logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Namierzenie i zakłócenie sygnału kamery monitoringu Arlo VMB - możliwości i metody

ewa9000 01 Maj 2021 07:46 2415 9
  • #1 19410042
    ewa9000
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Drodzy Forumowicze, mam patologicznego sasiada w zabudowie szeregowej. Mam podejrzenia ze nas szpieguje, ale na pytanie czy ktos z sąsiadów ma założone kamery nikt sie nie zgłosił. Na liście sieci znajduje calkiem silny sygnał ( 2-3 kreski z 5 ) o nazwie arlo vmb 6908381233. Wynik wyszukiwania pokazuje ze to system monitoringu. Czy jest jaka mozliwosc aby taka kamerę namierzyć, ewentualnie zakłucic?
  • #2 19410046
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Fizycznie znaleźć, a zakłócać nie radzę paragrafy.
  • Pomocny post
    #3 19410049
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 501
    ewa9000 napisał:
    Na liście sieci znajduje calkiem silny sygnał ( 2-3 kreski z 5 )

Przejdź się z laptopem i poszukaj miejsca gdzie sygnał jest silniejszy. Potem osłoń z jednej strony laptopa np. parasolką obłożoną folią aluminiową i powtórz pomiar, może nie co do centymetra, ale znajdziesz kierunek z którego pochodzi sygnał.

Po drugie jeżeli kamera istnieje w sieci i znamy jej nazwę to można uzyskać z niej podgląd, wtedy wszystko stanie się jasne. np. apka FFEEIP, czy ONVIF
  • Pomocny post
    #4 19410058
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Telefon jest bardziej dyskretny od laptopa. Apki są.
    SSID można zmienić więc wcale i nie jednoznacznie wskazuje to na kamerę.
    A ktoś sobie mógł wstawić monitoring w domu. I to jest jego prywatną sprawa.
    Co więcej jeżeli ty się jego sprawami interesujesz to jest to już twoja a nie jego patologia........
  • #5 19410065
    ewa9000
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    kkknc napisał:
    Telefon jest bardziej dyskretny od laptopa. Apki są.
    SSID można zmienić więc wcale i nie jednoznacznie wskazuje to na kamerę.
    A ktoś sobie mógł wstawić monitoring w domu. I to jest jego prywatną sprawa.
    Co więcej jeżeli ty się jego sprawami interesujesz to jest to już twoja a nie jego patologia........
    Wiem ze w domu ma alarm i to mnie nie interesuje. Jesli ma kamerę w ogrodzie obejmującą moja posesje lub cześć wspólną posesji to nie jest juz moja patologia. Sa zdarzenia wskazujące ze osoba sie interesuje zbyt mocno moimi sprawami i sąsiadów z jego drugiej strony.

Dodano po 3 [minuty]:

Cowboy zagrabie napisał:
    ewa9000 napisał:
    Na liście sieci znajduje calkiem silny sygnał ( 2-3 kreski z 5 )

Przejdź się z laptopem i poszukaj miejsca gdzie sygnał jest silniejszy. Potem osłoń z jednej strony laptopa np. parasolką obłożoną folią aluminiową i powtórz pomiar, może nie co do centymetra, ale znajdziesz kierunek z którego pochodzi sygnał.
    Tak zrobiłam, ale bez parasolki. Od strony ogrodowej jest wspólną droga która poruszałam sie z laptopem i sygnał ewidentnie wskazywal na ogrod sasiada. Sprobuje jeszcze raz z parasolka, moze bedzie cos dokładniej.

Dodano po 16 [minuty]:

Cowboy zagrabie napisał:
    Po drugie jeżeli kamera istnieje w sieci i znamy jej nazwę to można uzyskać z niej podgląd, wtedy wszystko stanie się jasne. np. apka FFEEIP, czy ONVIF
    to Arlo jest zabezpieczone hasłem WPA2. Gugle przerzuciło mnie na FREEIP - to wlasciwy APP ? App tez chce hasło.
  • #7 19410101
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19410506
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 501
    Więcej niestety tu nie powiem ani publicznie ani PW.
    Jak wyżej.... da się podejrzeć każdą kamerę która łączy się przez ip....
  • Pomocny post
    #10 19410827
    RobeMek
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Do Arlo należy mieć router Arlo i dopiero na nim można wykryć kamery czasami i bezproblemowo się włamać i napsocić nawet sąsiadowi.

Może i się łączy ze zwykłym wifi ale bez pośrednictwa swojego huba nie ma połączenia jak i dostępu do kamer. Więc pisanie o podglądzie tych kamer i logowaniu się do sieci jest bez sensu nie posiadając huba czy dostępu do niego który zwykle jest tylko przewodowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podejrzewa, że sąsiad zainstalował kamerę monitoringu Arlo, co budzi obawy o prywatność. Forumowicze sugerują różne metody lokalizacji sygnału kamery, takie jak użycie laptopa do pomiaru siły sygnału oraz osłonięcie go folią aluminiową w celu precyzyjniejszego określenia kierunku. Wskazano również, że dostęp do kamery wymaga znajomości hasła, a domyślne hasło może być łatwe do odgadnięcia. Podkreślono, że nielegalne jest włamanie się do sieci, a nagrywanie przestrzeni publicznej nie narusza prawa. Użytkownik zauważył, że kamera Arlo wymaga hubu do prawidłowego działania, co ogranicza możliwości podglądu.
REKLAMA