logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaką bezawaryjną kosiarkę spalinową kupić na działkę 1000m2? Do 1500 zł.

Zujezo 27 Cze 2021 23:56 8880 15
REKLAMA
  • #1 19497743
    Zujezo
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Cześć.
    Poszukuję kosiarki spalinowej do kwoty ok 1500zł. Działkę mam prostą raczej bez wywijasów, ok 1000m2. Pytanie, jaką kosiarkę polecacie?
    Znalazłem coś takiego: https://jokergroup.pl/kosiarka-spalinowa-z-na...7?utm_source=moneteasy.pl&utm_medium=referral
    Napęd nie jest konieczny, zależy mi bardziej na dobrym wypełnieniu kosza i mało awaryjnej jednostce.
  • REKLAMA
  • #3 19498336
    Zujezo
    Poziom 3  
    78db78 napisał:
    Co byś nie kupił w tej cenie to ten sam silnik we wszystkich jest.

Wolałbym uniknąć BG, we wspomnianej przeze mnie jest loncin. Wydaje mi się, że mój wybór jest ok? Podany silnik opisany jest, że posiada żeliwną tuleje cylindra.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 19498670
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 619
    Cytat z forum do którego link wrzuciłeś "Oj Panowie, Panowie. Widzę, że forum dalej w formie. Po czym wnosisz, że briggs robi najgorsze silniki? Ile takich silników serwisowałeś, albo z iloma łoncinami czy hondami miałeś styczność.
    Briggs wstawia silniki pewnie do 70% wszystkich sprzętów co jest równoznaczne z ogromną ilością tych jednostek. Efekt skali. I faktycznie wnioskując po forach może się wydawać, że więcej problemów jest z briggsem ale tylko dlatego że jest ich kilkaset razy więcej.
    Nie chwale tutaj briggsa, bo nie mam w tym interesu, ale wy wszyscy na siłę forsujecie rozwiązania w opozycji do realiów.
    Mam silnik briggsa w 3 sprzętach i nigdy nie miałem z nimi żadnego problemu. Co więcej, wszyscy znajomi również nie narzekają na te silniki i wbrew pozorom sprzęty nie spędzają połowy sezonu w serwisie. Kolejnym plusem jest ogromna ilość autoryzowanyc serwisów, sprowadzenie części to kwestia 1-2 dni. Na siłe demonizujecie tego briggsa, tak dla zasady. Bo mojsza racja jest najmojsza.
    Panowie trochę rozsądku. Bo pisanie, że briggs to najgorsze badziewie na podstawie domniemań albo zasłyszanych informacji jest śmieszne."

Z czym się w pełni zgadzam bo robiłem jedne i drugie silniki (jedyne z czym się mogę zgodzić to Honda ale to inna półka cenowa).
  • #7 19498882
    Zujezo
    Poziom 3  
    hevet2 napisał:

Z czym się w pełni zgadzam bo robiłem jedne i drugie silniki (jedyne z czym się mogę zgodzić to Honda ale to inna półka cenowa).

Nigdzie nie powiedziałem, że briggs jest najgorszy. Po prostu jakoś bardziej przemawia do mnie loncin, wiem że honda była by najlepsza, ale jak sam wspomniałeś nie ta półka.
    Tu test loncina z linku wyżej: https://www.youtube.com/watch?v=T7eUW1tJ9Rw
    Jaką kosiarkę w takim razie byś polecił?
  • #9 19500556
    Zujezo
    Poziom 3  
    hevet2 napisał:
    No jednak z briggsem (ale to moje zdanie).

