logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator zegarowy o niskim poborze prądu na czuwaniu

Astroo 04 Maj 2021 14:38 873 8
REKLAMA
  • #1 19416109
    Astroo
    Poziom 7  
    Ocena: 93
    Witam.
    Poszukuje najlepiej gotowego modułu zegarowego programatora na cały tydzień z funkcja wł / wył na przekażniku.
    Min. czas wł/wył to kilka sek max to kilka min .Takie włączenie będzie raz na dzień .
    Urządzenie będzie zasilane z baterii 12 V 5 Ah, dlatego bardzo ważny jest mały pobór pradu na czuwaniu tego zegara.
  • REKLAMA
  • #3 19416125
    13K44bOLAF
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Bateria 12V/5A spokojnie te 2mA uciągnie :D
  • REKLAMA
  • #4 19416128
    funak
    Poziom 27  
    Ocena: 460
    Pytam, bo mam w swojej ofercie gotowe urządzenie na 12V, ale programowalne przez USB przez komputer.
    Układ potrafi załączyć obciążenie o wskazanej dacie i godzinie i go wyłączyć, gdyż posiada zegar czasu rzeczywistego.

Dodano po 1 [minuty]:

13K44bOLAF napisał:
    Bateria 12V/5A spokojnie te 2mA uciągnie :D

Tylko ten aku będzie jeszcze coś tam zasilał, więc stąd pytanie do autora.
  • REKLAMA
  • #5 19416147
    Astroo
    Poziom 7  
    2mA super !!! to niespełna 0.5 Ah na tydzień.
    Sęk w tym że to będzie obsługiwać kobieta i nie wiem jak by sobie poradziła z programowaniem czasów :cry:
    To by musiało być coś prostego.
    Tak zegar będzie wł/wył.codziennie pompkę wodną 12 V 1.5A na kilkanaście sek .
    ------------------------
    Vodiczka poprawiłem :D
  • #6 19416229
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4290
    Astroo napisał:
    2mA super !!! to niespełna 0.5 A na tydzień
    Chyba miałeś na myśli "niespełna 0,5 Ah przez tydzień" albo takie porównanie: Ciągły pobór 2mA przez tydzień to tyle co 0,336 A przez 1 godzinę.
  • REKLAMA
  • #7 19416244
    funak
    Poziom 27  
    Ocena: 460
    No to ten mój, będzie przerost formy nad treścią,

W Google wpiszesz "Programator czasowy 12V" i tam znajdziesz z zegarem tygodniowym.

A widzisz, teraz doczytałem, że tam minimum czas 1 minuta.
  • #8 19416527
    Astroo
    Poziom 7  
    Takiego co podałeś
    Dane techniczne:
    - zasilanie 12V (11-13V)
    - pobór mocy poniżej 2VA
    Czyli zeżre 25 Ah tygodniowo :crazyeyes:
    No i ten czas ,ale od biedy ta 1 min mogłaby być.
  • #9 19417927
    Astroo
    Poziom 7  
    A może inaczej czyli :
    Prosty zegar wysyłajacy tylko impuls do modułu czasowego wyzwalanego impulsem taki moduł za parę zł którego prąd czuwania to 5mA czyli spoko :D
    Teraz tylko coś wymyślić z tym zegarem hmm :idea:

Albo jeszcze prościej czyli przerobię taki zestaw zegarowy do podlewania doniczki (Chińska zabawczka),ma to zasilanie na paluszki i małą wydajność pompki.Całe sterowanie wykorzystam na wyjsciu podstawię przekażnik + wydajniejszą pompkę i będzie Git :spoko:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje gotowego modułu zegarowego programatora na 12V, który ma niski pobór prądu na czuwaniu, aby zminimalizować zużycie energii z baterii 12V 5Ah. W dyskusji poruszono kwestie poboru prądu, z propozycjami urządzeń o poborze 2mA, co jest akceptowalne, oraz alternatywne rozwiązania, takie jak prosty zegar wysyłający impuls do modułu czasowego. Użytkownicy sugerowali również przeróbkę istniejących urządzeń, takich jak zegary do podlewania doniczek, aby dostosować je do potrzeb. Wskazano na potrzebę prostoty obsługi, aby umożliwić łatwe programowanie przez użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA