logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk HDD Maxtor 120GB DiamondMax Plus 9 sam się wyłącza !

w81 23 Paź 2005 17:24 2153 6
REKLAMA
  • #1 1922061
    w81
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam mam taki problem z MAXTOREM 120 GB DiamondMax Plus 9 zdarza się, że sam wpada w stan hibernacji, wyłączając się, a następnie wielokrotnie próbuje sie włączyć. Raz mu się uda innym razem nie i potrzebny jest restart komputera. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane
    mod="TONI_2003"]Zmieniłem temat postu![/mod]
  • REKLAMA
  • #2 1922167
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Wymień tasmę od dysku.Sprawdż czy molex(zasilanie) siedzi w miarę ciasno.Wyłącz w opcjach zasilania usypianie dysku.Zmierz napiecia z zasilacza.FSB kręcone ?
  • REKLAMA
  • #3 1923209
    sz4k4al
    Poziom 11  
    Witam, albo zbieg okoliczności, albo Maxtory tak się psują, ponieważ ja mam Diamond Max 10 200 gb, i dzieje się dokładnie to samo, tylko że sprawdziłem już okablowanie i powyłączałem osczednosc energi w windowsie, w linuxie jest tak samo, mam takie pytanie czy to raczej elektronika moze byc uszkodzona czy raczej mechaniczna cześć ?

Dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 1925737
    sz4k4al
    Poziom 11  
    u mnie zasilacz, to nie jest, aktualnie mam Huntkey-a 300 watt. Lecz zauważyłem dziwną rzecz , program MaxBlast i w trakcie LOW FORMAT pojawia się taki kod błedu . Nigdzie nie umiem znaleść co to oznacza, znalazłem tylko informacje że są to firmowe oznaczenia błędów wymyślone przez producentów dysków MAXTOR
  • REKLAMA
  • #6 1926113
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2417
    Jak na mój gust, to na stronie Maxtora jest wystarczająco dużo informacji.
    Ściągnij PowerMaxa z ich strony i przetestuj dysk.
    8 cyfrowy kod błędu w PowerMaxie informuje o:
    Cytat:

Replace the drive. An eight digit diagnostic code indicates that the drive is failing and should be replaced as soon as possible. Backup your data, if possible, and obtain a RMA, provided the drive is still under warranty. The eight digit code will be required to obtain a return authorization (RMA). For information on warranty status and drive replacement (RMA) please visit our Warranty Information Page.

Na temat kodów błędów Maxtora wypowiedział się też ekspert z firmy Ontrack:
    Cytat:
    Niestety Maxtor nie udostępnia kodów uszkodzeń.

Kod wygenerowany przez program oznacza, że Twój dysk niedługo ulegnie uszkodzeniu lub już jest uszkodzony. Jeśli jeszcze możesz odczytywać z niego dane - zrób kopię.

Jeżeli Twój dysk jest na gwarancji, skontaktuj się z działem serwisu, podając im kod wygenerowany przez program i na tej podstawie powinieneś dostać nowy dysk.

BTW Po co robiłeś LOW FORMAT?
  • #7 1926419
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3808
    Witam! Kolego w81 mam dla Ciebie propozycję spróbuj tak zamontować dysk HDD by na niego dmuchał wiatrak lub mu taki dołóż !
    Być może nie jest jeszcze za późno . :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem HDD Maxtor 120GB DiamondMax Plus 9, który samoczynnie przechodzi w stan hibernacji, wyłączając się i wielokrotnie próbując ponownego uruchomienia, co czasem wymaga restartu komputera. W dyskusji sugerowano sprawdzenie i wymianę taśmy sygnałowej, kontrolę połączenia zasilania (wtyczka molex), wyłączenie funkcji usypiania dysku w opcjach zasilania systemu oraz pomiar napięć zasilacza. Poruszono też kwestię możliwych uszkodzeń elektronicznych lub mechanicznych dysku, zwłaszcza że podobne objawy występują w modelu Maxtor DiamondMax 10 200GB. Zasugerowano testowanie dysku za pomocą narzędzia PowerMax dostępnego na stronie producenta, które pozwala odczytać kody błędów (np. kod caa79c78 pojawiający się podczas niskiego formatowania). Wskazano również na potencjalne problemy z zasilaczem, choć w jednym przypadku używany był zasilacz Huntkey 300W. Dodatkowo zasugerowano poprawę chłodzenia dysku poprzez skierowanie na niego strumienia powietrza z wentylatora, co może zapobiec przegrzewaniu i niestabilnej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA