logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec Vailant atmotec plus b11bs - awaria po spuszczeniu wody z obiegu

Bart8877 04 Cze 2021 16:55 759 9
  • #1 19465278
    Bart8877
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam, mam pewien problem z piecem, mianowicie została spuszczona woda z obiegu ( w piecu nie było w ogóle wody, stan wody był na 0, ). Niestety po tym żona chciała pobrać ciepłą wodę, zauważyła że piec nawet nie pracuje i nie wyzwala iskry podczas tej czynnośći, zajrzała na wyświetlacz i pokazywał się jej jakiś błąd, niestety nie pamieta jaki, po kolejnej próbie pobrania ciepłej wody przez nią piec po prostu strzelił... i nic, jakby umarł, że tak powiem. Narazie został wymieniony bezpiecznik bo zauważyłem że po tym incydencie się spalił, po wymianie bezpiecznika... piec znowu strzelił i kolejny bezpiecznik się spalił, piec nadal nie reaguje, dosłownie na nic. Czy jest w stanie tutaj ktoś powiedzieć jaki element, elementy zostały uszkodzone i jak duża może być skala problemu? W ostateczności zadzwonie po serwis, ale może wie ktoś coś na temat usterki tego typu i czego ona dotyczy, byłbym bardzo wdzięczny.
    Piec to Vailant atmotec plus b11bs i podłączonych jest do niego 5 kaloryferów Regulus
  • Pomocny post
    #2 19466075
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Jeśli odpaliłeś kocioł z pustym wymiennikiem to mogło się stać dosłownie wszystko, wraz z uszkodzeniem wymiennika.

Palący się bezpiecznik może oznaczać np uszkodzenie płyty sterującej i poważne koszty. Albo zwarcie jakiegoś przewodu do masy. Zalecałbym wezwanie jakiegoś specjalisty aby ocenił co jest problemem. Gdybanie na forum niewiele pomoże.

Dlaczego była spuszczona woda z obiegu? Jakieś prace na instalacji?

Sam wczoraj wymieniałem dwa zawory pod kotłem (bo nie szło nimi kręcić, np podczas corocznego serwisu) i wszystko robiłem tak aby kocioł bez wody się nie włączył. Po zalaniu i uzupełnieniu ciśnienia, 3 razy załączyłem odpowietrzanie i dopiero zacząłem normalnie korzystać z CWU (CO wyłączyłem pod koniec maja).
  • Pomocny post
    #3 19466146
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    człowiek na błędach się uczy, a najlepiej na własnych.

Ja jak coś robię z kotłem typu spuszczanie wody to wyłączam kocioł i wyciągam wtyczkę z gniazda, by był całkowicie odcięty od zasilania 230V. Dodatkowo zamykam zawór gazowy.
    Zawór gazowy z tego powodu, że mój kocioł nie ma żadnego trybu odpowietrzania i muszę to odpowietrzanie zrobić ręcznie, samodzielnie.
    By w trakcie odpowietrzania i wyzwalania pompy obiegowej na przemian w trybie c.o. i c.w.u. nie doszło do przypadkowego odpalenia palnika to mam zakręcony gaz.
    Dopiero jak już nie słyszę szumu zapowietrzonej instalacji to odkręcam gaz i kocioł może pracować normalnie i uruchamiać palnik.
    Zwrócę uwagę, że mam stary kocioł atmosferyczny, bo współczesne kotły kondensacyjne są bardziej wrażliwe na brak wody i zapowietrzona instalacja może oznaczać duże problemy i koszty.

Niestety trzeba uwzględniać wszystkie możliwe sytuacje, bo ja też mam domowników dla których kocioł to czarna magia, a nawet ja sam mogę coś przeoczyć w natłoku zajęć, więc stosuję wyżej wymienioną metodę.

Nie znam Twojego kotła ale mój nie ma czujnika ciśnienia, ma zwykły analogowy manometr wskazujący bieżące ciśnienie ale kocioł sam w sobie nie ma czujnika, który by stwierdził, że teoretycznie jest w nim woda lub jej brakuje. Z tego powodu Twój wariant byłby u mnie też możliwy.
    W przypadku braku wody to moim zdaniem na pierwszy ogień idzie wymiennik oraz pompa obiegowa. Co konkretnie u Ciebie padło to jak pisał Wojewoda82 powie Ci serwisant.

Tylko w starych kotłach koszty napraw mogą powodować, że naprawa może być dyskusyjna. W sytuacji awaryjnej możesz próbować znaleźć sprawną używkę identyczny model, by wszystko pasowało 1:1 albo musisz rozważyć zakup nowego kotła kondensacyjnego, bo nowego atmosferyka raczej nie ma sensu.
  • #4 19466721
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 585
    Praca na sucho może się równać uszkodzenie pompy obiegowej. I teraz bije bezpiecznik. Zakręć gaz. Odłącz pompę i sprawdz czy bezpiecznik nadal bije.
  • #5 19467252
    BUCKS
    Poziom 39  
    możesz sprecyzować o jakim bezpieczniku piszesz? Zakładając, że pompa zatarła się z powodu braku wody to nie działa i tyle. W zależności od modelu kotła może pojawić się odpowiedni kod błędu sugerujący co szwankuje i tyle. Przynajmniej ja to tak widzę.
  • #6 19467564
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 314
    Jeśli chodzi o atmoTec Plus trzeciej generacji (xxx/3-5) to one już mają czujnik ciśnienia.
  • #7 19467887
    Bart8877
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Wczoraj przyszedł do nas na szybko jakiś fachowiec który akurat pracował w sobotę, w prawdzie bez mierników i trochę się zdenerwowałem bo: mówię mu żeby nie wymieniał bezpiecznika ( taki szklany ) bo robiłem to już raz i piec go od razu po próbie włączenia spalił i sobie głośno strzelił, no ale dobra mówi że musi to zrobić żeby wiedzieć co i jak, wymienił, piec strzelił, bezpiecznik się spalił - jego reakcja - ah musze wymienić jeszcze raz bo nie widziałem gdzie to strzela - wymienił i po drugim "strzale" i spaleniu doszedł że na płycie głównej jest przepalony element. ( mam pewne podejrzenia że chciał "dobić" piec taką akcją żeby mógł zarobić na wymianie na nowy ale dobra )