Ok, spoko. Wrzucę tylko jeszcze porównanie rozebranych silników, co powinno pomóc w wyrobieniu sobie opinii (i dlaczego nie chce Briggsa):
    https://www.youtube.com/watch?v=0bE-MpCGR9E
  • Pomocny post
    #10 19500592
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 945
    Zujezo napisał:
    Wolałbym uniknąć BG

Jak widzimy autor wybrał już silnik. Może i ma rację, a może i nie ma racji, nie ważne spór dotyczył samego silnika.
    Ok.
    Teraz trzeba mu teraz doradzić w innych aspektach na jakie trzeba zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu.
    Może dla niektórych zabrzmi to śmiesznie, szczególną uwagę trzeba zwrócić na układ jezdny i napędowy kosiarki. Bo po pewnym czasie zauważymy, że koła w naszej kosiarce zaczną się gibać na boki
    (mimo zapewnień producenta, że koła są łożyskowane) ale one to pracują w naprawdę trtudnych warunkach i bardzo szybko się zużywają.
    Drugą rzeczą jest sam napęd, to prawdopodobnie on pierwszy odmówi nam posłuszeństwa, i będą z nim kłopoty. Odnośnie samego napędu trzeba zwrócić uwagę z jaką prędkością musimy chodzić za kosiarką, tak aby to ona nadążała ciąć trawę o wysokości jaką najczęściej będziemy kosić. Z tego co zauważyłem to dużo modeli ma dosyć szybki bieg napędu, prawdopodobnie przystosowany do "pięknej, ładnej, niskiej" trawy :D
    O lekko wilgotnej już nie będę wspominał.
    Tak, że nad tymi rzeczami trzeba się poważnie zastanowić.
  • #11 19508951
    pyyy69
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    To może lepiej zainwestować w coś używanego, markowego?
  • #12 19516748
    pyyy69
    Poziom 10  
    Pomóżcie proszę.
  • #14 19518196
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 945
    hevet2 napisał:
    W innym wypadku nowa.

Tak jest, nowa to nowa, przynajmniej popracuje jakiś czas. A z używanymi różnie to bywa. Ja posiadam naprawdę wiekowego Vikinga (nawet nie pamiętam dokładnie modelu) takiego nazwijmy to z górnej półki: aluminiowa obudowa, sprzęgło noża, trzy prędkości koszenia. I gwarantuję Ci, że nie ma w nim części która by nie została zmieniona, lub była naprawiana. Cały czas trzeba przy nim dłubać.
    To zupełnie tak samo jak ze starym samochodem.
    Nowa kosiarka będzie miała przynajmniej gwarancję, a jeśli używana to prawdopodobnie założysz tu nowy temat, niestety nie dotyczący kupna :D

No chyba, że lubisz grzebać przy takich rzeczach.
  • REKLAMA
  • #15 19536664
    pyyy69
    Poziom 10  
    Sugerowałem się postami ludzi którzy kupili używane hondy i są nimi zachwyceni. Wobec tego pozostaje mi kupno nowej. Dziekuje
  • #16 20190858
    Artu23
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ja mam spalinową NAC i jestem zadowolony. Zamawiałem u Rafała Pajki z centrum maszyn i sprawdza mi się od trzech lat, nic przez ten czas się nie działo a do koszenia mam 24ar.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje spalinowej kosiarki do działki o powierzchni 1000 m² w budżecie do 1500 zł, zwracając uwagę na niezawodność i efektywność koszenia. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące silników, w tym Loncin i Briggs & Stratton, z różnymi opiniami na temat ich jakości. Użytkownicy sugerują, że silniki Loncin mogą być dobrym wyborem, ale Briggs & Stratton cieszy się większym zaufaniem ze względu na dostępność serwisu i części. Wskazano również na znaczenie układu jezdnego kosiarki oraz napędu, który może być kluczowy w dłuższej perspektywie. Pojawiły się sugestie dotyczące zakupu używanej kosiarki, zwłaszcza modeli markowych, ale podkreślono, że nowa kosiarka zapewnia gwarancję i mniejsze ryzyko awarii. Użytkownik ostatecznie decyduje się na zakup nowej kosiarki, a jeden z uczestników dyskusji poleca model NAC, z którego jest zadowolony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA