logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria T327 do kosiarki Stiga - nie uruchamia silnika, mruga czerwoną diodą

przemok84 14 Maj 2021 15:34 9312 23
REKLAMA
  • #1 19433117
    przemok84
    Poziom 4  
    Ocena: 41

Panowie znający się na bateriach do elektronarzędzi, pomocy. Zeszłej jesieni kupiłem kosiarkę Stiga, rozruch silnika z baterii 12V. Wszystko było ok, po sezonie bateria wylądowała w szufladzie w ogrzewanym pomieszczeniu, w styczniu była ładowana. Teraz nie uruchamia silnika, próba ładowania kończy się mrugnięciem 3 x czerwoną diodą na baterii. Ładowarka podaje prąd, zmierzone multimetrem. Serwis twierdzi, że moja wina, ja wiem swoje. Co się mogło zepsuć?
    Ps. 3 moje nowe narzędzia Stiga, każde gorsze od Chińczyka no name.
  • REKLAMA
  • #2 19433284
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2649
    Jeżeli masz gwarancję i walkę w nosie otwieraj akumulator, miernik do ręki i szukaj uszkodzonego pewnie ogniwa.
  • #3 19455787
    przemok84
    Poziom 4  
    Ocena: 41
    Panowie, czy znana jest Wam jakaś metoda odpalenia kosiarki na krótko? Nie mam innej bateri 10V ale czy można bezpiecznie podpiąc pod baterie 18V z wiertarki - sorry, może i głupie pytanie?
    Dodam że już 3 tygodnie STIGA buja się z uznaniem reklamacji za nowiutki sprzęt. Swoje zdanie już mam o marce.
  • Pomocny post
    #4 19455789
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2649
    Nie, nie możesz bo spalisz silnik.
  • #6 20101254
    popikoparki
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Hej. Ja nałożyłem klucz chyba 17-19 nasadowy na grzechotce. Zakręciłem i odpaliła. Trzeba trzymać jeszcze ten gaz przed zakręceniem. Poza tym to jest niebezpieczne, bo klucz nasadowy został na śrubie, a jak ruszyłem spadł i poleciał na 25 m, dzięki bogu nie w moją stronę. Przerobić ten układ się nie da na linkę.
  • #7 20101328
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3322
    Można to przerobić na 12 V akumulator AGM (7-12 Ah), tylko z tego co pamiętam trzeba by zastosować przekaźnik, bo cała elektronika (tranzystory) załączająca rozrusznik są w baterii. Sam pewnie w takiej sytuacji skleiłbym pakiet ogniw 18650 Sony VT4 lub Vt5 3p3s (3x3) jakiś BMS 40 A, przekaźnik. Powkładał całość w oryginalną obudowę i przerobił instalację. Można by nawet ze starej cewki (wykorzystać stojan i nawinąć własne uzwojenie z przetwornicą) zrobić układ ładowania podczas pracy kosiarki.

Na linkę też przeważnie się da, Briggs zawsze miał taką możliwość.
  • REKLAMA
  • #8 20104547
    popikoparki
    Poziom 2  
    Jak przerobić na linkę?
  • #9 20104963
    sigwa18
    Poziom 43  
    Podaj model kosiarki a najlepiej model silnika. Jak się da trzeba zdjąć górną osłonę wentylatora/koła magnesowego i założyć nową z szarpakiem. Czasem jest na kole magnesowym zabierak, czasem nie ma i trzeba go dokręcić. W biggsie przeważnie można mieć i rozrusznik i szarpak zamontowany jednocześnie.
  • #10 20105133
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6361
    sigwa18 napisał:
    Można to przerobić na 12 V akumulator AGM (7-12 Ah) tylko z tego co pamiętam trzeba by zastosować przekaźnik bo cała elektronika (trnazystory ) załączająca ) rozrusznik są w baterii.

Nie pisz o rzeczach, o których nie masz pojęcia. Jedyna elektronika w baterii to balancer. Bez stresu można to przerobić na zwykły akumulatorek żelowy, tak samo można odpalać z baterii 18V - nic się nie spali, silnik szybciej pokręci jedynie.
  • #11 20105161
    sigwa18
    Poziom 43  
    W briggsie to bateria załacza napięcie na rozrusznik. To ty nie pisz bzdur. A co do odpalania z 18v jednorazowo nie ale ktoś zaprojektował ten silnika pod 12v. Takie wpisy troche nie przystoja moderatorowi.

Moderowany przez Mirek Z.:

Pisanie nie na temat zaniżające poziom forum i naruszające regulamin w punktach 3.1.9, p.3.1.11, p.3.1.13, p.3.1.17. Ostrzeżenie.

