logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes 310 2,9 D 1993r - słabe tylne hamulce / korektor siły hamowania

roadtransport 21 Kwi 2021 15:42 3045 10
REKLAMA
  • #1 19392968
    roadtransport
    Poziom 7  
    Ocena: 74
    witam,
    zbliża się przegląd wiec chciałbym podnieść skuteczność hamowania tylnej osi mojej kaczki. W zeszłym sezonie wymienione zostały cylinderki, przetoczone zostały bębny oraz nabite nowe okładziny cierne na szczęki. Auto dostało też po jednym dodatkowym piórze do resorów oraz przekute zostały pozostałe więc tył stoi automatycznie wyżej. Po odbiorze od kowali z warsztatu gdzie robili te resory korektor siły hamowania był luźny. Podkręciłem i napiąłem go śrubą i skontrowałem nakrętką bardziej na oko i pojechałem na test hamulców na stację diagnostyczną. W związku z tym, że auto było świeżo po wymianie okładzin ciernych i szlifowaniu bębnów wartości skuteczności hamowania nie były zbyt dobre. Polecono mi pojeździć, żeby się hamulce ułożyły. Teraz po kilku miesiącach i przejechaniu ok 1-2 tysiące km nadal czuję, że hamulce tylne są słabe. Niestety obecnie nie mam możliwości sprawdzenia hamulców na hamowni. To jest kamper czyli nie wozi bardzo dużo ale ma stałą masę zabudowy na sobie więc ten korektor powinien działać jak należy. Auto ma ABS.
    Jak ustawić korektor? Poprawnie wyregulować tylne bębny? Są tam zamontowane teoretycznie regulatory zużycia okładzin ciernych. Jak prawidłowo ustawić wyregulować linkę hamulca postojowego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19393270
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 502
    Skoro ma ABS to ten korektor można śmiało wywalić. Ja reguluję szczęki w ten sposób, że najpierw luzuję linkę całkowicie. Potem kręcę bębnem i szczęki ustawiam tak, żeby lekko ocierały, ma być słyszalne ocieranie i lekki opór. Ale bardzo lekki. W kaczce osobno reguluje się obie szczęki, więc ja reguluję jedną, potem cofam o kilka ząbków, ustawiam drugą i pierwszą wracam o te kilka ząbków. A potem naciągam ręczny tak, żeby na 6-7 ząbku już dobrze trzymał, żebym nie mógł ruszyć koła ręką.
  • REKLAMA
  • #3 19397674
    roadtransport
    Poziom 7  
    Marszałekkom - dlaczego zatem w ogóle ten korektor siły hamowania został zastosowany? Zwłaszcza do kampera który był produkowany jako limitowana wersja kaczki - z ABSem.
    Jeśli proponujesz / sugerujesz wywalenie korektora, to może najpierw go tak wyregulować, żeby działał jak przy pełnym obciążeniu, czyli dawał pełną moc siły hamowania na układ tylnych hamólców?
  • #4 19401772
    roadtransport
    Poziom 7  
    Pojawił się jeszcze jeden argument, mianowicie stare mercedesy mają czujniki ABS tylko na przedniej osi, tak jest najprawdopodobniej u mnie. Tył nie może zostać pozbawiony korektora siły hamowania, ze względu na to, że zwyczajnie koła by się blokowały.
    Mam teraz taki pomysł, żeby podnieść tył i poprosić drugą osobę o wciskanie hamulca, a regulując korektor siły hamowania będę sprawdzał jak szybko koła tylne będą się blokowały. Czy jest jakaś konkretna wartość (np. Niutonometr, N·m) w której przedstawia się wartość siły hamulca tylnego? Albo ile powinna % powinna wynosić wartość hamowania osi tylnej względem przedniej?
  • #5 19402489
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ale ja widziałem kaczki które miały i korektor, i czujniki z tyłu, więc nie wiem co konstruktor miał na myśli. Nie wiem też jak w kaczce, ale zacytuję kawałek instrukcji z Audi B3 odnośnie ustawiania korektora:
    - ustawić nieobciążony pojazd na równej nawierzchni
    - podłączyć manometr do przewodu hamulcowego odpowiedniego koła
    - nacisnąć na hamulec (bez wspomagania podciśnieniowego, czyli silnik wyłączony, ciśnienie rozładowane)
    - zmierzyć ciśnienie. Wartości wymagane: oś przednia 50 barów - oś tylna 30 - 36 barów; oś przednia 100 barów - oś tylna 51 - 57 barów
    - wymagany stosunek ciśnień uzyskuje się zmieniając napięcie sprężyny\