(łącznie od uszkodzenia pieca został wymieniony 3 razy szklany bezpiecznik, każdy z nich po próbie włączenia się po prostu przepalił )
    zaznaczam pieca nie mogę w żaden sposób włączyć i nie mam możliwości zobaczyć jakiegokolwiek komunikatu, informacji o problemie na wyświetlaczu.

Skwitował to tak że pieca uratować się nie da, a płyty głównej do tego modelu nie dostane bo stary itp i trzeba kupić piec kondensacyjny ( mówił że jego koszt to minimum 8 tyś i polecał tylko vaillanty, innych marek nie). Teraz najważniejsze pytanie, czy tej płyty na pewno nie uda się uratować ? bądź dostać jakiegoś zamiennika ? ( choć wiem jak to z vaillantem, wszystko oryginał i tylko przez autoryzowany serwis musi być itp itd ). Od jakiegoś czasu podchodzę ze sporym dystansem do "fachowców" bo osoba która zakładała mi ogrzewanie że tak powiem spieprzyła sprawę ale to już inna historia, na dole zdjęcia tej płyty - dokładnie chodzi o ten przypalony od spodu na moje oko kondensator
    Dziękuję za tyle odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich
    Dołączam jeszcze zdjęcie bezpiecznika o który chodzi na czarnym tle
    Załączniki:
    • Piec Vailant atmotec plus b11bs - awaria po spuszczeniu wody z obiegu 20210606_143636.jpg (4.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piec Vailant atmotec plus b11bs - awaria po spuszczeniu wody z obiegu 20210605_213454.jpg (4.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piec Vailant atmotec plus b11bs - awaria po spuszczeniu wody z obiegu 20210605_213509.jpg (4.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piec Vailant atmotec plus b11bs - awaria po spuszczeniu wody z obiegu 20210605_213516.jpg (2.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19467899
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 672
    Witam !
    Kondensator mogły uszkodzić też diody D5... ( nie widać opisu pozostałych trzech ).
    Sprawdź diody, a kondensator wymień na o tych samych parametrach.
  • #9 19467922
    BUCKS
    Poziom 39  
    Bart8877 napisał:
    Dołączam jeszcze zdjęcie bezpiecznika o który chodzi na czarnym tle

teraz już wiem o co chodzi, wcześniej w ogóle nie zajarzyłem o jaki bezpiecznik chodzi.

Z założenia płyt od kotłów się nie naprawia, więc oficjalnie nikt Ci tego nie zrobi.
    Pozostaje samodzielna próba naprawy albo przez jakiegoś zaprzyjaźnionego elektronika.
    Skoro kondensator padł to koniecznie on do wymiany. Czy coś jeszcze to nie wiem i tu jest ryzyko, że może być winny inny element.

Jednak każdy serwisant Ci powie, że to urządzenie gazowe, więc nikt nie będzie brał odpowiedzialności za takową naprawę, bo formalnie płyta powinna być wymieniona na nową, by nikt nie miał żadnych zastrzeżeń i wszyscy mieli spokojny sen przed ewentualnym prokuratorem.

A w ogóle jaki masz model kotła, gdzieś na obudowie powinna być kartka z napisanym dokładnie modelem w stylu np. VUW240/3-5. Wyżej kz61 pisał, że masz serię 3-5, bo wcześniej tego nie podałeś, a ja nie znam kotłów po samych nazwach lecz rozróżniam je po symbolach.
  • #10 19467975
    tomi44
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    Kondensator jest kondensatorem filtrującym na wejściu przetwornicy. Do sprawdzenia cały obwód wejściowy zasilania włącznie z tym układem obok - sterownikiem przetwornicy. Są szanse, że po stronie wtórnej przetwornicy elementy się nie uszkodziły. Kondensator wystrzelił ze starości (prawdopodobnie wysechł i stracił pojemność) . Póki pracował było ok, po wyłączeniu zasilania proces starzenia gwałtownie przyspieszył. Wcześniejszy błąd na wyświetlaczu prawdopodobnie nie miał związku z awarią elektroniki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Vailant Atmotec Plus B11BS, który przestał działać po spuszczeniu wody z obiegu. Po próbie uruchomienia pieca, doszło do przepalenia bezpiecznika, a piec nie reaguje na żadne polecenia. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny awarii, takie jak uszkodzenie płyty sterującej, pompy obiegowej lub kondensatora. Wskazano również na ryzyko związane z pracą pieca na sucho oraz konieczność wezwania specjalisty do oceny stanu urządzenia. Użytkownik podkreśla, że piec nie wyświetla żadnych komunikatów o błędach, co utrudnia diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA