logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić taśmę w Samsung E700? Instrukcja krok po kroku

janbitex 24 Paź 2005 10:01 2172 7
REKLAMA
  • #1 1923555
    janbitex
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam Hot-aira i wszystkie narzedzia do wymiany tasmy od czego mam zaczac.Prosze o instrukcje.
  • REKLAMA
  • #2 1924100
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    Witam

Sporo roboty:

- rozkręcamy telefon
    - zdejmujemy klapkę
    - rozkręcamy klapkę (śruby są pod gumkami po stronie zawiasu)
    - wyjmujemy wyświetlacze
    - trzeba odkleić i odlutować wyświetlacze (operacja wymaga dużej delikatności przy odklejaniu a później odlutowywaniu taśmy bo łatwo ją oderwać)
    - przełożyć wszystkie elementy smd ze starej do nowej taśmy
    - przylutować wyświetlacze
    - całość złożyć do kupy

Wygląda niegroźnie ale jeszcze raz przypominam o taśmacz na LCD - łatwo urwać i wtedy trzeba kupować drugi a tym samym koszta diametralnie rosną.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1924192
    janbitex
    Poziom 10  
    Chodzi mi czy odlutowywac wyswietlacze lutownica czy hot -airem i m jaka temperature ustawic
  • REKLAMA
  • #4 1924219
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Zdecydowanie powietrzem zaczynając od jednej strony (małą dyszą) i delikatnie podważając.
  • #5 1924222
    janbitex
    Poziom 10  
    A na jakiej temperaturze
  • Pomocny post
    #6 1924237
    grzesiek33
    Poziom 31  
    to już musisz dobrać indywidualnie.... lut ma się rozpuszczać ale taśma nie może się palić :D
    Na początek ustaw sobie 320 stopni i patrz czy się rozpuszcza jeżeli nie - podwyższasz temperaturę.
  • REKLAMA
  • #7 1924270
    janbitex
    Poziom 10  
    Bardzo dziekuje informacje bardzo mi sie przydały.
  • #8 1952125
    Mir
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Apropo :Ile kasujecie za taką usługe to mnie interesuje i ile bierze serwis ,bo jest to naprawde skomplikowana robota . Pozdrawiam Mirek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana taśmy w telefonie Samsung E700 wymaga rozkręcenia urządzenia, zdjęcia i rozkręcenia klapki (śruby pod gumkami przy zawiasie), a następnie wyjęcia i delikatnego odklejenia oraz odlutowania wyświetlaczy. Operacja ta wymaga dużej precyzji, aby nie uszkodzić taśmy LCD, co mogłoby skutkować koniecznością zakupu nowej i zwiększeniem kosztów naprawy. Zaleca się użycie hot-aira do odlutowywania wyświetlaczy, zaczynając od jednej strony z małą dyszą. Temperatura powietrza powinna być ustawiona indywidualnie, zaczynając od około 320°C i dostosowywana tak, aby lut się rozpuszczał, ale taśma nie ulegała uszkodzeniu. Po wymianie taśmy należy przelutować wyświetlacze i złożyć telefon. Dyskusja porusza również pytanie o koszty takiej usługi w serwisie, podkreślając skomplikowany charakter naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA