logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson EB-915W - Projektor nie włącza się, migają diody power, lamp, temp

biuro74 20 Kwi 2021 01:32 1581 4
REKLAMA
  • #1 19390472
    biuro74
    Poziom 7  
    Ocena: 18
    Hej,

Jak w temacie.
    Była wymieniana lampa na nieoryginalną, trochę to podziałało i projektor przestał się włączać. To znaczy jak do mnie trafił, to włączał się nie zawsze od razu, ale na przykład po pół minuty, aż wreszcie nie odpala lampy w ogóle, tylko po ponad minucie zaczyna wyć wentylatorem i wszystkie3 diody (power, lamp, temp) zaczynają migać na czerwono - choć lampa nie jest gorąca, bo nie włączona.
    Wydaje mi się, ze to może być balast uszkodzony - wyjąłem, poprawiłem jakość lutów, bo były trochę z obwódkami, ale to nie pomogło. Jak generalnie mogę zdiagnozować stan balastu - bo mając zwykły miernik UT61A nawet nie będę podchodził do pomiarów wyjścia ? Czy tylko zostaje wylut płytki i komponentów i sprawdzanie na ślepo, który jest uszkodzony ?
  • REKLAMA
  • #2 19390484
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    biuro74 napisał:
    Była wymieniana lampa na nieoryginalną
    ...i ją zasilacz uśmiercił w któtkim tempie. :cry: Poszukaj oryginalnej lampy i wtedy zobacz efekty. Z miernikiem nie pchaj się na wyjście z zasilacza, bo go natychmiast uszkodzisz impulsem zapłonowym dla tego xenona.
  • REKLAMA
  • #3 19391899
    biuro74
    Poziom 7  
    Dotarłem do dokumentu zakupu nowej lampy - okazuje się, że to jest oryginalna lampa (nadruk też to sugeruje - po przyjrzeniu się, ale wiadomo, ze Chińce wszystko klonują, więc do końca pewności nie mam), ale w nieoryginalnym koszyku. W każdym razie sprzedawca daje 6 miesięcy gwarancji na lampę i jest to duży sprzedawca lamp.

Poprosiłem o starą (oryginalną - jest kolorowa naklejka Epsona) lampę i zrobiłem po 5 włączeń najpierw na starej, potem na nowej lampie:
    * na starej było 1 włączenie z czerwonymi diodami po ponad minucie, 2 opóźnione starty i 2 normalne, dokładnie w tej kolejności = można powiedzieć, że w miarę nagrzewania było coraz lepiej,
    * na nowej były 2 normalne starty i 3 opóźnione - w tej kolejności, więc można powiedzieć, że z czasem coraz gorzej, bo chłodziłem lampę od 2 próby.

Tak więc balast nie uszkodził lampy - ani nowej, ani starej.

Mam chyba usterkę nie występującą stale - tego nie lubię. Wydaje się, że tu zależy "wstawanie" od temperatury, ale za pierwszym włączeniem stara lampa też nie wstała, a za drugim już tak (nie nagrzała się od pierwszego razu, bo wtedy nie wstała) - więc tu mam też zagadkę.
    Jak pisałem - w balaście przelutowałem wszystkie elementy przewlekane i sprawdziłem to, co można było bez wylutu (3 cewki), pozostały elementy SMD będzie ewentualnie ciężej przelutować, bo jedna płytke jest wlutowana prostopadle do drugiej i jest wielki radiator, ale zanim to zrobię - wolę potestować ten balast i stąd moje oryginalne pytanie - jak diagnozować taki balast na zewnątrz projektora, skoro miernik z racji oczywistej nie wchodzi w użycie ?
  • REKLAMA
  • #4 19406514
    biuro74
    Poziom 7  
    Ponawiam pytanie.
    Poczekałem, aż projektor się schłodzi przy otwartym oknie i wówczas objawia się usterka - projektor nie odpala lampy. Suszarką nadmuchałem ciepłego powietrza do wylotu coolera i lampa znów ożyła.
    Znalazłem gdzieś w sieci kody Epsonów i tam podawali, że jedną z przyczyn może być auto iris - rozkręciłem projektor, sprawdziłem obie żyletki, nasmarowałem plastikowe zębatki (chodzi dobrze mechanizm) - to jednak nie to. Wymieniłem też oba termistory (10K) na nowe - też to się okazało nie to.
    Dlatego powracam do pytania - co może w balaście być wrażliwe na temperaturę, kiedy jest częściowo uszkodzone (chodzi mi o to, czy to bardziej jakiś IC, czy drobnica typu jakiś kondensator - z doświadczenia) ?
  • #5 21726872
    kysu
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    W moim przypadku (2 szt. Epson EB-915W) komunikat Auto Iris Error / Power Error. 3 LED mrugają na czerwono (Zasilanie Lamp Temp)
    wcale nie oznaczał uszkodzenia mechanizmu Auto Iris.
    Problem leżał w balascie (zasilaczu lampy) TDK PKP-K230N - dokładnie w sekcji zasilania sterowania,
    gdzie znajdują się trzy szeregowo połączone rezystory 18 kΩ (SMD).

W obu projektorach usunąłem trzy rezystory 18 kΩ i w ich miejsce wlutowałem
    dwa szeregowo połączone rezystory 27 kΩ / 0,125 W.

Po tej modyfikacji projektory uruchamiają się poprawnie,
    balast startuje, a Auto Iris działa bez zarzutu.

Źródło rozwiązania:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3256432.html
REKLAMA