logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] KRUPS EA8050 - Po wymianie uszczelek, tłok prasujący się zawiesza

Ondo 20 Kwi 2021 10:14 1857 1
REKLAMA
  • #1 19390730
    Ondo
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Wymieniłem komplet uszczelek, nasmarowałem wszystkie solidnie smarem. Przy pierwszym uruchomieniu ekspres się napełnił, przetestował, wcisnął tłok i wyciągnął bez problemu. Przy próbie zrobienia kawy tłok utknął w połowie i ekspres zalało gorącą wodą.
    KRUPS EA8050 - Po wymianie uszczelek, tłok prasujący się zawiesza
    Wyłączyłem, rozebrałem częściowo, nie znalazłem niczego podejrzanego, złożyłem i było ok. Uznałem że to jednorazowy problem z powodu niedokładnego napełnienia, albo zapowietrzenia tłoka.
    Zrobiłem ok 10 kaw (bez sypania kawy), zacząłem badać ilość wody w tacce żeby się upewnić że nic nie cieknie i podczas finalnego testu znowu tłok nie wszedł do końca.
    Tłok razem z całym siłownikiem chodzi lekko (jak siłownik jest pusty), mogę go palcami dociskać, prowadnice i uszczelki nasmarowane. Tłok prasujący idealnie wchodzi do zaparzacza, nie ma żadnych luzów, etc
    Jaka może być przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 19426231
    Ondo
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Podejrzewam że problem był spowodowany przez pojemnik na wodę który bez obudowy był tylko wetknięty w uszczelkę i mógł się poruszać na boki. Mogło to spowodować że powietrze dostawało się do wnętrza układu. Po założeniu obudowy zewnętrzne która trzyma pojemnik na wodę problem więcej się nie powtórzył, aczkolwiek testy trwają.
REKLAMA