logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urmet Miwi 1062/311: Otwieranie elektrozaczepu bez rozmowy i montaż przycisków w unifonie 1131

orlicki12 13 Kwi 2021 16:28 771 5
REKLAMA
  • #1 19377395
    orlicki12
    Poziom 6  
    Ocena: 20
    Witam.
    Posiadam zestaw domofonowy jak w tytule i mam pytanie związane z otwieraniem elektrozaczepu. Czy jest możliwość otwierania elektrozaczepu bez konieczności prowadzenia rozmowy? Aktualnie otworzyć elektrozaczep mogę jedynie za pomocą przycisku w unifonie podczas rozmowy. Przy okazji chciałem się dowiedzieć jak wygląda montaż dodatkowych przycisków w unifonie 1131 z tego zestawu. Czy taki przycisk można podłączyć do wolnego miejsca na płytce T1/T2 czy taki dodatkowy przycisk działa jedynie na zasadzie dodatkowego styku zwiernego do którego trzeba doprowadzić niezależna parę przewodów ?
  • REKLAMA
  • #2 19377489
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Nie znam tego domofonu ale w specyfikacji jest napisane m.in. "możliwość podłączenia dodatkowego przycisku wyjścia". Skoro tak podali to powinno być w instrukcji pokazane jak taki przycisk podłączyć.
  • REKLAMA
  • #3 19377494
    orlicki12
    Poziom 6  
    Tak szukałem w instrukcji, niestety ani w i strukcji zestawu, ani instrukcji unifonie nie ma takiej informacji. Jedyna informacje jaka znalazłem to, że jest możliwość instalacji jeszcze trzech dodatkowych przycisków.
  • REKLAMA
  • #4 19377502
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2084
    No i tu widać jak na dłoni wyższość systemów (zestawów) analogowych nad cyfrowymi do zastosowań w domkach jednorodzinnych. W systemach analogowych takie otwieranie, jak Ty chcesz wykonać, jest proste jak budowa cepa. Można to wykonać w każdym momencie, bez rozmowy i bez podnoszenia słuchawki. W domofonach cyfrowych (taki masz u Siebie) jest to dość skomplikowane, bo unifon nie jest aktywny bez wywołania. W Twoim wypadku najlepiej jest wydzielić 2 żyły w relacji unifon-panel. Podłączyć je w unifonie bezpośrednio pod przycisk dodatkowy (nie T1 na płytce), a w centrali pod El2 i GND oraz w P 305 ustawić wartość 72.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 19377512
    orlicki12
    Poziom 6  
    Dodatkowo żeby było śmieszniej, przycisk dodatkowy który był zamontowany po wyjęciu z pudełka obsługuje przekaźnik podłączony do bramy bez konieczności wywołania unifonu, a nie ma wyprowadzonej do niego dodatkowej pary przewodów tylko działa to przez magistralę.
  • #6 19377527
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2084
    orlicki12 napisał:
    przycisk dodatkowy który był zamontowany po wyjęciu z pudełka obsługuje przekaźnik podłączony do bramy bez konieczności wywołania unifonu, a nie ma wyprowadzonej do niego dodatkowej pary przewodów tylko działa to przez magistralę.

Tak właśnie działa to w systemach cyfrowych.

Zatem tego bym nie ruszał skoro masz też otwieranie bramy. Dołożyłbym tylko dodatkowy przycisk (oddzielne żyły). Podłączenie i konfiguracja j/w.

Pozdrawiam
REKLAMA