logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego szlifierka MDA 2000 nie uruchamia się i czy mogę wymontować ten moduł?

kubus838 13 Kwi 2021 18:14 606 8
REKLAMA
  • #1 19377613
    kubus838
    Poziom 10  
    Ocena: 39
    Witam

Znalazłem w garażu szlifierkę kątową(diax) MDA 2000 - tyle jest widoczne na naklejce, reszta zatarta. I urządzenie nie uruchamia się a pamiętam, że kilka lat temu popracowała ale nie specjalnie dużo. Więc na wstępie rozebrałem rękojeść. Sprawdziłem kabel zasilający, włącznik oraz szczotki wszytko ok a szczotki nie są zużyte. Ale znalazłem jeden element na zdjęciu zaznaczony na czerwono. Ponoć to jest tzw softstart. I teraz moje pytanie czy ten moduł mogę ominąć? I jaki będzie efekt wymontowania modułu softstart?

Z tego modułu spisałem oznaczenia

ident no 119120
    no: 9603-0108-022995

robert
    Załączniki:
    • Dlaczego szlifierka MDA 2000 nie uruchamia się i czy mogę wymontować ten moduł? szlifierka.jpg (1.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19377933
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 521
    kubus838 napisał:
    I jaki będzie efekt wymontowania modułu softstart?

Będzie startować z wysokich obrotów co i dla obsługującego jak i dla sprzętu może przynieść negatywny skutek. Można spróbować zastąpić ten soft start innym o odpowiedniej mocy oczywiście po rozkmileniu jego podłączenia.
  • #3 19378036
    kubus838
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź.
    I jak rozumiem ten moduł to na pewno softstart?
    Na początek spróbuje odpalić bez softstartu aby sprawdzić czy urządzenie zadziała. Oczywiście takie doświadczenie wykonam bez tarczy. Jak zadziała to wtedy spróbuje kupić podobny moduł i zamontować. A jak nie ruszy to szukam dalej awarii.

robert
  • REKLAMA
  • #4 19378079
    Merio186
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    kubus838 napisał:
    Dzięki za odpowiedź.
    I jak rozumiem ten moduł to na pewno softstart?
    Na początek spróbuje odpalić bez softstartu aby sprawdzić czy urządzenie zadziała. Oczywiście takie doświadczenie wykonam bez tarczy. Jak zadziała to wtedy spróbuje kupić podobny moduł i zamontować. A jak nie ruszy to szukam dalej awarii.

robert
    Tak to softstart. Sprawdź ciągłość obwodu silnika. Jest to silnik szeregowy więc powinno być przejście między końcówką wchodzącą do pierwszego uzwojenia, a końcówką wychodzącą z drugiej cewki. Jeśli uważasz, że szczotki są ok to rzuć okiem czy jedna z nich nie jest przypadkiem w powietrzu - czasami tak bywa, że przez brud i wilgoć szczotka potrafi się zaczepić i nie dotykać do komutatora.

Softstart jak najbardziej możesz wyjąć i spiąć "na krótko". Wtedy tylko szlifierka będzie ruszać od razu na pełne obroty i może to doprowadzić od szybszego zużycia trybów w przekładni.
  • #5 19381717
    kubus838
    Poziom 10  
    A, więc odłączyłem moduł softtart i szlifierka ruszyła. Nawet założyłem tarczę wraz z osłoną i po przecinałem kawałki blachy. Ale nie polecam nikomu używania takiej maszyny bez powolnego rozruchu - efekt psychologiczny naprawdę działa. A skoro działa to chciałbym zmniejszyć jej obroty tak aby zrobić z niej polerkę do lakieru samochodowego. Czy jest to możliwe? Czy zwykły regulator obrotów od wiertarki jest w stanie obniżyć obroty aby tym urządzeniem można polerować lakier?

