logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mop parowy Vileda - jak poprawnie podłączyć zamiennik pompki? Kwestia przewodów zasilania

dikoj 17 Maj 2021 21:02 8772 6
REKLAMA
  • #1 19437869
    dikoj
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Fabryczna pompka mopa parowego powoli kończy swój żywot i nadszedł czas na wymianę. Kupiłem zamiennik. Problem pojawił się przy podłączeniu przewodów zasilania. Orientując pompki w tym samym położeniu oryginalna pompka ma od lewej minus i plus (przewód niebieski i czerwony), a zamiennik odwrotnie - od lewej plus (czerwony) i minus (czarny).
    Nie wiem czy to pomyłka przy składaniu na produkcji czy rzeczywiście przewody muszą być odwrotnie, bo zamiennik został tak zaprojektowany. Oznaczeń nie ma.

Jest jakiś sposób na sprawdzenie gdzie jest plus a gdzie minus na zamienniku?

Mop parowy Vileda - jak poprawnie podłączyć zamiennik pompki? Kwestia przewodów zasilania Mop parowy Vileda - jak poprawnie podłączyć zamiennik pompki? Kwestia przewodów zasilania
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19438037
    dikoj
    Poziom 9  
    Ok... a nie spali się jak podłączę odwrotnie?
  • Pomocny post
    #4 19438056
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5163
    @dikoj Nie, silnik zabezpieczony jak widac termikiem polimerowym, a nie diodą zwrotną, nic mu nie będzie.
  • REKLAMA
  • #5 19438508
    dikoj
    Poziom 9  
    Dziękuję za poradę!
    Podłączyłem odwrotnie od oryginału czyli zgodnie z kolorami przewodów na zamienniku i trafiłem! Pompka działa!

Krzysztof Kamienski - dziękuję za porcję wiedzy na przyszłość!
  • REKLAMA
  • #6 20451135
    przemas43
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Proszę o informację jaka pompka została użyta? Jakieś nr pompki i ewentualnie gdzie była zakupiona?
  • #7 20452864
    dikoj
    Poziom 9  
    Pompka działa cały czas, choć ma trochę mniejszą wydajność niż oryginał.
    Kupiłem ją na Allegro od sprzedawcy Arcotech_pl. Obecnie widzę, że nie ma jej w sprzedaży. Tytuł oferty to: "Pompka wody do mopa parowego 15W", a opis:
    "
    Pompka wody pasuje do większości mopów parowych jeśli parametry pompki są takie same jak w naszej specyfikacji oraz wyglądem przypominają nasze modele na zdjęciach.

Pompka pasuje także do niektórych typów karcherów np. KARCHER SC3 a także do niektórych mopów parowych Vileda

Dane techniczne:

- Napięcie: 220-240V/50/60Hz

- Maksymalne ciśnienie: 4,5 BAR

- Przepustowość: 180 ml/min

- Moc: 15W

Class: F

Pompka posiada w zestawie wężyk oraz kable."

Zdjęcie z aukcji:
    Mop parowy Vileda - jak poprawnie podłączyć zamiennik pompki? Kwestia przewodów zasilania

Nie pamiętam czy etykieta na pompce, którą otrzymałem była taka sama.

Zobacz czy link do aukcji będzie jeszcze działał:
    https://archiwum.allegro.pl/oferta/pompka-wody-do-mopa-parowego-15w-i6447901791.html

Wrzucam też etykietkę oryginalnej pompki:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z podłączeniem zamiennika pompki do mopa parowego Vileda, ponieważ przewody zasilania miały odwrotne kolory w porównaniu do oryginalnej pompki. Po konsultacji z innymi użytkownikami, dowiedział się, że silnik jest zabezpieczony i nie spali się przy odwrotnym podłączeniu. Ostatecznie podłączył zamiennik zgodnie z kolorami przewodów i pompka zaczęła działać, choć z nieco mniejszą wydajnością. Użytkownik zakupił zamiennik na Allegro, który pasuje do różnych modeli mopów parowych, w tym niektórych Karcherów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA