logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera IP/ WiFi, słaby zasięg WiFi, czy Antena Panelowa pomoże ?

Jaskolkach 19 Mar 2021 15:53 2229 8
REKLAMA
  • #1 19328457
    Jaskolkach
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    [img-1] Kamera IP/ WiFi, słaby zasięg WiFi, czy Antena Panelowa pomoże ? [img-0] Hej, chce Kupić kamerę do Stajni, została mi polecona taka (jak dla mnie jakość by wystarczyła) :

Zobacz ofertę: ZEWNĘTRZNA kamera IP WIFI 2Mpx 4X ZOOM ZAPIS SD 64 https://allegro.pl/oferta/zewnetrzna-kamera-ip-wifi-2mpx-4x-zoom-zapis-sd-64-8316092882

Problem w tym, ze w telefonie zasięg WiFi z Domu tracę przed budynkiem stajni. Czy jeśli kupię taka Antenę Panelowa:

Zobacz ofertę: ANTENA PANELOWA 19dBi 2,4GHz kabel 10m rp-sma WiFi https://allegro.pl/oferta/antena-panelowa-19dbi-2-4ghz-kabel-10m-rp-sma-wifi-5129522385

Problem będzie rozwiązany ? Czy ta Antena będzie Pasować do Kamery ?

Od domu do stajni jest Ok 20-30m plus 10metrow Dom bo ruter WiFi jest z drugiej strony domu. Nie mam możliwości wzmocnić sygnału w Domu ponieważ, stajnie wynajmuje, wiec nie chce ingerować komus w domu :).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19328532
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1212
    W opisie kamery nie znalazłem jakie jest złącze do anteny. Więc nie wiadomo czy na pewno wtyczki będą pasować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19328535
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    Mnie ciekawi co ta antena ma odebrać skoro w miejscu docelowym nie ma nawet szczątkowego sygnału...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #4 19328826
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    Nie lepiej kupić typową kamerę IP (przewodową) i wykonać to na zasadzie mostu bezprzewodowego? Będzie stabilnie i bezproblemowo.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3779994.html
    Druga sprawa to wybieraj kamery znanych marek (Dahua, Hikvision) aby dostęp z zewnątrz nie był płatny za chwilę lub w ogóle nie zakończył się po roku czy dwóch.
  • #5 19329038
    Jaskolkach
    Poziom 2  
    gkwiatkowski napisał:
    W opisie kamery nie znalazłem jakie jest złącze do anteny. Więc nie wiadomo czy na pewno wtyczki będą pasować.

Faktycznie, dziękuje napisze może do sprzedającego :) o ile nie zdecyduje się na inna kamerę :)

Dodano po 4 [minuty]:

sosarek napisał:
    Mnie ciekawi co ta antena ma odebrać skoro w miejscu docelowym nie ma nawet szczątkowego sygnału...

Złe może troszkę napisałam  Gubię zasięg WiFi przy wejściu do stajni. Na początku budynku jeszcze mi łapie cos, w zależności na jaka wysokość podniosę telefon  Stad pomysł z Antena na zewnątrz 

Dodano po 5 [minuty]:

jimasek napisał:
    Nie lepiej kupić typową kamerę IP (przewodową) i wykonać to na zasadzie mostu bezprzewodowego? Będzie stabilnie i bezproblemowo.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3779994.html
    Druga sprawa to wybieraj kamery znanych marek (Dahua, Hikvision) aby dostęp z zewnątrz nie był płatny za chwilę lub w ogóle nie zakończył się po roku czy dwóch.

Problem w tym, ze wynajmuje tylko stajnie, dom nie jest mój i osoba myśle ze zbytnio nie będzie chciała, żeby kombinować w domu z kablami i wzmacniaczami, stad pomysł żeby wzmocnić odebranie sygnału z drugiej strony. Kamera GSM tez raczej odpada bo jak wejdę do stajni to zasięg mam, ale internet już się nie chce ładować.

Dzięki za Podpowiedz z Kamerami, zaraz przejrzę może coś z nich będzie mi pasować
  • REKLAMA
  • #6 19329076
    jimasek
    Jaskolkach napisał:
    Problem w tym, ze wynajmuje tylko stajnie, dom nie jest mój i osoba myśle ze zbytnio nie będzie chciała, żeby kombinować w domu z kablami i wzmacniaczami, stad pomysł żeby wzmocnić odebranie sygnału z drugiej strony. Kamera GSM tez raczej odpada bo jak wejdę do stajni to zasięg mam, ale internet już się nie chce ładować.

No ale dostęp do internetu musisz mieć tak czy inaczej? Montaż anteny na budynku plus przewód do routera i zasilanie po PoE.
  • REKLAMA
  • #7 19329108
    Jaskolkach
    Poziom 2  
    jimasek napisał:
    Jaskolkach napisał:

No ale dostęp do internetu musisz mieć tak czy inaczej? Montaż anteny na budynku plus przewód do routera i zasilanie po PoE.

To chyba będę musiała jednak wziąć jakaś firmę co się tym zajmuje, jeśli właściciel się zgodzi. Dzięki, myślałam, ze uda się tańszym kosztem coś podłączyć, żeby mieć jakiś podglad :)
  • #8 19329113
    jimasek
    Jaskolkach napisał:
    To chyba będę musiała jednak wziąć jakaś firmę co się tym zajmuje, jeśli właściciel się zgodzi. Dzięki, myślałam, ze uda się tańszym kosztem coś podłączyć, żeby mieć jakiś podglad

"Jakiś" podgląd to możesz sam sobie zrobić. Pytanie czy chcesz się z tym zmierzyć i czy ma działać stabilnie :)
  • #9 19334638
    Jaskolkach
    Poziom 2  
    Dziękuje wszystkim za Odpowiedzi :) Zrezygnowałam jednak z Kamery WiFi i stwierdziłam ze lepiej dołożyć kasę i kupić Kamerę GSM mniej zabawy i pewność ze internet będzie śmigał :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup kamery IP WiFi do stajni, jednak napotyka problem z zasięgiem WiFi, który traci przy wejściu do budynku. Zastanawia się, czy zakup anteny panelowej o zysku 19dBi pomoże w poprawie sygnału. W odpowiedziach pojawiają się wątpliwości co do kompatybilności anteny z kamerą oraz sugestie dotyczące zakupu kamer przewodowych, które oferują stabilniejsze połączenie. Użytkownik rozważa również możliwość skorzystania z usług profesjonalnej firmy, aby zainstalować odpowiednie rozwiązania, jednak ostatecznie decyduje się na zakup kamery GSM, co zapewni lepszą jakość połączenia internetowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA