logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

USB-C w Huawei P9: symulowanie odłączenia urządzenia i ładowanie z równoczesnym użytkowaniem

r03c10 06 Kwi 2021 14:14 357 0
REKLAMA
  • #1 19363364
    r03c10
    Poziom 11  
    Ocena: 66
    Dzień dobry,

myślę że natrafiłem na dość ciekawy problem i chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle jest możliwe jakieś jego obejście. Mianowicie mam do smartfona podpięte urządzenie przez złącze USB-C. Wszytko działa prawidłowo. W momencie gdy wyłączę zasilanie smartfona i włączę je ponownie, konieczne jest wypięcie wtyku i wpięcie z powrotem, ponieważ inaczej urządzenie jest niewidoczne. Musi nastąpić detekcja podłączenia urządzenia. Pytanie jest takie czy da się to jakoś sprzętowo obejść bo finalnie moje urządzenie chcę zamknąć wewnątrz smartfona i dolutować do gniazda, więc nie będzie możliwe jego wypinanie. Czy da się jakoś "zasymulować" wypięcie urządzenia? Może podanie jakiegoś sygnału na pin USB-C?

Drugie poboczne pytanie jakie się mi nasuwa to czy możliwe jest ładowanie smartfona i równoczesne korzystanie z urządzenia podpiętego po USB-C? Aktualnie kiedy wlutowałem się z urządzeniem do gniazda w smartfonie i równolegle podpinam ładowarkę, urządzenie przestaje działać.

Będę wdzięczny za pomoc i wyjaśnienie czy to o czym piszę jest w ogóle możliwe.
  • REKLAMA
REKLAMA