta na porcie 80

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono zagadnienia związane z serwerami, hostingiem, VPS oraz VPN. Użytkownicy wyjaśnili, że serwer to komputer świadczący usługi w sieci, a hosting to usługa oferowana przez firmy, która umożliwia publikację stron WWW. VPS (Virtual Private Server) to wirtualny serwer, który daje większą kontrolę i możliwość instalacji różnych usług, w tym VPN. Użytkownicy podkreślili znaczenie portów i adresów IP w kontekście dostępu do usług na serwerze, a także różnice między protokołami TCP i UDP. Wskazano na konieczność konfiguracji tablicy routingu oraz znaczenie stałego adresu IP dla serwerów domowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA