Witam,
Mam problem z Explorerem windows 10. Nie mogę wejść w żaden katalog i mój komputer bo komputer się zawiesza, to znaczy mieli i pokazuje zużycie dusku wysokie.
Dysk jest ok, sprawdzany hd tune. Sklonowałem go na dysk SSD nowy i jest to samo. Proszę o porady jak sobie poradzić zawieszającym exlploratorem. Przeglądarkę chrome pozwala odpalić i działabez problemu, inne programy też.
Usunąłem zbędne programy, windows aktualny, ccleaner. Co jeszcze?
Poproszę o aktualny "stan" SSD-a z Clear Disk Info.
W załaczniku stan dysku z programu.
Dysk raczej jest dobry. To samo działo się na innym dysku sshd, dlatego zdecydowałem się na szybszy ssd i sklonowałem właśnie na ssd.
Wydaje mi się, że to jakiś proces, usługa coś psuje, tylko nie mogę tego namierzyć. Jakieś uszkodzenie windowsa. Robiłem sfc /scannow. Zeskanował i na końcu dał komunikat, że nie mógł naprawić niektórych problemów. Dołączam jeszcze log, który wygenerował mi po sfc /scannow. Dodam jeszce, że czasami zaskakuje i wszystko działa dobrze, to znaczy foldery się szybko otwierają i nic nie muli. Ale po jakimś czasie znowu to samo. Jakby jakaś usługa się aktywowała.
W normalnych warunkach przeinstalowałbym system, ale niestety mam bardzo dużo programów i danych, a ponowne zainstalowanie wszystkiego zajmie mi tydzień.
Załączniki:
cbs_log.txt(5.84 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
WD Blue SA510 2.5 1000GB.txt(4.75 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Zawsze mozesz reinstalowac system/przywrocic do ustawien fabrycznych.
Zrobiłęm tego fixa, ale nadal system zachowuje się dziwnie. Teraz wszystko działa, mam otwartych wiele aplikacji, mogę otwierać foldery, ale zużycie dysku często pokazuje 100%, mimo, że mam SSD. Najwięcej zużywa host usługi: system lokalny. Spróbuję jeszcze i zobaczę jak wygląda sprawa na czystym rozruchu.
Edit.
Nic to niestety nie dało. Nawet w czystym rozruchu jest to samo. Nie można wejść w żaden folder, ani mój koputer. Coś pokombinuję i ubiję explorer.exe i chrome i w końcu jakoś zaskakuje i system działa normalnie.
Jedyne wyjście to format?
Instalacja poprzez uaktualnienie pomogła i wszystko działa pięknie. Tylko uruchomiłem z pendrive spod systemu, bo z boota nie pozwalał na opcję uaktualnienia. Dziękuję za wszystkie porady i pomoc. Mam nadzieję, że mój przypadek i rozwiązanie komuś się jeszcze przyda.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik zgłosił problem z eksploratorem Windows 10, który zawiesza się przy próbie otwarcia katalogów, co skutkuje wysokim zużyciem dysku. Po skanowaniu dysku SSD i przeprowadzeniu diagnostyki systemu, w tym użyciu polecenia sfc /scannow, stwierdzono, że niektóre problemy nie mogły zostać naprawione. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym czystego rozruchu, ale problem nadal występował. Ostatecznie, po zaktualizowaniu systemu do wersji 22H2 z nośnika USB, problem został rozwiązany, a system działa poprawnie. Wygenerowane przez model językowy.