robert
  • #6 19382737
    Merio186
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    kubus838 napisał:
    A, więc odłączyłem moduł softtart i szlifierka ruszyła. Nawet założyłem tarczę wraz z osłoną i po przecinałem kawałki blachy. Ale nie polecam nikomu używania takiej maszyny bez powolnego rozruchu - efekt psychologiczny naprawdę działa. A skoro działa to chciałbym zmniejszyć jej obroty tak aby zrobić z niej polerkę do lakieru samochodowego. Czy jest to możliwe? Czy zwykły regulator obrotów od wiertarki jest w stanie obniżyć obroty aby tym urządzeniem można polerować lakier?

robert
    Można spróbować np. moduł regulacji obrotów z odkurzacza podpiąć. Za 30 zł można już takie dostać w sklepie z częściami zamiennymi do AGD.
  • REKLAMA
  • #8 19383211
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 521
    Jeżeli nawet dobierzesz coś to pamiętaj, że przy zmniejszonych obrotach silnik szlifierki nie będzie miał mocy, będzie się grzał i można łatwo go spalić. Kup sobie odrębnie polerkę do lakieru, nie są drogie a i przystosowane pod tym kątem ( obroty, moc, wodoszczelność no i ciężar nie za duży. Ta szlifierkę jak nawet uda Ci się zmniejszyć obroty to praca będzie uciążliwa ze względu na wagę a primo to bezpieczeństwo - nie jest ona wodoszczelna a kontakt człowieka z 230VAC nie jest bezpieczny dla życia.
    Wstaw nowy soft start, sprzedaj ja - amatorów będzie na bank gdyż to stary i mocny sprzęt a kup nowa polerkę. Tyle mojej rady. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 19383620
    kubus838
    Poziom 10  
    Czy to jest stary dobry sprzęt - raczej nie. Po obejrzeniu od środka to raczej o nim dobry bym nie powiedział z powodów konstrukcyjnych. Ale się znalazł w garażu to pomyślałem, że można z nim "powalczyć".

Właśnie jak jest z tym grzaniem? Jeżeli zmniejszę mu obroty to i zarazem moc. To jak ona ma się przegrzewać? W przypadku polerki nie będzie oporów pracy, czyli silnik nie będzie "żyłowany" do maksymalnej mocy to tu chyba z przegrzewaniem problemu nie będzie? A przynajmniej tak mi się wydaje.

Nie jestem zawodowym lakiernikiem i polerki używam sporadycznie. Wszystkie które kupiłem niestety nie popracowały długo. Zawsze padały po okresie gwarancji i to we wszystkich wirniki. A co do wagi to ta szlifierka jest cięższa do sklepowej polerki o pół kilo. Wagę mogę przeżyć, co do wody to raczej nie grozi porażenie jeżeli ktoś wie jak to robić. Jak oglądałem w sklepie polerki to one otwory chłodzą miały w mniej więcej tych samych miejscach co ta szlifierka. Próba zrobienia z tej szlifierki polerki to nie jest potrzeba chwili po prostu znalazła się i można ją w jakiś sposób wykorzystać. Co do sprzedaży to raczej nikt nie będzie zainteresowany. Teraz ludzie wola iść na promocje do marketu i kupić jakiś chiński produkt na gwarancji i wymieniać co rok albo dwa. W tej chwili nawet bosch nie sprzedaje się tak dobrze jak chińskie produkty. A z doświadczenia wiem, że sprzedać ja za 50zł i później słuchać, że ona byłą porysowana to ja wolę ją w jakiś sposób wykorzystać nawet do zabawy w polerowanie. Takie szlifierki już mam więc mogę sobie pozwolić na jej przeróbkę. Nawet jeżeli przekładnie się rozsypie to pozostanie silnik który można do czegoś użyć.

robert

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik znalazł szlifierkę kątową MDA 2000, która nie uruchamia się. Po sprawdzeniu zasilania, włącznika i szczotek, zidentyfikował moduł softstart jako potencjalny problem. Po odłączeniu modułu, szlifierka zaczęła działać, jednak użytkownik zauważył, że brak powolnego rozruchu może być niebezpieczny dla sprzętu. Użytkownik rozważa możliwość zmniejszenia obrotów szlifierki, aby przekształcić ją w polerkę do lakieru, ale obawia się o przegrzewanie silnika. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby zamiast tego zainwestować w dedykowaną polerkę, ze względu na bezpieczeństwo i wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA