logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inwerter o większych prądach wejściowych do modułów bifacialnych JW-HD144N 420W

Adix3 18 Kwi 2021 20:21 903 6
REKLAMA
  • #1 19388135
    Adix3
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam.

W Polsce zaczynają pojawiać się moduły bifacialne. Interesują mnie moduły JW-HD144N. Tylko teraz z tego co widzę to w przypadku takich modułów będzie problem z prądem, a dokładniej problem ten będzie po stronie inwertera. Bo dla przykładu wybierając moduły 420W, prąd w punkcie pracy MMP (Imp) (dla STC) wynosi 9,84A, a prąd zwarcia Isc wynosi 10,34A. Tutaj wartości są akceptowalne przez większość inwerterów. Ale z racji tego, że są to moduły bifacialne to według dokumentacji dla modułu 405W, przy uzysku 30% prąd Imp będzie wynosić już 11,99A, a przy modułach 420W będzie to zapewne jeszcze więcej.

Stąd moje pytanie, jakim inwerterem się zainteresować aby miał większe prądy wejściowe? Interesuje mnie inwerter ok 5kW. Dla przykładu Sofar może na wejściu mieć maksymalnie 11A.
    Ktoś coś poleci? :)
  • REKLAMA
  • #2 19388208
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Na pewno do Froniusa można podpiąć moduły które by miały nawet 16A, do ABB też ponad 18 a pewnie i by się znalazły takie falowniki też innych producentów
  • REKLAMA
  • #3 19388227
    slawo12311
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    A jeśli jest jedna połać dachu i jednakowe panele to można spróbować zrównoleglić wejścia DC na sofarze
  • REKLAMA
  • #4 19388796
    Adix3
    Poziom 13  
    Faktycznie, w sumie jeszcze Growatt ma prąd wejściowy 13A oraz Afore z tego co widziałem ma do 15A :)
    Mam jeszcze takie pytanie. Ktoś się orientuje dlaczego producenci w przypadku modułów bifacial podają uzyski mocy z tylnej powierzchni tylko dla jednej wartości frontowej mocy? Np. w przypadku Jolywood skąd mam wiedzieć jaki będzie prąd dla modułu 420W przy dodatkowym uzysku 30% z tylnej szyby? Czy to trzeba sobie obliczyć z proporcji? :D
  • #5 19389441
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 303
    Po co takie mocne panele i tak z metra masz taką samą wydajność czy to są 320 czy 420 może warto poszukać takich paneli, które obsłużą popularne falowniki będzie taniej i wydajniej ale trochę mniej modnie :)
  • #6 19391501
    Adix3
    Poziom 13  
    Bardziej interesuje mnie fakt, że są to ogniwa typu N i producent deklaruje, że po 30 latach ich sprawność będzie osiągać ok 87% :D
  • REKLAMA
  • #7 19391820
    ACCel
    Poziom 22  
    Ocena: 216
    Adix3 napisał:
    jaki będzie prąd dla modułu 420W przy dodatkowym uzysku 30% z tylnej szyby

Napięcie w MPP jest zazwyczaj takie same dla całego przedziału nasłonecznienia, więc możesz założyć że będzie proporcjonalnie większy prąd.
    30% to przy idealnym albedo, spodziewałbym się od 5 do 10% w zależności od tego co będzie z tyłu i jaka wysokość montażu na gruncie.

Poza tym tak jak koledzy napisali Sofar ma 11A na każde wejście DC, a ma je dwa. Więc łącząc je razem masz max 22A

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru inwertera do modułów bifacialnych JW-HD144N 420W, które generują wyższe prądy w porównaniu do standardowych paneli. Użytkownik zauważył, że przy uzysku 30% z tylnej powierzchni, prąd w punkcie MPP może wynosić nawet 11,99A, co może przekraczać możliwości wielu inwerterów. Uczestnicy dyskusji polecili inwertery marek takich jak Fronius, ABB, Growatt oraz Afore, które obsługują wyższe prądy wejściowe. Zwrócono również uwagę na możliwość równoległego podłączenia wejść DC w inwerterze Sofar, co zwiększa maksymalny prąd do 22A. Dodatkowo, poruszono kwestie związane z obliczaniem prądu dla modułów bifacialnych oraz ich długoterminową sprawnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA