Witam,
Jakiś czas temu, mam wrażenie bez żadnej mojej ingerencji w ustawienia Windowsa pojawił się problem z długim uruchamianiem się eksploratora plików i menu kontekstowego pod PPM. Trwa to nawet i koło minuty. Może to być coś z usługą Windows Search/indeksowaniem plików. Windowsowe rozwiązywanie problemów wskazało 'nieprawidłowe uprawnienia w katalogach usługi Windows Search' (patrz screenshot) jednak przejrzałem te ustawienia i nie znalazłem nic niepokojącego. Próbowałem checkdisc, sfc /scannow i paru innych komend, ale na nic się to zdało.
Problem występuje na Windows 10, system postawiony na SSD, wszystkie dyski sprawdzane programem od bad sectorów nic nie wskazały, w chwili pisania tego postu zużycia procesora max 5%, zużycie dysku 1-2%. Dodam, że przereinstallowanie systemu to już taka ostateczność, wolałbym się obejść bez tego i znaleźć przyczynę. Jest to uciążliwy problem i sprawia, że korzystanie z komputera staje się męczące. Liczę na pomoc.
Wysyłam, przeglądałem te logi i nic ciekawego nie wypatrzyłem. Windows Defender coś tam niby wykrył, ale to jakieś stare Angry Birds sprzed 10 lat, nic więcej nie wpadło mi w oko.
Załączniki:
FRST.txt(55.72 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Addition.txt(53.17 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Usunąłem powiadomienia z Chrome, zrobiłem fixlistę i szczerze myślałem, że coś to da. Podejrzewałem, że program od wirtualnych napędów wpadł w pętle ciągłego szukania obrazów, stąd długie uruchamianie się eksploratora, jednak nic to nie dało. Ostatecznie wykonałem czysty rozruch, jednak problem również występował...
Przereinstalowanie systemu pewnie by pomogło, jednak jak wspomniałem chciałbym raczej tego uniknąć i naprawić to. Gdzieś musi być jakieś rozwiązanie :/
Ok, udało się, głowiłem się kilka dni o co chodzi, już wiem. Te błędy z obrazami płyt i wirtualnymi napędami były sporą podpowiedzią. Nie mam napędu optycznego w pececie, używałem niedawno Daemon Tools, usunąłem go jak już poogarniałem co trzeba i okazało się, że nieprawidłowo się odinstalował, pozostawiając różne foldery i funkcje nie do końca działające, co podobno jest dość popularnym problemem. Komputer znowu przyspieszył i chodzi jak należy. Jakby ktoś kiedyś miał podobny problem, warto sprawdzić czy to nie wspomniany program tak miesza. Temat do zamknięcia.
✨ Użytkownik zgłosił problem z długim uruchamianiem eksploratora plików i menu kontekstowego w systemie Windows 10, co trwało nawet do minuty. Podejrzewano, że przyczyną mogą być nieprawidłowe uprawnienia w katalogach usługi Windows Search oraz problemy z programem do wirtualizacji napędów, Daemon Tools. Po wykonaniu różnych diagnostyk, w tym checkdisk i sfc /scannow, oraz usunięciu powiadomień z Chrome, problem nie ustąpił. Ostatecznie, po czystym rozruchu i usunięciu Daemon Tools, użytkownik zauważył poprawę wydajności, co sugeruje, że nieprawidłowe odinstalowanie tego programu mogło być źródłem problemu. Wygenerowane przez model językowy.