• #12 20105370
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6361
    A tematem tego wątku jest Briggs czy Stiga? Bateria ma tylko dwa styki, więc wiesz gdzie sobie te swoje mądrości, nie związane z tematem możesz.
    sigwa18 napisał:
    Takie wpisy troche nie przystoja moderatorowi.
    Dlatego żaden moderator tu nie pisze.
  • #13 20106272
    popikoparki
    Poziom 2  
    Combi53seq
    Kosiarka stig combi53SEQ s/n: 20CA2WBH002673 nie odpala. Bateria na 2 styki. Jak przerobic na szarpak . Kosiarka stiga
  • #14 20144742
    popikoparki
    Poziom 2  
    Znalazłem przyczynę nie odpalania kosiarki - to to cos! Jest pod baterią. Nigdzie nie mogę znaleźć oryginału. Ale juz przerobilem uklad tak ze moge odpalac kosiarke z innego przycisku taki od traktora. Jeszcze tylko szukam możliwości przerobienia jej na odpalanie z linki, ale jak tak patrzę, nie ma szans bez wymiany koła.
    Bateria T327 do kosiarki Stiga - nie uruchamia silnika, mruga czerwoną diodą Bateria T327 do kosiarki Stiga - nie uruchamia silnika, mruga czerwoną diodą
  • REKLAMA
  • #15 20550023
    biropij1
    Poziom 1  
    Witam, aż się zarejestrowałem, bo po zimie mam identyczny problem, bateria kosiarki nie ładuje się, zielone światełko na zasilaczu. Nowa to prawie 400 zł. Czy udało Ci się rozwiązać jakoś ten problem, zamontować szarpak?
  • REKLAMA
  • #16 20560183
    michmaje
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam.
    Rozwiązaniem samego problemu nie ładującej się baterii jest zbytnie rozładowanie ogniw przy czym układ nie pozwala dalej na ładowanie. Przechodziłem właśnie przez ten problem, trzy krótkie mignięcia czerwonej diody i koniec. Niestety nie miałem pod ręką ogniw na wymianę więc próbując szczęścia wylutowałem pakiety i naładowałem je osobno aż do uzyskania 3.5v na każdym po czym złożyłem wszystko jak było i już normalnie się ładuje i działa. Może nie jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ te ogniwa i tak będą do wymiany ale zawsze coś ;).
    Pozdrawiam
  • #17 20565049
    zbych007
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    U mnie bateria ładuje się i pokazuje diodami, że jest naładowana na 100%. Niestety to wystarcza na 5-10 uruchomień kosiarki i już mruga czerwona dioda. Po podłączeniu do ładowarki prawie od razu wskakuje poziom 75% i doładowuje ostatnie 25% - może 30 minut i koniec ładowania. Bateria po naładowaniu pokazuje 12,6V chociaż na obudowie pisze 10,8V, ale uznałem, że to podobnie jak w samochodzie 12V a w pełni naładowany ma zwykle ponad 14V. Rozebrałem ją i każde ogniwo trzyma równe 4,2V. Ogniwa to Samsung INR18650-15M. Teraz nie wiem czy te ogniwa nie trzymają już parametrów czy może sam rozrusznik ma problemy bo czasem już drugie uruchomienie ma kłopoty i tylko tak cyknie i nic jakby nie zaskoczył po czym następna próba już idzie bez problemu. Pozdrawiam
  • #18 20708299
    grzegorz1270
    Poziom 5  
    >>20144742
    Dasz znac jak to rpzerobiles? tez mi popalilo mosfety na tej plytce, a nie moge znalezc takiej samej
  • #19 20795167
    adam_k1
    Poziom 5  
    Podłączam się pod temat - @ popikoparki w jaki sposób przerobiłeś układ żeby pracował bez tej płytki? Dzisiaj znalazłem identyczny problem u siebie
  • #20 20795316
    grzegorz1270
    Poziom 5  
    Wylutuj i wstaw niwe mosfety. ja kupilem na tme.pl 30 zl z przesylka i smiga jak ta lala
  • #21 20824673
    naprawnarzedzie
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Wszystkie używane akumulatory stosowane w narzędziach (elektronarzędziach) jeśli są li-jo typ 18650 działają w sposób, że 1 ogniwo po naładowaniu ma ok 4,1-4,2V, przyjmijmy 4,2v i jeśli jest ich 3szt, to po naładowaniu 3x4,2=12,6V- są połączone szeregowo i napięcia się sumują, natomiast ta sama ilość ogniw po rozładowaniu do napięcia które kontrolowane jest przez balanser akumulatora najczęściej ok 3,2-3,4V, i teraz 3x3,2=9,6V. Producenci podając napięcie 10,8V w domyśle mają średnie napięcie pracy danego urządzenia (bądź w przypadku kosiarki rozrusznika). Gwarantuję, że jednorazowe użycie do odpalenia takiej kosiarki dowolnego akumulatora 18v- rozładowanego do np. 1 kreski uruchomi i nie uszkodzi rozrusznika kosiarki
  • #22 20957928
    kalisto_si
    Poziom 2  
    Im asking for help. Can you tell me the value or mark of ZD2.

Proszę o pomoc. Czy możesz mi podać wartość lub oznaczenie ZD2.
    Zielona płytka elektroniczna z oznaczeniem ZD2 i kilkoma komponentami. Zbliżenie na płytkę drukowaną z oznaczeniem ZD2 i podzespołami elektronicznymi.
  • #23 20957949
    grzegorz1270
    Poziom 5  
    This is my best photo:
    Zielona płytka drukowana z różnymi komponentami elektronicznymi i podłączonymi przewodami.
  • #24 20966674
    kalisto_si
    Poziom 2  
    Thanks, I can't read the value, can you look at the value on ZD2. You can take pictures with the MACRO function.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kosiarką Stiga, której silnik nie uruchamia się, a bateria 12V mruga czerwoną diodą. Po sezonie bateria była przechowywana w ogrzewanym pomieszczeniu i ładowana, jednak nie działa. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ogniw akumulatora, a także proponują różne metody uruchamiania kosiarki, w tym przeróbki na rozruch ręczny (linka) oraz użycie akumulatorów AGM. Wskazano również na możliwość usunięcia uszkodzonej elektroniki i zastosowania ogniw 18650. Problemy z ładowaniem mogą wynikać z nadmiernego rozładowania ogniw, co uniemożliwia ich dalsze ładowanie. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z naprawą i modyfikacjami, a także pytają o konkretne komponenty elektroniczne.
REKLAMA