Czyli siła hamulców tylnych to jakieś 50-60% przednich. Oczywiście podłączanie manometrów jest strasznie upierdliwe, więc na twoim miejscu, jeśli czujesz że tylne są słabe po prostu bym trochę zluzował sprężynę korektora.
  • REKLAMA
  • #6 19403535
    roadtransport
    Poziom 7  
    no właśnie, tylne są słabe na tyle, że przy podniesionej tylnej osi i wciśniętym hamulcu nożnym, mogę koło obrócić. Używam do tego klucz dynamometrycznego i wartości wahają się od 60 do 70 Nm które muszę włożyć żeby koło przekręcić. Tak jak ja to odczytuje na rozum to śrubę regulacyjną należy wkręcać, żeby osiągnąć efekt cięższego auta a przy tym, żeby wyższe ciśnienie szło do hamulcy. Mercedes 310 2,9 D 1993r - słabe tylne hamulce / korektor siły hamowania Mercedes 310 2,9 D 1993r - słabe tylne hamulce / korektor siły hamowania
    w dodatku w moim aucie występuję samoczynny regulator luzu szczęk więc teoretycznie nie powinienem go ruszać Mercedes 310 2,9 D 1993r - słabe tylne hamulce / korektor siły hamowania
  • REKLAMA
  • #7 19404410
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Rzeczywiście u ciebie trzeba sprężynę napinać żeby wzmocnić hamulce. A ten samoczynny regulator to jest samoczynny z nazwy, jego trzeba co jakiś czas kontrolować.
  • #8 19405428
    roadtransport
    Poziom 7  
    ok. zatem chyba rozpocznę od kontroli regulatora luzu szczęk, zastanawiam się tylko czy nie zdjąć bębnów, żeby ustawić je początkowo w dobrej pozycji

Dodano po 10 [godziny] 19 [minuty]:

ok - kilka poprawek:
    1. mam ABS na tylnej osi
    Mercedes 310 2,9 D 1993r - słabe tylne hamulce / korektor siły hamowania

2. w moim aucie występuje jednak podwójny nastawny regulator luzu szczęk, a nie automatyczny jak mi się wydawało, wykonałem regulacje
    3. Korektor siły hamowania mam innego typu, dodatkowo pod maską jest tabliczka z danymi, teraz kilka pytań odnośnie tej tabliczki:
    Czy rear axel load to będzie masa ładunku czy masa auta po najechaniu tylną osią na wagę?
    Czy stroke F spring odnośi się w mm do tego jak mocno napinęta jest sprężyna korektora siły hamowania? Mercedes 310 2,9 D 1993r - słabe tylne hamulce / korektor siły hamowania Mercedes 310 2,9 D 1993r - słabe tylne hamulce / korektor siły hamowania

Dodano po 11 [godziny] 51 [minuty]:

Takie typu mam korektor
    A 001 431 33 12
    BVL 3/8
  • #9 19408030
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Axle load to właśnie to co pokazuje waga po najechaniu. Tak odczytując z tej tabliczki f to różnica długości sprężyny przy odpowiednim obciążeniu. Np. przy nacisku osi 900 kg sprężyna wyciągnąć się powinna o 10 mm, co da w efekcie ciśnienie 65 bar na tylne hamulce, przy 120 barach ciśnienia wejściowego do korektora. Ale też widać na zdjęciu że masz naciągniętą sprężynę na maksa. Czyli korektor mocno obniża ciśnienie.
  • #10 19408703
    roadtransport
    Poziom 7  
    marszałekkom napisał:
    Axle load to właśnie to co pokazuje waga po najechaniu. Tak odczytując z tej tabliczki f to różnica długości sprężyny przy odpowiednim obciążeniu. Np. przy nacisku osi 900 kg sprężyna wyciągnąć się powinna o 10 mm, co da w efekcie ciśnienie 65 bar na tylne hamulce, przy 120 barach ciśnienia wejściowego do korektora. Ale też widać na zdjęciu że masz naciągniętą sprężynę na maksa. Czyli korektor mocno obniża ciśnienie.

W moim aucie jest to 2000kg po najechaniu na wagę tylną osią.
    Czyli jeśli dobrze rozumiem to sprężyna powinna być naciągnięta i wydłużona o 27mm względem tego ile ma mm długości nie naciągnięta?

sprężyne naciągnołem na maksa, bo zrobiłem test i tak najlepiej hamował - tzn jedna osoba była w szoferce i naciskała na hamulec a ja poluzowałem sprężynę i napinająć sprawdzałem czy zwiększa się siła hamowania. Wniosek z mojego testu był taki, że im bardziej napięta tym bardziej hamuje (czyli tym samym większe ciśnienie). Wg tej tabelki też tak wygląda - jak jest mała waga to nie trzeba napinać tej sprężyny a jak jest większa to już trzeba.
  • #11 19490105
    roadtransport
    Poziom 7  
    Spreżynę naciągnołem tak, że jest o 27 mm dłuższa niż bez naciągnięcia
    Poluzowałem i napiołem jeszcze raz regulatory rozwarcia szczęk hamulcowych

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na poprawę skuteczności hamowania tylnej osi w Mercedesie 310 2,9 D z 1993 roku, który ma zainstalowany korektor siły hamowania oraz ABS. Po wymianie cylinderków, przetoczeniu bębnów i założeniu nowych okładzin ciernych, hamulce tylne nadal działają słabo. Użytkownik rozważa regulację korektora siły hamowania, aby zwiększyć ciśnienie na tylne hamulce, oraz kontrolę samoczynnego regulatora luzu szczęk. W dyskusji pojawiają się różne metody regulacji, w tym pomiar ciśnienia hamulców oraz testy z obciążeniem, a także wskazówki dotyczące ustawienia szczęk hamulcowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA