Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BENINCA HEAD 1.05 - nie reaguje na pilota, przekaźniki milczą

LUCOM 22 Jun 2021 14:20 252 5
  • #1
    LUCOM
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam,

    Mam na stole w/w centralę.
    Ktoś wstawił bezpiecznik 6.3A w miejsce F2=2A. 6.3A pozostawiony przepalony.
    Na żarówce w F2 brak zwarcia. Po włożeniu bezpiecznika F2=2A na stabilizatorze 5V obecne, miga powoli LED D4.
    Na zasilaniu stabilizatora 16,5V
    Na elektrolicie 470uF/50V jest 35,5V

    Brak reakcji na pilota, a podobno działał do końca.

    Czy muszą być podpięte dodatkowe kable pod wyjścia aby ona zadziałała na stole ?
    Czy padł procesor lub/i moduł zdalnego sterowania ?

    ps. płytka czysta i sucha bez widocznych nadpaleń i uszkodzonych elementów.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • #3
    LUCOM
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zadziałało dziękuję.

    Bez tych zworek bardzo szybko trafo robiło się gorące.

    Pilot działa i 4 duże przekaźniki załączają i rozłączają.
  • #4
    kotbury
    Gantry automation specialist
    Ale dalej centralka nie jest OK, Zmostkowanie tych wejśc tylko umożliwiło odpalenie ruchu (jedno to STOP, drugie wejście fotek, oba NC do minusa) , oba są tylko sterujace niskoprądowe więc ich użycie w ogóle nie powinno wpływać na prad pobierany przez centralę...

    Sprawdź w różnych okolicznościach pobór prądu przez centralę po trafie - nie powinien przekraczać 200 mA, Może któreś z wejśc ma jakies mikrozwarcie do minusa i fizyczne jego zwarcie z minusem przywróciło normalną masę. Sprawdż czy nie grzeją się mostek prostowniczy i stabilizator/y.
  • #5
    LUCOM
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Stabilizator 5V nagrzewa się w normie - jest ciepły.
    Napięcia na trafie w normie.

    Problemem jest to, że kolega mieszka 20km ode mnie i zabrał centralę

    Po zwarciu 22-23-24 trafo było zimne, po rozwarciu mocno gorące.
    Duże przekaźniki sprawdziłem i są OK.
    W miejscu gdzie powinno być 24VAC jest 35,5VAC.

    Brama jednoskrzydłowa.
    Kolega zadzwonił, że teraz centralka otwiera ale nie zamyka.

    Po odcięciu zasilania i ponownym podaniu zasilania nie rusza.
    przekaźnik od foto cyka.

    Uszkodzony przewód od fotokomórki ?

    Podobno centrala pracowała bez problemów 8 lat i nikt przy niej nie grzebał.
    Skąd zatem w miejscu bezpiecznika F2 (2A) był wstawiony 6.3A i był przepalony ?


    W międzyczasie dotarły do mnie moduły Tx i Rx fotokomórki VER. 1.0 - 11/2007
    O ile Tx wygląda nienagannie to Rx jest do czyszczenia z pajęczyn, resztek pajączków i śniedzi na ścieżkach i niektórych elementach. Widać, że tutaj
    przez jakiś czas musiało być wilgotno.
  • #6
    LUCOM
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Centrala okazała się działać poprawnie - przetestowana na żarówkach na stole.


    Nie przewodziły styki przekaźnika w odbiorniku RX fotokomórki tego bliżej gniazda.
    W fotokomórce jest przekaźnik OEG TSC-112L3H ale można zastosować Omron G5V-1 12VDC

    Zaobserwowałem również dość mocno grzejące się elektrolity w nadajniku TX, ale fotokomórka działa.

    temat do zamknięcia.