logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmiana telefonu Siemens Gigaset AS15 na Panasonic KX-TGA110EX - brak sygnału, kod 33

elektronikq 12 Kwi 2021 17:10 768 12
REKLAMA
  • #1 19375339
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 612
    Zmieniłem telefon stacjonarny Siemens Gigaset AS15 na tego panasonica.
    I mogę się dodzwonić ale już nie mam sygnału i nie mogę zadzwonić. Mam tylko 33 na wyświetlaczu. Co zrobić? Wcześniej Siemens działał prawidłowo. Telefonia Orange.

Dodano po 2 [godziny] 38 [minuty]:

Teraz nie mogę odbierać i dzwonić. Napięcie w gniazdku 3,7V DC? Nie za mało?
    Co ja mogę sprawdzić. Podłączyłem stary telefon i też nie działa.
    Zmieniałem w starym tel. date i godzinę oraz tryb wybierania impulsowego i tonowego i dalej nic. Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19375725
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    A zmieniłeś też kabelek rj z siemensowskiego na zwykły?
    Siemensy mają inną pinilogię.
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #3 19376167
    elektronikq
    Poziom 25  
    Siemens miał w środku 2 przewody tak samo jak teraz Panasonic ale tez podmieniałem.
    Teraz nawet nie mogę odebrać rozmowy ani na starym Siemensie ani na nowym Panasonicu.
    Zastanawia mnie napięcie. W stanie spoczynku teraz jak zmierzyłem miałem 4,5VDC i też jak zmierzyłem na AC to 4,5VAC.

Wybiera się impulsowe czy tonowe? Chociaż wybierałem to i to:(
  • Pomocny post
    #4 19376438
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2916
    Rodzaj wybieranie nie ma nic wspólnego z tym, że nie masz sygnału. Skoro poprzedni aparat nie działa, to znaczy, że przyczyna leży po stronie linii lub centrali.
    Co dzieje się gdy dzwonisz z telefonu komórkowego na swój stacjonarny numer? A ściślej czy masz sygnał wołania, czy jakiś komunikat? Oczywiście telefon stacjonarny nie podłączony w tym czasie.
  • Pomocny post
    #5 19377391
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    elektronikq napisał:
    Teraz nie mogę odbierać i dzwonić. Napięcie w gniazdku 3,7V DC? Nie za mało?

Odłącz aparaty i zmierz napięcie - powinno być rzędu 48V. Jesli nadal jest 3,7V to gniazdo lub linia są uszkodzone.
  • #6 19377853
    elektronikq
    Poziom 25  
    zybex napisał:
    Rodzaj wybieranie nie ma nic wspólnego z tym, że nie masz sygnału. Skoro poprzedni aparat nie działa, to znaczy, że przyczyna leży po stronie linii lub centrali.
    Co dzieje się gdy dzwonisz z telefonu komórkowego na swój stacjonarny numer? A ściślej czy masz sygnał wołania, czy jakiś komunikat? Oczywiście telefon stacjonarny nie podłączony w tym czasie.

Jak dzwonię to jest normalny sygnał w komórce i teraz telefon stacjonarny tez dzwoni ale jak odbieram to jest głucho, naciskam czerwoną słuchawkę a on nadal dzwoni jeśli polączenie z tel. komórkowego jest nadal.
  • #7 19378648
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    elektronikq napisał:
    Jak dzwonię to jest normalny sygnał w komórce i teraz telefon stacjonarny tez dzwoni ale jak odbieram to jest głucho, naciskam czerwoną słuchawkę a on nadal dzwoni jeśli polączenie z tel. komórkowego jest nadal.

Ten Panasonic jest nowy i sprawny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19378694
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2916
    Pożycz od kogoś inny telefon stacjonarny i sprawdź jak się zachowuje.
  • #9 19411107
    elektronikq
    Poziom 25  
    Awaria była na linii, serwis orange się tym zajął. U nas w Polsce używa sie wybierania tonowego czy impulsowego i czy to jest duża różnica?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 19411156
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 372
    elektronikq napisał:
    Awaria była na linii, serwis orange się tym zajął. U nas w Polsce używa sie wybierania tonowego czy impulsowego i czy to jest duża różnica?

Różnica jest jak między językiem chińskim a angielskim - czyli zasadnicza.
    Wszystkie dzisiejsze centrale telefoniczne dostosowane są do wybierania tzw. tonowego czyli DTMF. Większość ma możliwość odbierania wybierania impulsowego. Z wybieraniem impulsowym nie pracuje większość bramek voip.
  • #11 19411164
    elektronikq
    Poziom 25  
    Dobrze wiem że jest różnica ale u nas w telefonii jest jaki standard? Co jest lepsze?
  • Pomocny post
    #12 19411193
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 372
    Taki jest standard, jaki ma centrala, do której połączony jest aparat. Ogólnopaństwowa telekomunikacja już nie istnieje, wymogi w stosunku urządzenia klienta są zawarte w umowach i regulaminach z konkretnym operatorem.
    A co jest lepsze? To cała historia telefonii :D Ogólnie wybieranie tonowe powstało wraz z rozwojem central tzw. rejestrowych. Centrala elektromechaniczna biegowa zestawiała połączenie cyfra po cyfrze. Wybieranie impulsowe było ściśle powiązane z technologią stosowaną w centrali telefonicznej.
  • #13 19411295
    elektronikq
    Poziom 25  
    Dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił telefon stacjonarny Siemens Gigaset AS15 na Panasonic KX-TGA110EX, jednak napotkał problem z brakiem sygnału i kodem 33 na wyświetlaczu. Po podłączeniu nowego telefonu nie mógł dzwonić ani odbierać połączeń, a napięcie w gniazdku wynosiło 3,7V DC. Użytkownik sprawdził również stary telefon, który również nie działał. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kabla RJ, pomiar napięcia, które powinno wynosić około 48V, oraz skontaktowanie się z serwisem Orange, co ostatecznie potwierdziło awarię na linii. Dyskutowano również o różnicach między wybieraniem tonowym a impulsowym, wskazując, że większość współczesnych central obsługuje wybieranie tonowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA